Gravid uge 16

Skrevet af: Kamilla Vinding

|

Læsetid 8 min

Gravid uge 16 (15+0 - 15+6)

Din graviditet vil sandsynligt blive mere synlig og føles mere virkelighedsbaseret i gravid uge 16. Din gravide krop gennemgår mange forandringer. Dette skyldes, at dit barn vokser og udvikles hurtigt i denne periode.

I denne fase vil dit barn begynde at bevæge sig mere aktivt, og du kan måske endda begynde at mærke nogle blide bevægelser i din mave.

Det er også vigtigt at være opmærksom på din vægtstigning, da du har brug for ekstra fedtreserver under graviditeten for at give energi til dit voksende barn. Som din graviditet fortsætter, vil din krops normale organfunktioner tilpasse sig for at sikre en sund afslutning på graviditeten.

Denne uge markerer også en vigtig milepæl, hvor du kan overveje fostervandsprøver for at få en dybere forståelse af dit barns helbred.

Fostervandsprøver tilbydes normalt til kvinder med en øget risiko for kromosomfejl eller genetiske sygdomme. Disse prøver kan give lægerne afgørende oplysninger om dit barns helbred. Blandt de kromosomfejl og sygdomme, der kan opdages gennem fostervandsprøver, er Down syndrom, Edwards syndrom og Patau syndrom.

Som du nærmer dig midten af din graviditet, er det også en god tidspunkt at begynde at forberede dig mentalt og fysisk til fødslen og den spændende rejse, der ligger forude.

Dit barn i gravid uge 16

Fra de små fingerspidser til tæerne, er hver del af din babys krop i en aktiv fase af vækst. Din baby er fortsat afhængig af dig for at få den næring og energi, der er nødvendig for vækst og udvikling.

Babyens neurale kredsløb er stadig ikke tilstrækkeligt udviklet til at reagere kraftigt på lys. Føleorganerne hos din lille er stadig særdeles skrøbelige og kan derfor ikke blive stimuleret endnu.

Denne uge er også præget af vigtige ændringer i knoglestrukturen. Knoglerne bliver gradvist hårdere, og benene begynder at være længere end armene.

En spændende milepæl i denne uge er, at din baby nu kan bevæge sine arme og ben mere frit. Barnet har endda evnen til at vifte med dem. At se disse bevægelser på en scanning giver ofte en følelse af glæde og virkeliggørelse hos de kommende forældre.

Hudens overflade er dækket af små, fine hår, kendt som lanugo. Disse hår vil gradvist falde ud i løbet af resten af graviditeten. Under huden dannes også brunt fedt. Dette fedt er med til at holde på varmen og giver energi til barnet.

Størrelse på foster

I gravid uge 16 er dit barn cirka 11-12 cm langt og vejer omkring 100-140 g. Det betyder, at dit lille mirakel er i fuld gang med at vokse og udvikle sig.

En spændende nyhed er, at ørerne nu er fuldt udviklede. Det er fantastisk at vide, at din stemme og andre lyde omkring dig kan nå frem til dit barn.

I denne uge begynder dit barn at øve sig på at sutte. Det er så sødt at tænke på, at dit barn allerede kan finde sin tommelfinger og suge på den.

Babys udvikling frem til gravid uge 16

Organudvikling

De kommende måneders udvikling vil have stor betydning for etableringen af normale organfunktioner. Der sker også væsentlige fremskridt med udviklingen af ​​indre organer i denne periode.

Barnets hjerte er nu fuldt udviklet og fungerer med en imponerende effektivitet. Lungerne er også godt i gang med deres udvikling og begynder at producere væsker, der hjælper med at forberede dem på luftindånding efter fødslen.

Nu kan dit barn også reagere på lyde udenfor livmoderen, da ørerne er fuldt udviklede. Det er en fantastisk følelse at vide, at dit barn kan høre din stemme og reagere på lyde omkring det.

Hår på hovedet og små grimasser

Babyens udseende begynder at få mere definition i gravid uge 16. Både fordi hårvæksten på hovedet begynder at danne sig, men også fordi babys ansigtsmuskler udvikler sig i denne uge.

Det giver ham eller hende evnen til at lave små grimasser. Babyen kan nu rynke brynene, åbne og lukke munden og knibe øjnene sammen. Selvom babyen endnu ikke har åbne øjne på dette tidspunkt, kan han eller hun registrere forskellen mellem lys og mørke og reagerer på det.

