Gravid uge 36

Skrevet af: Kamilla Vinding

|

Læsetid 9 min

Gravid uge 36 (35+0 - 35+6)

Dette er den tid, hvor du som kommende mor træder ind i den sidste fase af din graviditet, og du kan nu nyde nogle rolige og afslappende øjeblikke.

Under gravid uge 36 kan der også være nogle fysiske og mentale ændringer, som den gravide kvinde kan opleve. Den mest markante ændring er det voksende pres på mavesækken, da barnet tager mere plads i livmoderen. Denne ændring kan føre til ubehag og fordøjelsesbesvær. Det er vigtigt at tage det roligt og undgå anstrengende aktiviteter.

Barnet udvikler sit immunforsvar, da moderens antistoffer overføres gennem moderkagen. Dette betyder, at barnet er klar til verden uden de store komplikationer.

Det er også en tid til at fokusere på forberedelse til fødslen og at læse om tiden efter fødslen. At vide, hvad der forventes i de første dage efter fødslen og følelserne forbundet med forældrerollen, kan hjælpe med at reducere bekymringer og forberede den kommende mor mentalt.


Gravid uge 36

Din baby i gravid uge 36

Størrelse på foster

I uge 36, når du når tættere på din forventede fødselsdato, er din babys størrelse og vægt begyndt at nå imponerende højder. Længden på baby er nu omkring 47 centimeter og vægten er omkring 2,8 kg. Dette svarer til størrelsen på et blomkål.

Derudover, kan du bemærke, at dit barns lårbenstørrelse er omkring 7 centimeter, og længden på fod er omkring 6 centimeter.

Din babys vækst vil fortsætte i løbet af denne uge, og han eller hun vil tilføje mere vægt inden den kommer ud i verden. Det er fantastisk at vide, at dit barn er næsten færdigudviklet og klar til at møde dig uden store komplikationer.

Så mens du ser frem til de sidste uger af din graviditet, kan du finde trøst i at vide, at dit barn vokser og udvikler sig, og alt er på vej til at være klart til fødslen.

Gravid uge 36

Immunitet

Moderens immunitet overføres til barnet gennem moderkagen. Dette betyder, at barnet er beskyttet mod de mest almindelige alvorlige infektionssygdomme i de første måneder af sit liv. Moderens antistoffer, der bekæmper disse infektioner, overføres til barnet og giver en midlertidig, men effektiv beskyttelse.

Det er dog vigtigt at forstå, at moderen ikke vil have immunitet overført til barnet for evigt. Efter fødslen begynder barnet gradvist at danne sine egne antistoffer og styrke sit eget immunsystem. Dette er en naturlig proces, der tager tid.

Nogle af de alvorlige infektionssygdomme, som barnet er beskyttet imod på grund af de arvede antistoffer fra moderen, inkluderer kighoste, mæslinger, røde hunde og stivkrampe. Disse sygdomme kan være meget farlige for spædbørn, men takket være moderens immunitet er barnet beskyttet i de første måneder af sit liv.

Det er vigtigt at huske, at selvom barnet er beskyttet imod visse infektionssygdomme, skal der stadig tages forholdsregler for at opretholde barnets sundhed. Dette inkluderer at undgå kontakt med personer, der er syge, hyppig håndvask og vaccinationer på de anbefalede tidspunkter.

Allergi

Nyfødte kan opleve forskellige allergiske tilstande, herunder eksem og mavegener. Eksem er en hudtilstand, der er kendetegnet ved kløe, rødme og irritation. Det kan være forårsaget af allergiske reaktioner på fødevarer, vaskemidler eller andre ting i miljøet. Mavegener, såsom kolik eller gastroøsofageal refluks, kan også være forårsaget af fødevareallergier eller intolerance.

Mor

Graviditetsuge 36 markerer den sidste del af graviditeten, og både fysiske og følelsesmæssige forandringer kan være markante for den forventede mor på dette tidspunkt. Den forstørrede livmoder kan presse på organer som mavesækken, hvilket kan medføre ubehag og fordøjelsesproblemer.

Derudover oplever mange gravide smerter og ubehag på grund af plukkeveer, der er ujævne og næsten sammentrækninger af livmoderen. Disse veer hjælper med at forberede kroppen til den kommende fødsel.

Bekymringer omkring fødslen er også almindelige på dette tidspunkt. Nogle kvinder kan være usikre på deres krop og dens evne til at klare fødslen. Det er vigtigt at erkende, at kroppen har en naturlig evne til at bringe et sundt og dejligt barn til verden.

Der findes også forskellige metoder til smertelindring under fødslen, herunder medicinsk smertelindring og alternative metoder som akupunktur eller vejrtrækningsøvelser som kan være virkelig behjælpelige.

