Gravid uge 17

Skrevet af: Kamilla Vinding

|

Læsetid 5 min

Gravid uge 17 (16+0 -16+6)

Det er ofte en særlig periode, hvor glæden over at være gravid virkelig begynder at synke ind. I denne uge er der ca. 23 uger tilbage indtil terminen. Du er nu i gravid uge 17

Barnets udvikling og vækst fortsætter med stor hastighed i denne uge. Moderkagen, som forsyner babyen med alle dens ressourcer, er nu godt placeret på livmoderens bagvæg.

Du kan måske begynde at mærke babys bevægelser mere tydeligt i denne uge. Det kan være små mønstre af blide bevægelser, som babyen udfører refleksmæssigt. At føle babyens spark for første gang er ofte et utroligt og mindeværdigt øjeblik for kommende mødre.


Gravid uge 17

Dit Barn

Udvikling af Baby

I graviditetsuge 17 er din baby ca. 17 centimeter lang og vejer omkring 180-200 gram, hvilket svarer til størrelsen af en pære. Selvom barnets vægt stadig er relativt lav, begynder det at tage form og udvikle sig hurtigt. Moderkagen, der er babyens livline, er også ved at blive mere avanceret i denne uge.

Barnets hud udvikles fortsat med det brune fedtlag, som er med til at sikre at din baby bedre kan holde varmen.

Babys udvikling frem til gravid uge 17

Babyens størrelse og vægt i gravid uge 17

I gravid uge 17 er babyen cirka 13 centimeter lang og vejer omkring 140 gram. Denne uge markerer en periode med hurtig vækst, og babyen fortsætter med at udvikle sig i en støt takt.

Babyens udvikling påvirker også dens udseende. Nu har babyen mere proportionerede arme og ben i forhold til kroppen, hvilket giver den et mere menneskelignende udseende. De forskellige dele af kroppen begynder også at udvikle sig. For eksempel vokser babyens hoved i størrelse for at rumme det voksende hjerte og hjernen. Faktisk udgør hovedet stadig en stor del af babyens samlede størrelse.

En anden vigtig faktor ved babyens udvikling i denne uge er dens følelses evne. Nervesystemet begynder at udvikle sig, og babyen kan reagere på berøringer og bevægelser. Du kan måske mærke små spark og bevægelser, da babyen bliver mere aktiv i livmoderen.

Fostervandets volumen (i liter)

Fostervandet, som babyen svømmer rundt i, begynder også at øge i volumen. I løbet af dagen producerer babyen omkring 400-500 milliliter fostervand, hvilket svarer til omkring halvanden kop. Denne mængde øges gradvist i de kommende uger for at give babyen plads til at bevæge sig og udvikle sig.

Mængden af fostervand er vigtig, da det giver beskyttelse og næringsstoffer til babyen i livmoderen. En passende mængde fostervand er afgørende for at opretholde en god plads og bevægelsesfrihed for babyen.

For meget fostervand, også kendt som polyhydramnios, kan føre til for tidlig vandafgang, for tidlig fødsel eller øget risiko for komplikationer såsom anfald eller placentaabruption. Omvendt kan for lidt fostervand, kendt som oligohydramnios, resultere i begrænset plads til babyens bevægelser, nedsat ernæringstilførsel og risiko for udviklingsmæssige problemer.

Det er vigtigt at pointere at det kun er sundhedsfagligt personale som kan vurdere din mængde af fostervand. Derudover behøver det absolut ikke at være farligt. Med den viden og det dygtige personale der findes i dag, kan kontroller og ekstra besøg ved jordemoderen sikre en sund graviditet og baby på trods af enten for meget eller for lidt fostervand.

Gravid uge 17

Mor

Symptomer på Gravid Uge 17

Du kan muligvis opleve kramper, smerter og ømhed i maven på grund af livmoderens hårde arbejde. Der kan også være væskeophobninger i kroppen, især omkring anklerne og fødderne.

Livmoderen vokser gradvist, og maven bliver større og mere synlig. Du vil måske lægge mærke til, at maves størrelse og form ændrer sig, da barnet fortsætter sin vækst.

Under graviditeten kan mange kvinder opleve kramper, smerter og ømhed i maven. Disse symptomer skyldes ofte de fysiologiske ændringer, der finder sted i kroppen under graviditeten.

