Dagbog fra en igangsættelse af fødsel

OKT 1, 2019

Dagbog fra en igangsættelse af en fødsel

Der er mange historier om fødsler, men jeg synes, det er alt for sjældent, jeg har hørt om de fødsler, der ikke er gået i gang af sig selv. Det her er derfor min erfaring med igangsættelse.

En fødselsberetning om at blive sat i gang

Da jeg ventede min datter fik jeg forhøjet blodtryk, og jeg blev derfor fulgt tæt af både jordemoder og sygehus igennem hele graviditeten. Jeg var til mange kontroller og mange scanninger for sikre, at jeg ikke udviklede svangerskabsforgiftning. Jo tættere på termin, jeg kom, jo mere stod det også klart, at fødslen højst sandsynlig ville blive sat i gang før termin.

Med min førstefødte startede fødslen også med en igangsættelse, fordi jeg gik over termin (og der havde jeg i øvrigt også for højt blodtryk, men ikke svangerskabsforgiftning). Jeg har begge gange haft gode oplevelser med igangsættelse.

Der er flere måder, en fødsel kan blive sat i gang på:

  • Man kan få taget vandet Man kan få et ballonkateter.
  • Der kan gives piller.
  • For nogle kvinder er en hindeløsning en mild form for igangsættelse af fødsel, men for mange (blandt andet mig) er der ikke den store virkning (jeg fik et par stykker uden synlig effekt).
  • Blandt de mere alternative former for igangsættelse er fx rebozo, akupunktur og zoneterapi.

Faktisk har jeg læst at op mod hver 4. fødsel i Danmark bliver sat i gang.
https://www.laegerformidler.dk/igangsaettelse-af-foedslen/

Min oplevelse med igangsættelse med piller

Jeg fik som sagt en igangsættelse med piller. På grund af mit blodtryk blev jeg indlagt, hvor de fleste ellers bliver sendt hjem, efter de har fået den første pille. Fra jeg havde taget den første pille, til jeg havde født, gik der lidt over et døgn. Jeg blev sat i gang med Angusta (Misoprostol) og det er selvfølgelig forskelligt, hvordan vores kroppe hver især reagerer. Jeg fik fire piller med to timers mellemrum hver, og så begyndte veerne at komme. Jeg stoppede derfor med pillerne efter råd fra jordemoderen, men hen over natten gik veerne lidt i sig selv igen.

Næste dag var jeg heldigvis klar til at få taget vandet, og derfra gik det stærkt - den første ve kom kort efter, vandet var taget, og godt fire timer senere havde jeg min pige i armene.

Selvom det var et fint forløb, så fremstår det lidt tåget i erindringen, når jeg tænker tilbage. Der sker så mange ting, når der kommer et lille nyt menneske, der kræver al ens opmærksomhed, og så er graviditetens trængsler hurtigt glemt. Derudover skete der rigtig meget den sidste uge op til min termin (og fødsel), da jeg var til kontrol på sygehuset hver anden dag for at sikre, at både jeg og baby havde det godt på trods af mit høje blodtryk.

Jeg har derfor fundet en messengersamtale frem, som jeg havde med min gode veninde Cecilie i de sidste fem dage af graviditeten.

Det er herligt med sådan en slags dagbog, hvor jeg har delt mine oplevelser, tanker og op- og nedture, og der er helt sikkert nogle følelser, som kun andre gravide kan sætte sig ind i.

Måske kan mine tanker og overvejelser være til inspiration for dig, hvor fødslen nærmer sig (en igangsættelse). Uanset hvad, er det vigtigste altid, at du lytter til dig selv og DIN mavefornemmelse.

Graviditeten nærmer sig terminsdatoen

Fredag kl. 12.34 tjekker en besked en fra min veninde Cecilie.

12:34

"Hvordan er det gået med tjekket på sygehuset?"

12:56

"Åh lidt blandet. Blodtrykket er steget, så nu skal jeg have behandling for det. Og de ville også gerne sætte mig i gang søndag, men jeg sagde, at jeg helst ville tættere på termin (min termin lå den følgende torsdag). Så i stedet skal jeg til tjek hver anden dag.

Det er godt nok med lidt blandede følelser... Jeg fik også lavet en hindeløsning så måske det kan sætte skub i noget."

"Jeg synes hormonerne flyver lidt i alle retninger lige pt."

14:42

"Jeg tror, jeg skal lytte til, hvad jeg selv har det bedst med, for hvis jeg ikke har det godt med at blive sat i gang søndag, og jeg bliver det alligevel, så kan det være jeg ubevidst modarbejder det - og det er trods alt mig og min krop der skal gøre arbejdet."

