Gravid uge 22

Skrevet af: Kamilla Vinding

|

Læsetid 7 min

Gravid uge 22 (21+0 - 21+6)

Hormonændringerne under graviditeten kan stadig have indflydelse og forårsage forskellige fysiske ændringer og symptomer.

En af de fysiske ændringer, som mange kvinder oplever i denne periode, er ophobning af vand i kroppen, hvilket kan føre til hævede hænder, ankler og fødder. Derudover kan der også være en gradvis vægtøgning, da barnet fortsætter med at vokse.

Det lille foster i maven er omkring 27 cm langt og vejer omkring 430-450 gram. I de kommende uger vil barnets hjerne også begynde at udvikle sig hurtigt, og det vil fortsætte med at vokse og tage på i vægt.

Din baby i gravid uge 22

En markant ændring, der sker i denne uge, er dækningen af lanugo-hår over hele fostrets krop. Disse fine hår bidrager til at isolere og beskytte fosteret i maven. Håret på øjenbrynene og på hovedet bliver også mere synlige.

Navlestrengen, som forsyner barnet med ilt og næringsstoffer, bliver tykkere og stærkere i denne uge. Dette er vigtigt for fostrets vækst og udvikling. Fostrets hjerte fortsætter med at vokse og slå kraftigere, hvilket muliggør en bedre cirkulation af blodet i hele kroppen.

I løbet af denne periode begynder fosteret også at reagere på lyde. Barnet i maven kan høre moderens stemme og andre lyde udefra. Dette er begyndelsen på udviklingen af barnets hørelse.

Størrelse på foster i gravid uge 22

I gravid uge 22 af graviditeten er fosteret cirka 27 centimeter langt og vejer omkring 450 gram, hvilket svarer til størrelsen af en aubergine. På dette tidspunkt fortsætter fosterets utrolige udvikling, men der er stadig organer og funktioner, der mangler at modnes fuldt ud.

En af de vigtigste faktorer i denne periode er fosterets levedygtighed udenfor livmoderen. På trods af den betydelige udvikling er fosteret stadig ikke i stand til at overleve udenfor livmoderen. De fleste organer er ikke udviklet nok til at klare livet udenfor, hvilket betyder, at en fødsel på dette tidspunkt ville være for tidligt.

Hvis et barn fødes for tidligt, kan der være medicinske muligheder for at støtte dets vækst og udvikling. Neonatal intensiv pleje og medicin kan hjælpe med at modnes de uudviklede organer og beskytte barnet mod komplikationer. Specialiserede medicinske behandlinger og teknologier er tilgængelige for at hjælpe for tidligt fødte børn med deres unikke behov og udfordringer.

Generelt set er det bedst for fosterets udvikling at forblive i livmoderen til så tæt på termin som muligt. Det giver organerne og systemerne tid til at modnes fuldt ud, og øger dermed chancerne for optimal sundhed og overlevelse uden komplikationer.

Babys udvikling frem til gravid uge 22

Barnets udvikling

Barnet udvikler også sine sanser i denne periode. Dets hørelse er blevet mere avanceret, og det kan nu reagere på lyde uden for livmoderen. Barnet kan også bevæge sig mere koordineret og træner sine muskler. Små spark og bevægelser kan mærkes både af moderen og andre, der rører ved maven.

Barnet er fortsat beskyttet af moderens livmoder og får alt det, det behøver for sin vækst og udvikling. I denne fase er det vigtigt for moderen at opretholde en sund livsstil og spise en afbalanceret kost for at sikre barnets optimale udvikling.

Fosteret blinker og hikker

En spændende udvikling er, at fosteret nu har åbnet sine øjenlåg og kan åbne og lukke dem.

En anden interessant udvikling er, at fosteret begynder at hikke. Man mener, at fosterets hikke kan skyldes at baby træner åndedrætsøvelser. Det er en sød og beroligende oplevelse for mange forældre at mærke deres lille barns hikke i livmoderen.

Ikke en rundkindet baby endnu

I gravid uge 22 begynder barnets udseende at ændre sig, men det har stadig ikke runde kinder. Fosterets hud er stadig rynket og poset på dette tidspunkt. Dette skyldes, at barnets fedtlag endnu ikke er fuldt dannet.

Fosteret er stadig i en tidlig udviklingsfase, og dets kropsfedt begynder først at dannes senere i graviditeten. Så selvom det måske ikke ser ud som en typisk rundkindet baby endnu, vil det ændre sig i de kommende uger.

Gravid uge 22

Mor

Din krop

Din livmoder vokser fortsat, og du kan muligvis føle, at den når helt op til din navle eller endda højere. Dette kan medføre ubehag og pres i maven.

Men det er ikke kun livmoderen, der vokser. Hormonændringerne under graviditeten kan også påvirke din hud. Du kan opleve, at der begynder at dannes pigmentpletter på forskellige dele af din krop. Disse pletter kan være permanente og blive synlige, selv efter du har født.

En anden udfordring, du måske står over for, er lægkramper. Disse kan være meget smertefulde og opstå især om natten. Heldigvis er der nogle måder, du kan lindre dem på. Strækøvelser og let massage af læggene kan hjælpe med at reducere risikoen.