Det er vigtigt for den gravide at håndtere bekymringerne og tale åbent om dem. At tale med jordemoderen, som er eksperten på området, kan give tryghed og opklaring af eventuelle spørgsmål eller bekymringer.

At betro sig til pålidelige personer, såsom partneren, familien eller nære venner, kan også være en stor hjælp og støtte i denne periode.

Din krop i gravid uge 36

Din krop gennemgår fortsat mange fysiske ændringer i gravid uge 36. En af de bemærkelsesværdige ændringer er babyens bevægelse mod bækkenet. Du kan muligvis opleve fornemmelser af snurren eller jag i bækkenområdet, da babyen er ved at sætte sig fast i fødselspositionen.

Samtidig med babyens bevægelse, kan der opstå ubehageligheder som hævede hænder og fødder. Dette skyldes den øgede væskeophobning i kroppen. Derudover kan du også opleve vanskeligheder ved at finde en behagelig sovestilling på grund af den store mave.

En anden fysisk ændring, der kan forekomme, er en stigning i brystvorternes størrelse og brysternes vægt. Disse ændringer i brystene er normale og et tegn på forberedelse til amning. Så selvom det kan være ubehageligt, er det vigtigt at huske, at din krop er i gang med at gøre sig klar til at fodre dit lille barn.

Fødslen

Fødslen er en gennemgribende begivenhed, som kræver forberedelse. Det er vigtigt at diskutere dine ønsker og håb for fødslen med din jordemoder og fødestedet. Du kan overveje forskellige muligheder og procedurer, herunder kejsersnit, hvis det er nødvendigt eller ønskeligt.

Forberedelserne til fødslen omfatter også at pakke en hospitaletaske. Sørg for at medbringe tøj til både dig selv og din baby. Du vil også have brug for bleer og de nødvendige toiletartikler. Det er en god idé at tjekke med fødestedet for at få en detaljeret liste over hvad der skal medbringes.

Under fødslen vil jordemoderen og det medicinske personale være der for at sikre, at du og babyen er sunde og sikre. De vil overvåge barnets tilstand og sikre, at fødslen skrider frem som den skal. Kejsersnit kan være en nødvendig procedure i visse tilfælde, og det er vigtigt at stole på din læges råd og ekspertise.

Husk, at fødslen er en unik oplevelse for hver kvinde. Det er vigtigt at være åben for forskellige muligheder og være klar over, at planerne kan ændre sig. Ved at kommunikere dine ønsker og behov med jordemoderen og fødestedet kan du være med til at sikre, at fødslen bliver en positiv og tryg oplevelse for dig og dit barn.

Tasken til hospitalet

Når du når gravid uge 36, begynder forberedelserne til fødslen at intensiveres. En vigtig del af disse forberedelser er at pakke tasken til hospitalet i god tid. Det er vigtigt at være forberedt, da man aldrig ved, hvornår vandet kan gå eller at veerne starter, og der måske ikke er tid nok til at pakke tasken i en hast.

Når du pakker tasken til hospitalet, er der nogle nødvendige genstande, du skal sørge for at medbringe. Til dig selv er det en god idé at have komfortabelt tøj, såsom løse bukser, en behagelig top og sko, der er nemme at tage på. Du vil også have brug for undertøj, amme-bh'er og hygiejneprodukter. Husk også at medbringe dit sygesikringsbevis, sygehuspapirer og vigtige dokumenter såsom vandrejournal.

Når det kommer til din baby, skal du pakke tøj til både indendørs og udendørs brug, som bodystockings, sparkedragter, undertøj, strømper, køredragt og en hue. Du vil også have brug for en babydyne, sengetøj og måske et babytæppe.

At pakke tasken til hospitalet i god tid sikrer, at du har alt det nødvendige udstyr og tøj til både dig selv og din baby, når fødslen nærmer sig. Sørg for at have alt på plads, så du kan føle dig tryg og fokuseret på det kommende mirakel.


Gravid uge 36

Nyd søvnen, mens du kan

Når du når gravid uge 36, er det vigtigt at huske på at nyde din søvn så meget som muligt, mens du stadig kan. Snart vil babyens ankomst ændre din nattesøvn drastisk, og derfor er det vigtigt at få så meget hvile som muligt inden den tid kommer.

Sov længe om morgenen, og tag middagslure i løbet af dagen for at kompensere for enhver søvn, du måtte have mistet om natten. Dette er en luksus, som du måske ikke har mulighed for at nyde i den nærmeste fremtid, så udnyt det så meget som muligt.