En af årsagerne til disse symptomer er den øgede vægt og tryk på maven, som kan resultere i muskelsmerter og kramper. Livmoderen og båndene omkring den strækkes også i løbet af graviditeten, hvilket kan forårsage ubehag og ømhed i maven.

Hormonelle ændringer kan også spille en rolle i at forårsage disse symptomer. Gravide kvinder oplever ofte forhøjede niveauer af hormonet progesteron, hvilket kan påvirke tarmfunktionen og forårsage mavesmerter og kramper.

Det kan være nyttigt at lindre disse symptomer ved hjælp af varme komprimeringer, hvilket kan hjælpe med at afslappe musklerne og lindre smerterne. Desuden kan hvile og let strækning eller let motion også bidrage til at reducere ubehaget.

Hudforandringer

Man kan også opleve ændringer i huden under graviditeten. Strækmærker kan forekomme på grund af den øgede vægt og udstrækning af huden, især omkring maven og brysterne. Pigmentforandringer kan  opstå, hvilket kan resultere i mørkere områder i huden, såsom mørkere brystvorter og areolaer.

Det er vigtigt at huske, at disse hudforandringer er naturlige og en del af graviditetens proces. Det kan være nyttigt at pleje huden ved at anvende fugtighedscreme eller en plejende olie, samt at undgå solens stråler.

Hvis du har bekymringer eller spørgsmål vedrørende dine hudforandringer, kan det være en god idé at konsultere din sundheds personale for yderligere vejledning og rådgivning.

Gravid uge 17

Ugens tip til mor

Få noget søvn og skab forbindelse med andre gravide kvinder

Ligger du også og vender og drejer dig i søvnløs søvnstress og bliver søvnmisundelig på alle, der ikke vågner fra drømmeland med sveden dryppende ned ad panden og kramper for fuld skrue i benene? 😡

Det er der ikke noget at sige til, hvis du gør. Du gror et menneske i din mave, og din krop er konstant på overarbejde.

Men det er stadig super frustrerende ikke at kunne sove.

Den frustration kender jeg nemlig alt for godt selv fra da jeg var gravid med vores første barn. Og jeg vil gerne dele nogle af de ting, der hjalp mig, dengang jeg lå og bandede og svovlede i mørket:

  • Få din partner til at massere dine fødder og lægge inden sengetid - du bærer trods alt det tunge læs.
  • En af de andre ting, som hjalp mig med at undgå de natlige lægkramper i gravid uge 17, var at hæve benenden af sengen. Det kan du gøre ved at lægge store bøger under fodenden eller en stor pude under dine ben.
  • Brug en graviditetspude til at slappe bedre af og slippe spændinger i kroppen - den giver dig nemlig noget at læne dig op ad, mens du driver ind i drømmeland.

Derudover kan du med fordel oprette kontakt til andre gravide kvinder for at dele dine oplevelser og finde fællesskab.

En fantastisk måde at oprette forbindelse med andre gravide, er gennem onlinegrupper eller ved at deltage i fødselsforberedelseshold. Det giver dig mulighed for at udveksle erfaringer, stille spørgsmål og få støtte fra folk, der er i samme situation som dig. Graviditeten kan være overvældende til tider, så det er godt at have et støttende fællesskab at vende sig til.

Hvis du leder efter inspiration og information som nybagt mor, kan du overveje at læse bøger eller lytte til  fødsels-beretninger hos enten bekendte, eller via podcast.

Partner

Ugens tip til partneren

Som partner til en gravid kvinde i gravid uge 17, spiller du en vigtig rolle, i at støtte hende under graviditeten. Det er en tid, hvor hendes kropsbevidsthed kan ændre sig, og det er vigtigt at være opmærksom på hendes behov og bekymringer.

Samlet set handler det om at være der for din partner og være en støttende og opmuntrende tilstedeværelse i hendes liv. Ved at lytte til hendes bekymringer, give hende positiv feedback om hendes gravide krop og hjælpe hende med kosttilskud og livsstils-valg, kan du bidrage til at gøre graviditets rejsen endnu mere speciel og meningsfuld for jer begge.

Din partner er muligvis også nået til et sted i graviditeten hvor hun oplever smerter og kramper i benene. 
Hvis hun tillader det, kan du være behjælpelig med at massere fødder og ben. Eller finde en ekstra pude/dyne og til at hæve hendes fødder og ben når hun ligger ned.


Med kærlighed, 

Kamilla


Læs om gravid uge 16

Læs om gravid uge 18

Søg