Gravid uge 37

Skrevet af: Kamilla Vinding

|

Læsetid 11 min

Gravid uge 37 (36+0 - 36+6)

Gravid uge 37 er en spændende tid for både moderen og barnet. For moderen betyder det, at det er de sidste uger i graviditeten, hvilket kan vække en blanding af følelser - forventning, spænding, og måske endda lidt nervøsitet. Det er nu, man virkelig kan begynde at tælle ned til terminsdatoen.

En vigtig ændring, der sker i denne uge, er, at barnets kranium bliver mere fast og hårdt. Dette er en vigtig milepæl, da barnet er ved at blive fuldbåret og klar til fødslen. Det kan også være, at barnet begynder at trykke mere på blæren, hvilket kan øge hyppigheden af toiletbesøg.

Fysiske signaler omkring at fødslen er oppe over, kan omfatte rigtige veer, der er mere smertefulde og regelmæssige. Dette kan være et tegn på, at fødslen er i gang. Andre signaler kan omfatte at miste slimproppen eller opleve menstruationslignende smerter.

Husk, at disse signaler kan variere fra kvinde til kvinde. Hvis du oplever nogen af disse tegn eller har spørgsmål, er det altid en god idé at kontakte din læge eller jordemoder for at få den rette vejledning og støtte.

Følelsesmæssigt kan det være en overvældende tid med mange forventninger til fødslen og bekymringer omkring fødselsprocessen. Forberedelserne til fødslen kan være i fuld gang, og det er normalt at føle sig både spændt og nervøs på samme tid.


Dit barn i gravid uge 37

Babyens Udvikling

Hans eller hendes kranium er blevet hårdere og mere fast, hvilket er en vigtig milepæl i udviklingen. Dette betyder, at dit barn er i stand til at beskytte sin hjerne og være mere modstandsdygtig over for stød og slag.

Denne uge er en spændende tid, hvor du virkelig begynder at se, hvor langt dit lille mirakel er kommet. Sørg for at skabe øjeblikke af ro og fordybelse, hvor du kan føle forbindelsen mellem dig og din baby.

Det er også en god idé at bruge tid på at tale til din baby og synge sange, da han eller hun allerede  reagerer på lyde udefra.

På dette tidspunkt vokser din baby med ca. 200 gram om ugen

Størrelse og vægt på babyen

I graviditetsuge 37 er din baby vokset sig til en god størrelse på ca. 48cm og vejer typisk omkring 3000 gram. Du kan sammenligne størrelsen på din baby med en saftig honningmelon.

Det er også værd at bemærke, at din baby nu ser ud som en nyfødt med fuldt udviklede organer og evnen til at trække vejret selv. Barnets kranium er også færdigudviklet med bløde plader, der kan tåle det pres, der vil blive udøvet under fødslen.

Gravid uge 37

Kan moderkagen forstyrre fødselen?

Moderkagen spiller en vigtig rolle i at sikre en sund udvikling af fosteret under graviditeten. Men vidste du også, at moderkagen kan spille en rolle i forsinkelsen af fødslen?

En af måderne, hvorpå moderkagen kan forhindre fødselen, er ved at placere sig mellem barnets hoved og fødselskanalen. Dette kaldes placenta praevia og sker, når moderkagen delvist eller helt dækker indgangen til livmoderen. Dette kan forhindre barnets hoved i at nå ned i fødselskanalen og dermed forsinke fødslen.

Det er blandt andet derfor det er vigtigt at din læge eller jordemoder overvåger din graviditet. De kan opdage den slags og sørge for at tage eventuelle nødvendige skridt for at sikre både din og babyens sundhed.

Gravid uge 37

Mor

Din krop i gravid uge 37

Du kan opleve ændringer i dine drømmemønstre i denne periode. Mange kvinder oplever livagtige drømme om deres baby og den kommende fødsel. Disse drømme kan være en naturlig del af dit underbevidste sind, der forbereder dig mentalt til den forestående fødsel.

