02 Januar 2019 4 Læsetid

Hvad jeg skulle have vidst…

Det gør ondt at føde et barn.Det er ikke en hemmelighed for de fleste og heller ikke nogetmedmødre holder igen med at fortælle til alle, der vil høre om det (også nogle gange til folk, der helst er fri).
At amning kan være mindst lige så udfordrende og smertefuld
t, deter derimod-af uforklarlige årsagerenmerevelbevaret hemmelighed. Om emnet ertabubelagt eller om videndelingen simpelthen bare bliver glemtmidt i søvnmangel, eufori,og babygylp, det ved jeg ikke. Men jeg ville ønske, at jeg havde vidst mere og forberedt mig bedre på den del.Jeg vil derfori denne post dele noget af det væsentligste, jeg i retrospekt gerne ville havekendt til. 

En velfungerende amning er lykken – din babys mad er altid ved hånden (eller brystet), i den rette temperatur og for det meste i rigelige mængder. Fungerer amningen derimod ikke, så er det forbundet med frustration, smerte, bekymring og i mange tilfælde bliver alternativetmodermælkserstatning. Jeg skal skynde mig at nævne, at jeg ingen holdning har til erstatning. Min holdning er, at de gladeste og sundeste børn kommer af glade forældre og det kan for nogle være ensbetydende med at vælge amning fra. Nå, det var et sidespor og en helt anden snak, men faktisk alligevel ikke helt irrelevant forindholdet i denne artikel – det kommer jeg tilbage til, så læs endelig videre uanset om du ammer, giver flaske eller venter på at blive nogens mor og slet ikke har besluttet dig endnu.

Min datter blev født ved akut kejsersnit. En lidt turbulent omgang, men hun var sund og rask – og ikke mindst sulten. Jeg havde gjort mig en del tanker forud for at blive mor, blandt andet at jeg gerne ville amme. Nemt, hyggeligt og naturligt, tænkte jeg. Sådan skulle det bare ikke vise sig at være og det kom til at kræve hårdt arbejde, men det lykkedes ogfølgende er mine bedste råd:


Mine4 bedste råd...

Invester i en ordentligammepude
Jeg havde arvet enammepude fra et familiemedlem uden at skænke en tanke præcis hvor vigtigt det er, at puden er i ordentlig kvalitet. De første måneder bruger man meget af sin vågne (og halvsovende) tid iammeposition og uden en ordentligammepude, såsender du skuldre og ryg på overarbejde. Prisen for en ordentligammepude er hurtigt tjent ind sammenlignet med prisen på en kiropraktor.Det samme gælder hvis du vælger at give flaske. Du vil stadig sidde med baby i armene ogammepuden er mindst lige så essentiel.Vælg en pude med ordentligt fyld. Som sagt, du kommer til at bruge den meget og den skal kunne holde til både vægt, slid og ikke mindst vask. Overvej et ekstra betræk, så du kan rotere når det ene er til vask.

Sæt dig ind i amning
Undersøg alt hvad du kan om amning. Fåråd og vejledning - og accepter at det kan være grænseoverskridende. Dine bryster bliver hurtigt et slags offentligt eje, men hvis du lærer den rette teknik, så er det en skrøne, at det skal gøre ondt og indebære alt frabrystbetændelse til ødelagte bryster. Vi endte med at søge hjælp og det resulterede i en amning, der har kørt uden problemer fra min datter var 5 dage gammel.

Ordentligt udstyr til dig selv
Hvis du ammer, så gør dig selv den tjeneste, at købe noget lækkert, pænt ogammevenligt tøj. En ammevenlig top kan bruges under almindelige bluser, så du hurtigt får en del af din normale garderobe i spil igen og derudover er det rart med blødt materiale, der dækker, hvor det skal.

For at undgå lækage (medmødre ved, hvad jeg mener) og brystbetændelse (brysterne skal holdes lune – især i starten), så køb nogle ordentlige ammeindlæg. Engangsindlæg er fine fra tid til anden, men særligt om vinteren, så er det rart med nogle i ordentligt materiale der isolerer godt.

Stofbleer. Mange af dem.
Måske gylper dit barn ikke, men måske gør det og så kan du ikke undvære stofbleer. Og hellere en for meget end for lidt. Herhjemme har vi de klassiske til bleskift, mens de fine mønstrede bruges til gylp og ansigt. På den måde holder vi skidt og kanel for sig – og det er et dejlig pædagogisk system.

Da min datter blev et par måneder gammel, så røg koncentrationen desuden under amning. Eller i virkeligheden blev hun jo bare mere bevidst og dermed distraheret af alt der skete rundt om hende. Min blufærdighed rækker ikke til at sidde med brystet til fri skue mens pigebarnet beslutter om hun ønsker mere at spise, så at skærme med en stofble er uundværligt og vi bruger dem derfor stadig flittigt selvom hun ikke længere gylper. Derudover bruger vi dem også flere gange dagligt i stedet for hagesmæk, så de bruges igen og igen.


Kærlig hilsen

Ida – mor tilApril

blog: amning 

Tak til Ida - Tak fordi du vil dele dine erfaringer.

Har du også noget du vil dele, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv til kamilla@mamamilla.dk.

Nyttige links:
Læs mere om ammepuder.
Se udvalget af ammevenligt tøj.
Se udvalget af stofbleer.


Bliv VIP og modtag vores bedste tilbud direkte i din indboks