Gravid uge 23 (22+0 -22+6)
Gravid uge 23 markerer en vigtig milepæl i din graviditet, da du nu går ind i din 6. måned.
På dette tidspunkt vil din baby have nået en betydelig størrelse og vægt, og du vil begynde at mærke flere fysiske forandringer.
I denne uge vil du muligvis opleve stød i maven, da din baby bliver mere aktiv og udøver gymnastik i livmoderen. Sammentrækninger af livmoderen kan også forekomme, men de er normalt milde og kendt som Braxton Hicks-contractions, også kendt som plukkeveer.
Din baby vil nu være i stand til at genkende lydene i din krop og fra verden udenfor. Derudover vil du bemærke, at din mave vokser efterhånden som din baby vokser, og du vil måske opleve øget vægt.
I denne uge vil barnets kropsdele, som brystkasse og lunger, blive mere udviklede, og diameteren på barnets hoved vil også øges.
Der er stadig omkring 117 dage til termin, og din baby vokser og udvikler sig i et hurtigt tempo. Babyens brystkasse og lunger udvikles, og ørerne er meget følsomme over for lyde.
Det er en spændende tid, da ældre søskende ofte begynder at forstå, at der er et lille barn i maven. Du kan involvere dem i at føle og mærke på din mave, når babyen bevæger sig, og de kan endda begynde at tale og synge til babyen.
Når du inddrager ældre børn i graviditeten, kan det være en god idé at tale med dem om, hvad der sker, og hvordan de kan være med til at tage sig af babyen, når den kommer. Det kan også være en mulighed for at tale om forventninger og bekymringer.
Dit barn i gravid uge 23
Størrelse på foster
På dette tidspunkt er fosteret omkring 28 centimeter langt og vejer omkring 600 gram. Det begynder at ligne en lille baby med velproportionerede kropsdele.
Organerne i fostret modnes fortsat, og der er også en tydelig udvikling i koordinationen af hænder og fingre. Det er fantastisk at tænke på, at dit barn allerede er i gang med at træne disse færdigheder i maven.
Din babys lunger udvikler sig også, da det træner sin vejrtrækningsøvelser ved at indånde fostervand. Dette er en god ting, da det forbereder sig på livet uden for livmoderen.
Egentlig sker der ikke super meget nyt med din baby fra nu af. Den fornemmeste opgave herfra er at færdigudvikle og træne organer og muskler, så de er i stand til at klare sig uden for livmoderen.
Du kan læse om den store forandring der er sket fra uge til uge lige her.
Mor
Halsbrand & forstoppelse
Halsbrand og forstoppelse er almindelige gener i gravid uge 23, der kan opstå under graviditet på grund af de hormonelle ændringer samt omrokkering af dine indre organer. Disse ting kan medføre ændringer i fordøjelsessystemet, hvilket kan resultere i de ubehagelige symptomer.
Halsbrand opstår, når mavesyren stiger op i spiserøret og forårsager en brændende fornemmelse bag brystbenet. For nogle gravide kan denne tilstand være særlig udfordrende, da maven trykker på de omkringliggende organer og bidrager til syreophobning.
Forstoppelse er et andet almindeligt problem hos gravide kvinder. Ændrede hormonelle niveauer kan bremse fordøjelsessystemets funktion, hvilket kan føre til vanskeligheder med at have regelmæssig afføring. Tillige kan trykket fra den voksende livmoder forværre forstoppelsen.
For at lindre symptomerne på halsbrand og forstoppelse under graviditeten anbefales det at følge en sund kost og deltage i passende fysiske aktiviteter. Det kan være gavnligt at spise mindre, hyppigere måltider i stedet for store måltider, da dette kan reducere trykket på maven og minimere chancerne for halsbrand. Desuden bør man undgå fedtholdige og krydrede fødevarer, da disse kan forværre halsbrand.