En anden fysisk ændring, der forekommer i gravid uge 37, er den normale nedadgående bevægelse af livmoderen. Som babyen vokser, vil livmoderen begynde at synke ned mod bækkenet for at forberede sig på fødslen. Dette kan medføre lettelse for nogle kvinder, da trykket på ribbenene mindskes.

Den forestående fødsel kan også medføre en følelse af spænding og nervøsitet. Det er helt normalt at føle denne blanding af følelser, da du nærmer dig din terminsdato. Husk at du har forberedt dig godt og har den rette støtte omkring dig.

Ændringer i muskler og led

Hormonet relaxin frigives under graviditeten og specielt her i gravid uge 37 for at løsne ledbåndene i bækkenet og forberede kroppen til fødsel. Mens dette er vigtigt for fødselsprocessen, kan det også resultere i øget bevægelighed og ustabilitet i leddene. Dette kan medføre øget risiko for smerter og ubehag i ryggen, hofte, knæ og ankler.

Derudover kan de øgede hormonniveauer og den øgede vægt af babyen lægge pres på muskler og led, hvilket kan forårsage gener og spændinger. Nogle kvinder oplever også hævelse og ømhed i muskler og led, især i de nedre ekstremiteter.

For at lindre ubehag og afhjælpe muskelspændinger og ledproblemer kan det være gavnligt at udføre afspændingsøvelser med en jordemoder.

Bevægelse og motion er også vigtige under graviditeten for at opretholde muskelstyrke og fleksibilitet. Det kan være gavnligt at deltage i blide og sikre aktiviteter som svømning, yoga eller gåture. Det er dog vigtigt at konsultere din læge eller jordemoder, før du starter et nyt træningsritual under graviditeten.

Husk, at hver graviditet er unik, og det er vigtigt at lytte til din krop og få den rette støtte og vejledning fra professionelle sundhedspersonale for at opretholde din fysiske komfort og trivsel.

Signaler ved igangsættelsen af fødsel

Når fødslen nærmer sig, kan du opleve forskellige signaler, der indikerer, at din krop er ved at gå i gang med fødslen. Disse signaler kan variere fra kvinde til kvinde og kan omfatte nogle af følgende:

- Regelmæssige og hyppige veer: Dette er en af de mest almindelige signaler omkring fødslen. Veerne kan begynde som milde og uregelmæssige, men de bliver gradvist hyppigere og mere intense.

- Fostervandet går: Hvis du oplever en pludselig lækage af væske fra skeden, kan det være et tegn på, at fostervandet er gået. Dette er et klart signal om, at fødslen er begyndt eller vil begynde inden for kort tid.

- Trykken eller smerter i bækkenet: Når babyens hoved bevæger sig nedad mod fødselskanalen, kan du føle en øget trykken eller smerter i bækkenområdet. Dette er et tegn på, at din krop er ved at forberede sig på fødslen.

- Blødning: En let blødning eller pletblødning kan også være et tegn på, at fødslen er nært forestående. Dette skyldes normalt at slimproppen, der beskytter livmoderhalsen, er ved at løsne sig.

Når du oplever disse signaler, er det vigtigt at huske, at hver fødsel er unik, og reaktionen på disse signaler kan variere fra kvinde til kvinde. Nogle kvinder kan opleve en hurtig og intens fødsel, mens andre kan opleve en mere gradvis og langsom fødsel. Det er vigtigt at lytte til din krop og følge din læges eller jordemoders anvisninger.

Bekymringer og spørgsmål kan naturligt opstå i forbindelse med igangsættelsen af fødslen. Nogle af de mest almindelige bekymringer kan omfatte frygt for smerte og manglende evne til at håndtere veerne, bekymringer for babyens velvære under fødslen.

Det er vigtigt at tale åbent med din læge eller jordemoder om dine bekymringer og spørgsmål. De vil kunne give dig den nødvendige information og beroligelse, så du kan føle dig tryg og forberedt på den kommende fødsel.

