Gravid uge 15

Skrevet af: Kamilla Vinding

|

Læsetid 9 min

Gravid uge 15 (14+0 - 14+6)

Gravid uge 15 er en spændende tid i din graviditet, hvor du måske begynder at mærke de første tegn på liv i maven.

En af de mest markante ændringer er, at dit barn i denne uge udvikler små knogler. Indtil nu har knoglerne været svampede og bløde, men nu begynder de at blive hårdere og mere faste. Disse skrøbelige, men stærke, knogler vil danne fundamentet for dit barns skelet.

Du vil måske også begynde at føle de kraftigste bevægelser hidtil under graviditeten. Det er som at have sommerfugle i maven, når dit barn begynder at sparke og vende sig. Disse første bevægelser kan være svage og lette at overse, men de markerer begyndelsen på en livlig fase af din graviditet.

Barnets hoved er stadig relativt stort i forhold til resten af kroppen, og det giver plads til hjernen og alle de fantastiske udviklinger, der finder sted indeni.

Det er normalt at føle sig bekymret for sikkerheden under graviditeten, og hvis du har nogen spørgsmål eller bekymringer, er det en god idé at kontakte din læge eller jordemoder. De er der for at hjælpe og berolige dig gennem denne smukke rejse.

På dette tidspunkt måler din baby omkring 10 cm og vejer ca 90-100 gram. Moderkagen fortsætter med at producere hormoner, der er vigtige for din babys udvikling.

Du vil måske også bemærke, at dit energiniveau er højere, og at du har mere overskud i hverdagen. Dette skyldes den øgede mængde blod i din krop og den hormonelle balance.

Dit barn

Mange gravide kvinder beskriver følelsen af ​​"sommerfugle i maven" på dette tidspunkt. Disse lette bevægelser er faktisk barnets første bevægelser, selvom de muligvis ikke er stærke nok til at mærkes af alle. Men bare rolig, du vil inden længe kunne føle de små bevægelser.

Selvom det kan virke som om barnets bevægelser er vilkårlige, er de faktisk refleksudløste. Dette betyder, at barnets celler har udviklet sig nok til at kommunikere med hinanden og udføre enkle bevægelser. Du vil på en scanningsvideo kunne se, at barnet strækker sig ud, bukker benene eller svømmer rundt i fostervandet som en lille gymnast.

I løbet af de kommende uger vil barnets krop fortsætte med at udvikle sig og forme sig mere som en lille baby. Ribbenene og skelettet begynder langsomt at tage form, og barnet udvikler gradvist smagsløg og vil senere kunne skelne forskellige smagsoplevelser.

Det er vigtigt at nævne, at hver graviditet er unik, og dit barn vil udvikle sig i sit eget tempo. Så gør dig ikke for mange bekymringer, hvis du ikke oplever de præcise symptomer eller milepæle, der er beskrevet her. Tal altid med din læge eller jordemoder, hvis du har spørgsmål eller bekymringer om dit barns velbefindende. Husk, at de er de bedst kvalificerede til at give dig råd og vejledning gennem denne utrolige rejse.

Størrelse på foster i gravid uge 15

Størrelsen på fosteret i uge 15 er cirka 10 centimeter langt, hvilket svarer til størrelsen på en appelsin. Selvom det stadig er for tidligt at se de fine detaljer i barnets ansigt, begynder det småt at ligne en lille baby. Fosterets krop begynder at tage mere form, og de små bobler, der tidligere udgjorde barnet, er nu tydeligt arme, ben og hoved.

Fosteret vokser hurtigt på dette tidspunkt af graviditeten, og det gør også dets organer. Barnets hjerte er nu fuldt udviklet og slår med en utrolig hastighed på omkring 150-170 slag i minuttet. Folkene omkring dig vil muligvis ikke kunne høre hjertelyden endnu, men det er imidlertid en magisk lyd at opleve, når du lytter til den under en ultralydsscanning.

På dette tidspunkt af graviditeten kan det være fascinerende at tænke på, hvor langt du allerede er kommet i din graviditet. Du har allerede passeret 15 uger af ​​rejsen og har kun 25 uger tilbage til at  forberede dig på den store dag og omvæltning.

Babys udvikling frem til gravid uge 15

Fingeraftryk begynder at dannes

Selvom det kan være svært at forestille sig, begynder fingeraftrykkene faktisk at tage form på dette tidspunkt.