Det er også værd at bemærke, at hårvæksten på babyens hoved varierer fra barn til barn. Nogle nyfødte kan have en fuld manke af hår, mens andre kun har en fin dusk. Det hår, der dækker babyen fra tidlig fødsel og under graviditeten, kaldes lanugohår og er finere end voksenhår. Dette lag af hår vil gradvist falde af, og der vil ikke være meget tilbage inden babyen bliver født.

Brunt fedt til at holde varmen

Brunt fedt spiller en vigtig rolle for fosteret og hjælper det med at holde varmen efter fødslen. Nu begynder udviklingen af brunt fedt. Det som adskiller sig fra det hvide fedt, som vi normalt forbinder med at lagre energi. Brunt fedt er specialiseret i at generere varme ved en proces kaldet termogenese.

Brunt fedt deponeres primært i fosterets nakke, skulderområde og omkring nyrerne.

For at sikre en sund udvikling af brunt fedt er det vigtigt for den gravide at spise fødevarer med tilstrækkeligt A-vitamin. Grønne bladgrøntsager som spinat og kål, gulerødder, søde kartofler og abrikoser er alle gode kilder til A-vitamin.

Det anbefales at konsultere en sundhedsperson for at få mere præcis information om det nøjagtige indtag af A-vitamin under graviditeten for at sikre en passende mængde, der opfylder fosterets behov.

Gravid uge 16

Mor

Din krop gennemgår mange forandringer i gravid uge 16, og din baby udvikler sig hurtigt. Nu begynder din mave at vokse, og du kan måske allerede mærke de første små bevægelser.

En af de mest almindelige graviditetsgener i denne periode, er tilstoppet næse og sarte slimhinder. Dette skyldes hormonelle ændringer, der kan føre til øget produktion af slim og hævelse af slimhinderne. Det kan resultere i en fornemmelse af at have en forkølelse. Det anbefales at undgå brugen af næsespray, der indeholder andre midler end saltvandsspray, da disse kan have uønskede bivirkninger under graviditeten.

Nogle kvinder oplever en øget tykkelse og volumen i håret, mens andre kan opleve, at håret bliver mere skrøbeligt eller falder mere ud end normalt. Disse ændringer skyldes de hormonelle forandringer.

Tilstoppet næse?

Tilstoppet næse er et almindeligt problem, som mange gravide kvinder oplever. Det skyldes ofte øgede blodmængder og hævede slimhinder som følge af hormonelle ændringer i kroppen. Der er dog flere måder, hvorpå man kan lindre denne tilstand under graviditeten.

En effektiv metode er at bruge saltopløselige næsedråber eller spray. Disse er sikre at bruge under graviditeten og kan hjælpe med at rense næsen og lindre tilstoppede luftveje. Det anbefales at følge instruktionerne på emballagen og konsultere en sundhedsperson, hvis der er nogen bekymringer.

En anden måde at lindre tilstoppet næse er at sove med hovedet lidt ekstra højt ved at bruge en ekstra pude eller hæve hovedgærdet på sengen. Dette kan reducere trykket i næsepassagerne og gøre det lettere at trække vejret.

Hvis tilstoppet næse bliver vedvarende eller forårsager ubehag, anbefales det at kontakte en jordemoder eller anden sundhedsperson for rådgivning. De kan vurdere situationen og give yderligere vejledning eller behandling om nødvendigt.

Hovedpine

Hovedpine under graviditet er en almindelig forekomst i gravid uge 16, og dette kan skyldes flere faktorer. Hormonelle forandringer i kroppen kan påvirke blodkarrene og forårsage hovedpine.

Desuden kan lavt blodtryk og jernmangel også bidrage til forekomsten af hovedpine under graviditeten. En anden årsag kan være dehydrering, da kroppen har brug for ekstra væske under graviditet.

Det er vigtigt at bemærke, at svangerskabsforgiftning også kan forårsage alvorlig hovedpine sammen med andre symptomer som højt blodtryk, hævelse og problemer med synet. Hvis du oplever alvorlig hovedpine sammen med disse symptomer, skal du øjeblikkeligt kontakte din læge eller jordemor, da det kan være et tegn på svangerskabsforgiftning, der kræver øjeblikkelig lægehjælp.

For at minimere gener fra hovedpine under graviditeten er det vigtigt at drikke tilstrækkeligt med vand for at undgå dehydrering.