Selvom gravid uge 22 kan være udfordrende, er det også en tid, hvor du begynder at mærke dit barn bevæge sig mere. Du kan måske allerede have haft den første fornemmelse af små spark og bevægelser. Det er en vidunderlig oplevelse at mærke barnet i maven og vide, at det vokser og udvikler sig.


Gravid uge 22

Plukveer og fødselsforberedelse i gravid uge 22

Plukveer er en almindelig del af graviditeten og kan opstå fra omkring uge 20 og fortsætte indtil fødslen. Disse veer viser sig gennem spænding og afslapning af livmoderen, hvilket kan føles som en stramning eller pressen i maven. Selvom de kan være ubehagelige og forvirrende for førstegangsgravide, er plukveer helt naturlige og harmløse.

Men det er vigtigt at være opmærksom på, om plukveerne bliver regelmæssige eller smertefulde. Regelmæssige plukveer, der intensiveres og forekommer med jævne mellemrum, kan være en indikation på, at noget ikke er som det skal være. Hvis du oplever smertefulde plukveer, der ikke lader op ved hvile eller er forbundet med andre symptomer som kraftig blødning, bør du kontakte din jordemoder eller fødeafdeling med det samme.

For at forberede sig bedst muligt på fødslen anbefales det at deltage i fødselsforberedelseskurser. Disse kurser giver dig nyttige oplysninger om hele fødselsprocessen, vejrtræknings- og afspændingsteknikker, smertelindring og meget mere. Fødselsforberedelsen kan hjælpe dig med at føle dig mere tryg og forberedt på fødslen.

Og tro mig, selvom det kan føles fjollet at sidde der og hoppe rundt på en bold mens du lader som om du er i fødsel. Så kan det være alle timerne givet ud, når du pludselig står i den rigtige situation.

Hvis du er i tvivl eller har bekymringer om plukveer eller fødselsforberedelse i gravid uge 22, så tøv ikke med at kontakte din jordemoder. De vil kunne svare på dine spørgsmål, give dig den rette vejledning og sikre, at du bliver godt forberedt til den vidunderlige rejse, det er at få dit barn.

Lægkramper

Lægkramper under graviditeten er en almindelig oplevelse blandt mange kvinder. Disse kramper opstår normalt i de bagerste lægmuskler og kan være meget ubehagelige. Årsagen til lægkramper under graviditeten er ikke helt klarlagt, men der antages at være flere faktorer involveret, herunder hormonelle ændringer og øget vægtbelastning på benene.

Når det kommer til behandling af lægkramper under graviditet, er der forskellige ting, der kan prøves. En effektiv metode er at udføre strækøvelser af de bageste lægmuskler. Disse øvelser kan hjælpe med at forbedre blodcirkulationen og lindre muskelspændinger, hvilket kan reducere forekomsten af lægkramper.

Desuden er der nogle kosttilskud, der kan overvejes som en del af behandlingen. Magnesium og calcium er blevet foreslået som kosttilskud, der kan hjælpe med at forebygge lægkramper. Dog er der ikke tilstrækkelig dokumentation for at bekræfte effekten af disse kosttilskud på lægkramper under graviditeten.

Det er vigtigt at bemærke, at lægkramper normalt forsvinder efter fødslen. Så selvom behandlingen kan hjælpe med at lindre symptomerne midlertidigt, er det ikke ualmindeligt, at lægkramperne forsvinder af sig selv efter graviditeten.

Husk at konsultere din læge eller jordemoder, før du påbegynder nogen form for behandling eller tager kosttilskud under graviditeten. De vil kunne vejlede dig og tilbyde den bedste behandling baseret på dine individuelle behov.

Ugens tip til mor

Massage og varme kompresser kan lindre muskelspændinger og smerter i ryggen og bækkenet. Få eventuelt din partner til at hjælpe dig, eller book en tid til massage et sted hvor de specialisere sig i gravide.

Derudover skal du være opmærksom på karpaltunnelsyndrom.

Gravide er mere tilbøjelige til at få karpaltunnelsyndrom på grund af den hævelse, der opstår i hænder og håndled. Og tilbøjeligheden bliver kun større, hvis du laver gentagne bevægelser, som når du arbejder på en computer. Husk at holde pauser, strække håndleddene og sørge for, at din arbejdsstation er ergonomisk.

Gravid uge 22

Ugens tip til partneren

Ved at være aktivt involveret i processen i gravid uge 22 kan du skabe en stærk forbindelse med barnet, selvom det stadig er i maven. En af de bedste måder at få kontakt med barnet på er ved at tale og synge til maven. Det er videnskabeligt bevist, at babyer kan høre og reagere på lyde allerede i livmoderen.

Prøv også at lægge hænderne på maven når den gravide kvinde fortæller at der bliver sparket. Hvis du ikke har mærket det endnu, er du kun heldig at have det til gode. Det er en surrealistisk oplevelse som kan betyde meget for dig som partner og sikre bedre tilknytning til det lille barn i maven.

Husk også at opfordre din partner til at lytte til sin krop og tage eventuelle spørgsmål eller bekymringer op med lægen eller jordemoderen. De er der for at hjælpe og vejlede både mor og barn under hele graviditeten.

Ved at spille en aktiv rolle som partner kan du være med til at gøre graviditeten til en endnu mere vidunderlig oplevelse for jer begge.


Med kærlighed,

Kamilla


Læs om gravid uge 21 

Læs om gravid uge 23Søg