Husk at den periode efter fødslen også er vigtig. Du må ikke glemme at tage vare på dig selv, da du vil have brug for hvile og tid til at komme dig. Det kan være en god idé at få hjælp fra dine kære og søge støtte fra andre, der har været igennem samme fase.

Tegnblødning

Tegnblødning under graviditet er et fænomen, der kan være et tegn på, at fødslen nærmer sig. Tegnblødning er let blødning eller pletblødning, der kan opstå, når slimproppen, der beskytter livmoderhalsen, begynder at løsne sig. Dette kan ske i dagene eller ugerne op til fødslen, så det er ikke unormalt at det sker her i gravid uge 37.

Det er vigtigt at understrege, at tegnblødning ikke nødvendigvis betyder, at fødslen vil starte lige inden for kort tid. Det kan være et indikation på, at din krop er ved at forberede sig på fødslen, men det kan også tage et par uger, før fødslen faktisk begynder.

Selvom det er normalt at opleve pletblødning som tegn på fødselsstart, er det vigtigt at kontakte dit fødested, hvis du bløder meget kraftigt eller hvis du er bekymret. De kan bedre vurdere situationen og give dig vejledning ud fra din specifikke situation.

Vandafgang

Når vandet går, betyder det, at fosterets membran, der omgiver barnet i livmoderen, er bristet. Dette kan ske som enten en siven af varm væske eller som en pludselig og kraftig strøm af vand.

Når vandet går, er det vigtigt at kontakte fødestedet med det samme. De vil give dig vejledning ud fra din specifikke situation og fortælle dig, hvad du skal gøre herfra. Det kan sagtens ske her fra gravid uge 37.

Nogle kvinder oplever, at vandet går som det første tegn på fødslen, mens andre oplever det senere i fødselsprocessen. Uanset hvornår det sker, er det en vigtig begivenhed, der indikerer, at fødslen er i gang.

Når vandet går, vil fødeafdelingen bede dig om at overvåge mængden af fostervand og holde øje med eventuelle uregelmæssigheder eller farveændringer. Du vil også blive bedt om at holde øje med hyppigheden og styrken af ​​dine veer, da dette er en indikation på, at fødslen er i gang.

Veer

Når fødslen nærmer sig, begynder veerne at spille en vigtig rolle. Veerne er kroppens måde at forberede sig på og hjælpe med at føde din skønne baby. Det er vigtigt at forstå forskellen mellem plukveer og veerne, der markerer begyndelsen af ​​fødslen.

Plukveer kan være irriterende og ubehagelige, men de er ikke smertefulde på samme måde som fødselsveerne. De kan føles som mild murring eller stramning i maven. Plukveer er mere uregelmæssige og har ikke samme mønster som veerne under fødslen.

Når fødselsveerne begynder, vil du gradvist mærke, at smerten og intensiteten øges. Veerne kommer og går i bølger, og mellem veerne vil du have perioder med hvile. Det er vigtigt at huske, at smerten sjældent kommer pludseligt. Kroppen har tid til at vænne sig til veerne og hjælpe dig med at håndtere dem bedre.

Ugens tip til mor

Som du nærmer dig slutningen af graviditeten her i gravid uge 37, er det vigtigt at have nogle gode tips og tricks i ærmet for at holde dig i optimal form og forberede dig på den kommende fødsel. Her er nogle vigtige ting at huske på i denne uge:

1. Behageligt tøj og ammetilbehør: Sørg for at have nogle gode og behagelige tøjmuligheder, der giver god støtte til din voksende mave. Du kan også overveje at investere i efterfødselstrusserammetøjog amme-BH'er, så du er klar til at amme efter fødslen.

2. Plan for pasning af andre børn: Hvis du allerede har andre børn derhjemme, er det vigtigt at have en plan for, hvordan de skal passes, når fødselsveerne begynder. Tal med din partner eller en pålidelig ven eller familiemedlem om, hvem der kan træde til og tage sig af de andre børn, mens du er optaget af fødslen.

3. Find hvile og afslapning: Det er vigtigt at finde tid til at hvile og slappe af i denne hektiske periode. Prøv at skabe en hyggelig atmosfære derhjemme med lys og rolig musik. Du kan også overveje at få en massage eller bede din partner om hjælp.