Derudover kan det være gavnligt at tage jerntilskud, hvis der er en mangel på dette mineral. Hvis hovedpinen bliver alvorlig eller vedvarende, er det altid en god idé at kontakte din læge eller jordemor for yderligere rådgivning og behandling.

Ædeflip og hormonsvingninger i gravid uge 16

Graviditet er en tid fyldt med hormonelle ændringer, og gravid uge 16 er ingen undtagelse. Mange kvinder oplever ædeflip og hormonsvingninger på dette stadie af graviditeten.

Ædeflip og pludselige trang til helt bestemte madvarer, som kan være ret specifikke eller endda usædvanlige kombinationer. Dette skyldes de hormonelle ændringer, der finder sted i kroppen.

Hormonsvingninger kan også påvirke hår og hud under graviditeten. Nogle kvinder oplever ændringer i deres hårkvalitet, såsom øget volumen eller glans. Andre kan opleve, at deres hår bliver tyndere eller begynder at falde ud. Dette skyldes også hormonelle forandringer i kroppen. Det er vigtigt at bemærke, at fældning af hår normalt aftager senere hen i graviditeten.

Udover ædeflip og ændringer i hår og hud kan der være andre hormonrelaterede ændringer, der opstår i denne fase af graviditeten. Disse kan omfatte humørsvingninger, søvnforstyrrelser og øget tørst.

Det er vigtigt at huske, at hver graviditet er forskellig, og nogle kvinder kan opleve flere hormonelle ændringer end andre. Hvis du har bekymringer eller spørgsmål vedrørende ædeflip, hormonsvingninger eller andre relaterede emner, bør du altid kontakte din læge eller jordemor for rådgivning.

Gravid uge 16

Ugens tip til mor

I gravid uge 16 er der flere ting, du kan gøre for at lindre ubehag og passe på din krop under graviditeten. En god idé er at investere i en neutral massageolie eller en mavecreme til gravide. Ved at smøre maven regelmæssigt kan du mindske risikoen for strækmærker og lindre eventuelle spændinger og kløe.

Hos MamaMilla har vi gode plejeprodukter til dig som mor.

Du kan også opleve smerter i lysken som følge af livmoderens vækst. Det er normalt, men det kan være en god idé at tænke over valg af tøj og bh'er, der passer til de voksende bryster og maven. Find allered nu en ammebhsom passer til dig. Amme bh'er er ikke kun noget du kan/skal bruge efter fødslen. De er nemlig designet til at følge med og udvider sig i takt med din krop. Også er de alle lavet med fokus på komfort der sikre mindst muligt ubehag og generende syninger eller stropper som gnaver.

Har du købt alt du skal bruge til baby? Eller kribler det i dig for at få lov?
Så har jeg en god nyhed, du må gerne nu.

Med vores første barn var det svært at gennemskue, hvor mange og hvilke produkter jeg skulle vælge for at gøre livet som nybagt mor lidt mere overskueligt.

Kort sagt, så ledte jeg efter det, der var nemt, lækkert og praktisk Men der er SÅ meget man skal have og det kan virke uoverskueligt. 

Så her kommer en liste med nogle af de ting som man bare have inden baby melder sin ankomst:

  • Dyne
  • Sengetøj
  • Sutter
  • Ammepude
  • Legetøj
  • Nusseklud
  • Selvfølgelig tøj
  • Evt. brystpumpe og sutteflasker

Og du kan finde alt du skal bruge på MamaMilla.dk

Partner

Ugens tip til partneren

Som partner kan du spille en afgørende rolle i at støtte den gravide kvinde i denne spændende fase af hendes graviditet. Her er nogle måder, du kan hjælpe hende på.

Vær opmærksom på hendes cravings og sørg for, at det, hun har brug for, er tilgængeligt. Cravings kan variere fra søde til salte fødevarer, så vær forberedt på at være fleksibel og have et bredt udvalg af snacks og forfriskninger klar derhjemme. Gå på indkøb sammen og hjælp hende med at have hendes favoritfødevarer på lager.

Det kan være en sjov og givende oplevelse at diskutere forskellige navne og finde den perfekte match. Lyt til hinandens forslag og vær åben for kompromisser. Gør det til en fælles opgave og nyd processen sammen her i gravid uge 16.

Med kærlighed, 

Kamilla


Læs mere om gravid uge 15

Læs mere om gravid uge 17

Søg