Denne unikke karakteristik udvikler sig i fosterets hud, når papillerne i huden begynder at vokse og danne mønstre. Fingeraftrykkene dannes primært på grund af den unikke kombination af gener og miljø, som barnet arver fra sine forældre.

Det er fascinerende at tænke på, at barnets fingeraftryk vil være helt unikt og adskille sig fra alle andre på denne planet. De vil blive en permanent identifikation af barnets individualitet og vil følge dem hele livet.

Øjnene kan endnu ikke åbnes

Dit barns øjne begyndte at udvikle sig omkring uge 4, men det vil tage et par uger mere, før de er klar til at blive åbnet. Ligesom resten af kroppen er øjnene stadig i en tidlig fase af udviklingen. De er stadig lukket af øjenlåg og delvist beskyttet af øjenbryn.

Selvom dit barn ikke kan åbne øjnene endnu, betyder det ikke, at de ikke får glæde af andre sanser. Til trods for at øjnene ikke kan åbnes endnu, er der stadig mange måder, du kan engagere dig med din lille baby. Du kan lytte til barnets hjertelyd, som er en af de største glæder ved at være gravid. Du kan også tale til dit barn og synge sange for at skabe en forbindelse.

I de kommende uger vil dit barns øjne blive mere og mere klar til verden uden for livmoderen. Ved slutningen af graviditeten vil babys øjne være fuldt dannet og klar til at tage imod det vidunderlige lys, der omgiver os.

Gravid uge 15

Mor i gravid uge 15

Som gravid står vi kvinder i en særdeles unik og speciel position, hvor vores kærlighed og omsorg bliver endnu mere vigtig. Hvis det er første gang du bliver mor, må du endelig ikke overvældes af følelser som skyld eller sorg over ikke at føle på en bestemt måde endnu. 

Det er en stor omvæltning af være gravid i uge 15 og skulle blive mor omsorgsperson for et andet og indtil videre ukendt lille menneske. Det er helt normalt ikke at føle den store kærlighed i det første lange stykke tid, heller ikke lige efter fødslen. 

Det kan tage tid at opbygge den kærlighed og det er omtrent ligeså normalt som det er at se alle de kvinder som hulker på tv når de lige har født. 

Så bare rolig, det skal nok komme med tiden. 
Er du alligevel bekymret for at føle noget forkert, kan du tale med din partner, en fortrolig eller i særdeleshed med din jordemoder, sundhedsplejerske eller læge. Fagpersoner kan ofte give os mere ro på, og hvis de oplever nogle bekymrende ting omkring dig vil de også støtte dig.

Stakåndet af det mindste?

En anden ting, du måske bemærker i graviditetsuge 15, er, at du kan blive stakåndet af selv den mindste anstrengelse. Dette kan skyldes de fysiologiske ændringer, der sker i din krop under graviditeten.

Når du er gravid, øges mængden af ​​blod i din krop, og dit hjerte arbejder hårdere for at forsyne både dig og dit barn med tilstrækkelig ilt og næringsstoffer. Som et resultat af denne øgede blodgennemstrømning og hjerteaktivitet, kan dine lunger opleve en øget belastning.

Derudover begynder dit livmoder at vokse og presse opad mod dine lunger, hvilket kan begrænse deres evne til at udvide fuldt ud. Dette kan føre til, at du føler et konstant behov for mere luft og bliver stakåndet, selv når du udfører enkle dagligdags aktiviteter eller har gået 200 meter.

Selvom det kan være ubehageligt og forstyrrende, er stakåndethed normalt under graviditeten, især i de senere stadier. Det er vigtigt at huske, at din krop gør alt det nødvendige for at understøtte vækst og udvikling af dit barn.

For at lindre stakåndethed og forbedre din komfort kan du prøve at tage det langsommere og undgå overanstrengelse. Sørg for at få nok hvile og brug gerne puder for at give støtte til din krop, når du ligger eller sidder. Det er også en god idé at opretholde en god holdning for at give dine lunger mere plads til at trække vejret.

Hvis du oplever alvorlig stakåndethed, smerter i brystet eller har problemer med at udføre selv de mindste aktiviteter, skal du straks kontakte din læge eller jordemor.

Små bevægelser

Som du når gravid uge 15 af din graviditet, kan du begynde at mærke de første små bevægelser fra dit barn. Disse bevægelser kan føles som sommerfugle i maven eller blide prikken eller små indvendige smølfespark.