Hvis du har svært ved at finde komfortabel stilling i sengen på grund af din store mave, kan det være en god idé at investere i en graviditetspude. Disse puder kan støtte både din mave og dine ben og hjælpe dig med at finde en behagelig soveposition. Du kan også bruge puden til at slappe af i sofaen, mens du læser eller ser tv.

Denne tid er en overgangsperiode mellem at være gravid og at være forælder til en nyfødt. Det er en tid, hvor du stadig har mulighed for at hvile og passe på dig selv, så sørg for at udnytte det. Tag dig tid til at forkæle dig selv og fokusere på din egen velvære, inden den lille kommer og kræver al din opmærksomhed.

Ugens tip til mor

Ugens tip til mor, når du når gravid uge 36, er at huske på vigtigheden af at lytte til positive fødselshistorier og føde på din egen måde. Det er helt normalt at have bekymringer og føle sig overvældet på dette tidspunkt. Men at være omgivet af gode oplevelser og styrke kan hjælpe dig med at føle dig mere tryg og forberedt på den forestående fødsel.

En god måde at sætte dig selv i en positiv sindstilstand er at læse og høre positive fødselsfortællinger. Dette kan give dig et realistisk perspektiv på fødslen og bygge din tillid op. Det er også vigtigt, at du føder på din egen måde. Lyt til din intuition og tag beslutninger, der føles rigtige for dig og dit barn.

Skal du amme? - har du alt du skal bruge?

Når det kommer til amning, er det vigtigt at være godt forberedt. Det kan være udfordrende i begyndelsen, men med den rette viden og de rigtige redskaber kan du give din baby en god start på livet.

En af de første ting, du skal overveje, er ammetøjet. Det er en fantastisk måde at gøre hverdagen nemmere for både dig og din baby.

Amme BH'en er det første og vigtigste stykke tøj, du skal anskaffe dig. Den skal være behagelig og give dig mulighed for nem adgang til brystet.

Amme toppen med let adgang til mælkebaren, er også en god investering, da den giver dig mulighed for nemt at få adgang til dit bryst, når du har brug for det.

Ammekjolen er perfekt, når du gerne vil se godt ud og samtidig have let adgang til amning. Og sørg for at have nogle gode ammeindlæg, der kan absorbere mælken og forhindre mærker på dit tøj.

Det er også vigtigt at have en god ammepude. At sidde ordentligt og afslappet er afgørende for en god ammeoplevelse. Hvis du spænder op i kroppen og sidder i en dårlig position, kan det påvirke mælkens flow og gøre det svært for din baby at suge tilstrækkeligt.

Husk, at amning er en individuel oplevelse, og det er vigtigt at finde den metode, der virker bedst for dig og din baby. Hvis du oplever udfordringer undervejs, er det vigtigt at søge hjælp og støtte fra sundhedsfaglige fagfolk eller ammevejledere. De kan give dig den nødvendige vejledning og rådgivning for at sikre en succesfuld ammeoplevelse.

Så sørg for at være godt forberedt, og vær fuldt udstyret med det rigtige ammetøj og de nødvendige redskaber til at give din baby den bedste start på amninger.

Partner

Ugens tip til partneren

Under graviditeten og også her i gravid uge 36, er det vigtigt for partneren at finde sin rolle i forberedelserne til fødslen og være en solid støtte for den kommende mor. En ting, der kan være til stor hjælp, er at være aktivt involveret i fødselsforberedelsen. Dette kan omfatte deltagelse i fødselskurser eller workshops, hvor I sammen kan lære om veer, vejrtrækningsteknikker og forskellige fødselspositioner.

En åben dialog omkring forventninger og bekymringer er også afgørende. Som partner er det vigtigt at lytte til den fødende og være opmærksom på hendes behov og ønsker. Når der skabes et rum for åbenhed, kan I sammen håndtere eventuelle frygt eller bekymringer, der måtte opstå.

Derudover skal du være tilgængelig og have din telefon tændt til enhver tid. Fødsler kan ske når som helst, og det er vigtigt, at du kan komme til hospitalet hurtigt, når tiden er inde. Dette kræver også, at du har en nødplan på plads og ved, hvem der kan træde til, hvis du ikke er i stand til at være ved fødslen sammen med din partner.

Ved at være en aktiv deltager i fødselsforberedelserne og ved at være tilgængelig og støttende kan du være en uvurderlig ressource for din partner under fødslen. Husk, at det er en oplevelse, I skal opleve sammen, og jeres teamwork vil hjælpe med at skabe en positiv og støttende fødselsoplevelse.

 

Med kærlighed, 

Kamilla


Læs om gravid uge 35

Læs om gravid uge 37

Søg