4. Forberedelse til jordemoderkonsultation: Hvis du har en kommende jordemoderkonsultation, er det en god ide at forberede dig på forhånd. Skriv eventuelle spørgsmål eller bekymringer ned, som du gerne vil tale med jordemoderen om. Husk også at medbringe din journal og relevante dokumentation.

Hvad er efterfødselstrusser/hospitalstrusser?

Efterfødselstrusser er et must-have produkt for kvinder i den postpartum periode. De er designet til at hjælpe dig med at føle dig godt tilpas og støttet efter fødslen, så du kan fokusere på at nyde din tid med din nyfødte baby.

Efterfødselstrusser, også kendt som hospitalstrusser, er undertøj specielt designet til kvinder i den postpartum periode efter fødslen. Disse trusser er lavet af blødt og behageligt materiale og tilbyder ekstra plads og støtte til moderens krop, der gennemgår forskellige ændringer efter fødslen.

De kommer i forskellige størrelser og er designet til at rumme kvindens kropsændringer efter graviditeten. De er lavet med tanke på både komfort og funktionalitet i den tidlige postpartum-periode.

En af de største fordele er deres åndbare design. Dette sikrer en optimal luftcirkulation, hvilket er vigtigt for en sund og hurtig helingsproces efter selve fødslen.

En anden fordel ved efterfødselstrusser er, at de hjælper med at holde bindet på plads. Dette er vigtigt, da der kan være en del blødning i løbet af perioden lige efter fødslen. Ved at bruge efterfødselstrusser kan du være sikker på, at alt holdes på plads og at du får en sikker og komfortabel oplevelse.

Gravid uge 37

Til partner

Som din partner nærmer sig terminsdatoen, kan der være mange følelser og forventninger i luften. Det er vigtigt at være åben og lyttende over for din partners behov og ønsker, da hun gør sig klar til den kommende fødsel.

Du kan være en vigtig støtte for hende i denne fase, gravid uge 37, ved at være tilgængelig og opmuntrende. Spørg hende, hvordan hun har det, og vær opmærksom på eventuelle bekymringer eller ængstelser, som hun måtte have.

Ugens tip til partneren

Vælg tøj

Et tip til dig som partner er at pakke blødt og behageligt tøj i den hospitals-taske, som I skal tage med. Komfortabelt tøj kan være alfa omega hvis fødslen trækker ud.

Desuden er det en god idé at medbringe en mobiloplader. På den måde kan I tage billeder af de første øjeblikke med jeres dejlige baby og dele den glædelige nyhed med jeres familie og venner. Det er øjeblikke, I vil ønske at mindes og dele med andre.

Hvordan vil i annoncere nyheden?

Når den glædelige nyhed om jeres familieforøgelse melder sin ankomst, er det vigtigt at beslutte, hvordan I vil annoncere det og dele den fantastiske nyhed med verden! Der er mange forskellige måder at gøre det på, og det handler om at finde den måde, der passer bedst til jer, men det ville da være oplagt at få talt om her i gravid uge 37.

Nogle vælger at lave et sødt opslag på de sociale medier og dele billedet af den lille ny med venner og familie. Det kan være en dejlig måde at sprede glæden og få en masse lykønskninger og søde beskeder fra dem, I holder af.

Andre foretrækker at ringe eller sende en personlig sms til de nærmeste og dele nyheden mere privat. Det giver jer mulighed for at have en mere personlig samtale og dele jeres glæde på en mere intim måde.

Uanset hvad I vælger, er det vigtigste at gøre det på en måde, der føles rigtig for jer. Det er jeres specielle øjeblik, og I fortjener at dele det på den måde, der giver jer mest glæde og lykke.

Vi ønsker jer den største lykke i den kommende tid og ser frem til at følge med på rejsen som nybagte forældre!


Med kærlighed, 

Kamilla


Læs om gravid uge 36

Læs om gravid uge 38

Søg