Når det kommer til forstoppelse, er det vigtigt at sikre en tilstrækkelig væskeindtagelse og indtagelse af fiberholdige fødevarer som frugt, grøntsager og fuldkorn. Fysiske aktiviteter som let gang eller svømning kan også hjælpe med at stimulere fordøjelsen.
Konsultér altid din læge, hvis du oplever alvorlige halsbrand eller langvarig forstoppelse under graviditeten. De kan give dig yderligere råd og anbefalinger til at håndtere disse problemer og sikre din og dit kommende barns sundhed og trivsel.
Ugens tip til mor
Tid til at overveje puslepladsen
Det er vigtigt at have et godt udstyret område, hvor du kan skifte bleer og pleje din lille en.
For at oprette den perfekte pusleplads, er her en liste over ting, du skal bruge:
1. Puslebord eller puslekommode: Find en stabil og behagelig overflade, der er høj nok til at undgå rygproblemer under bleskiftene.
2. Bleer: Sørg for at have en god mængde bleer i forskellige størrelser, og eventuelt mærker, så du er godt forberedt.
3. Vådservietter og skylleklude: Disse er afgørende for at rense barnets hud under bleskiftene.
4. Blepose eller affaldsspand: Et rent og lugtfrit sted at smide brugte bleer og affald er vigtigt for hygiejnen.
5. Puslepude: En pude hvor du kan sikre at baby ligger stabilt sikkert og blødt.
6. Stofbleer: Og ja .... riiiiigeligt af dem! Flere end du tror. Overvej eventuelt at have en type evt en særlig farve, som du bruger til alt der har med numsen at gøre, og en anden farve, til alt der har med andet at gøre. Man kan hurtigt blive forvirret og glemme hvilken stofble man lige brugte til hvad sidst, og inden man når at vaske den.. Ja så kan den hurtigt forveksles.
7. Uroer: En fin lille dekorativ måde både at pynte værelse med, men i særdeleshed god til at stimulere og berolige din lille baby når den ligger der og kigger op.
8. Kurve og opbevaring: Til at samle og organisere alle de nødvendige små ting som pludselig skal have en plads lige i nærheden.
9. Plejeprodukter til baby: Ja du er nok overrasket. Det ER mange ting som bør være en del af din pusleplads, men jeg lover dig, at du ønsker at have alle disse ting i nærheden når du pusler. Plejeprodukter er ingen undtagelse, den babyhud holder sig ikke blød og lækker helt af sig selv.
10. Skiftetøj: Hav altid ekstra tøj i nærheden. Der opstår tit uheld hvilket snildt kan føre til et par forskellige outfit i løbet af sådan en dag.
Find et stort udvalg af alle de ting du skal bruge til puslepladsen på MamaMilla.dk
Partner
Ugens tip til partneren i gravid uge 23
En af de vigtigste opgaver er at være en aktiv deltager i beslutninger vedrørende graviditeten. I kan tale om jeres ønsker for fødslen, lægge en plan for barselsperioden og fordele ansvarsområderne. Ved at kommunikere åbent og undersøge forskellige muligheder kan I skabe en tryg og forberedt atmosfære.
Der er også praktiske opgaver, du kan tage dig af før fødslen. Du kan hjælpe med at indrette en ammeplads, lære om amning og de forskellige ammestillinger. Det er vigtigt, at du også er klar over, hvad det kræver at pleje et spædbarn, så I begge er forberedte.
Du kan også snakke med din partner om hvordan i begge 2 har det med flaske eller amning. Find sammen et fælles ståsted og vid at din støtte er afgørende uanset hvilket forløb ønsker.
Hvis i går ammevejen, viser undersøgelser at din omsorg og støtte er afgørende for en vellykket ammeoplevelse. Ved at støtte og opmuntre din partner i ammeprocessen kan I skabe de bedste betingelser for at amningen bliver succesfuld. Det er nemlig ikke bare en dans på røde roser ligesom man ser på film. Det er hårdt arbejde.
Med kærlighed,
Kamilla