Det er en unik oplevelse at føle. Men altså, er du som mig, kan du sikkert opleve mange små prik og spark og virkelig være i tvivl om det nu var det. Når det så har stået på længe nok, vil det måske begynde at gå op for dig at ja... det var rent faktisk det! Også venter du bare på at det sker igen, og tro mig du kan vente længe.... flere dage faktisk.

Langt de fleste gravide vil dog først begynde at mærke bevægelser omkring graviditetsuge 18-22. Selvom du er begyndt at mærke liv på nuværende tidspunkt i graviditeten, forventes det ikke, at du mærker liv hver dag før efter graviditetsuge 24.


Smagsløg

Din baby er forbundet med dig gennem navlestrengen og modtager alt, hvad du spiser og drikker, herunder de forskellige smagsoplevelser. Mange undersøgelser antyder, at de smagsoplevelser, du eksponerer din baby for i løbet af graviditeten, kan påvirke deres præferencer senere i livet.

Det betyder, at dine madvaner kan spille en vigtig rolle i din babys ernæring og smagspræferencer i fremtiden. Nogle forskere har endda påvist, at babyer kan smage forskellene i den mad, du spiser, når du ammer dem.

I denne periode, gravid uge 15, kan du begynde at eksperimentere med forskellige smagfulde madvarer og tilføje variation til din kost. Dette kan hjælpe din baby med at blive eksponeret for forskellige smagsoplevelser allerede i livmoderen.

Det er værd at bemærke, at du stadig skal spise en sund og afbalanceret diæt under graviditeten og specielt i gravid uge 15 og undgå potentielt skadelige fødevarer eller stoffer. Men du kan eksperimentere med forskellige krydderier og smagsstoffer for at give din baby en bredere vifte af smagsoplevelser.

Så mens du nyder din mad i denne periode af graviditeten, kan du også glæde dig over at vide, at din babys smagsløg aktivt er i gang med at udvikle sig.


Ugens tip til mor

Book en tid hos tandlægen

Det er både sikkert og anbefalet at gå til tandlægen under din graviditet. Som gravid er du nemlig mere modtagelig overfor betændelse i tandkødet, som kan føre til paradentose. Men husk at fortælle din tandlæge, at du er gravid, før du åbner gebisset.

Tal med babyen

Fra tidligere forskning og erfaringer ved man, at kommunikation med dit ufødte barn kan have en positiv indvirkning på dets udvikling og forbindelsen jer imellem. Selvom babyen stadig er i livmoderen og ikke kan høre i traditionel forstand, er der mange måder, hvorpå du kan tale med babyen og skabe en følelse af nærvær og forbindelse allerede fra denne tidlige fase af graviditeten.

Selvom de ikke kan forstå de ord, du siger, reagerer de på lyd og rytme. Ved at tale med din baby kan du give den en fornemmelse af dit nærvær og kærlighed. Du kan læse bøger højt, synge sange eller endda bare tale om din dag og dine tanker. Brug din stemme til at skabe en beroligende og tryg atmosfære, som babyen kan føle sig forbundet til.

Forskning har også vist, at babyer kan reagere på lyde såsom musik. Prøv at spille noget blid musik, som du elsker.

Det er også vigtigt at involvere din partner i denne kommunikation med babyen. Lad din partner tale med babyen. Dette vil ikke kun styrke båndet mellem din partner og babyen, men også skabe et familienærvær allerede før babyens ankomst.

Gravid uge 15

Partner

Ugens tip til partneren

Vi ved, det kan være svært at stå på sidelinjen. Det er en helt ny verden, og det kan føles magtesløst til tider. Men din støtte betyder utroligt meget for din partner, så bliv ved med at være der.

Forstå, at hendes humør svinger. Graviditetshormoner kan gøre tingene lidt kaotiske. Prøv at tage det med et smil og undgå endelig at tage det for personligt.

Prøv at inddrage dig i graviditeten på en meningsfuld måde. Tal til babyen i maven. Selvom babyen ikke forstår, hvad du siger, er det en skøn måde at skabe et bånd til jeres kommende barn på, og det kan hjælpe med at føle dig tættere på processen.


Med kærlighed, 

Kamilla


Læs mere om gravid uge 14

Læs mere om gravid uge 16

Søg