15:00

"Ingen kan sige hvad hvad der er det rigtige for dig. Hvis nu det var helt galt, ville lægerne nok heller ikke give dig lov til at vælge selv"

15:56

"Ja, jeg tænker også, at de kunne have været mere strikse i deres anbefaling hvis det var, men selvfølgelig er det altid et valg, om man vil modtage behandling. Jeg har besluttet mig for, at jeg ikke vil sættes i gang søndag, som det er lige nu, men måske jeg er åben for, at det sker tirsdag i stedet for. Ved godt at det ikke lyder som den store forskel, men det gør en forskel i mit hoved."

Søndag kl. 12:22

En besked fra Cecilie tjekker ind.

12:22

"Hvordan er det gået til tjek i dag?"

12:23

"Jeg sidder stadig og venter på at komme ind. Havde ellers tid for en time siden, men den der tidsplan, har jeg kun oplevet har holdt en enkelt gang."

"Det gode er dog, at den jordemoder, jeg har gået til konsultation hos, er på vagt i dag, så håber lidt, at det bliver hende, der tager sig af mig."

15:21

"Jeg er kommet hjem nu og har fået tid til igangsættelse tirsdag formiddag kl. 10. Det er okay, hvis det så ellers holder. Så nu er det vist bare at tælle ned..."

Mandag kl. 11:51

Jeg sender en besked afsted til Cecilie.

11:51

"I dag har jeg travlt med at få de vigtigste projekter færdig - er dog lidt i tvivl om jeg når at blive færdig med babytæppet"

14:14

"Tæppet kan du jo tage med i morgen og strikke på det, mens du venter på, at der sker noget. Strikning skulle udløse oxytocin? Som er vestimulerende, ligesom kærlige kys og kram"

14:40

"Synes nok noget af det værste lige nu er uvisheden om, hvor længe det kommer til at tage at sætte mig i gang - om jeg bare skal have et par enkelte piller, eller om vi skal være der i flere dage...."

15:16

"Jeg må væbne med med tålmodighed - jeg har garn til nye strikkeprojekter og ipad'en er opladet og klar til at streame film"

Tirsdag kl. 07:35

En besked fra Cecilie tjekker ind.

07:35

"Har de egentlig snakket om, om de evt kunne tage vandet i stedet for piller? Eller er det en hård måde at sætte igang på?"

07:42

"Som jeg forstod det, var jeg ikke åben nok til, at de kunne tage vandet, men jeg har tænkt mig at spørge ind til det i dag. Mener man skal være 3-4 cm åben og den anden dag var jeg vist kun halvanden cm."

11:44

"Kom du ind til tiden?"

12:05

"Nej vi ventede tre kvarter. Og så lå baby og sov, mens de kørte CTG, så jeg skulle ligge ekstra lang tid. Nu har jeg lige fået den første pille, og så skal jeg tage piller hver anden time frem til kl 22, medmindre der begynder at komme veer. Jeg blev også lige undersøgt men livmoderhalsen var ikke kort nok til, at de kunne tage vandet. Og så fortsætter det ellers med piller igen i morgen hvis der ikke sker noget i dag… Så nu er det bare frem med strikketøjet..."

15:05

"Jeg synes, jeg kan mærke en lille smule murren i maven, men jeg er nok også ekstra opmærksom lige nu"

18:06

"Hvordan går det?"

18:24

"Jeg har fået lidt murren i maven og lidt lænden og en masse plukveer, så noget er der i gære.."

18:45

"Det var godt at høre at pillerne gør noget. Det er helt skørt, at man går og håber på at man får mere ondt! Men der kommer noget dejligt ud af det"

18:47

"Haha ja, jeg har fortrudt lidt, at jeg er gravid har ikke lige lyst til den fødsel, som jeg ved venter lige om lidt"

20:00

"Nå nu skal jeg springe en pille over da jeg har ret mange plukveer og min livmoder skal også lige nå at slappe lidt af - og måske er der alligevel noget i gang som ikke skal overstimuleres ifølge jordemoderen. Det er meget hyggeligt, i aften er det min konsultationsjordemoder, der er på vagt."

Onsdag kl. 06:37

Jeg sender en besked afsted til Cecilie.

06:37

"Æv veerne er gået lidt i stå i løbet af natten. Har vågnet et par gange, men har sovet videre, efter jeg fik en varmepude. Nu ved de ikke helt, om vi skal se tiden an, eller give mig flere piller, for samtidig er der rigtig travlt lige nu med fødende. Har det lidt blandet, for har været nervøs for, at det skulle trække ud, eller at jeg blev bremset pga et eller andet, men omvendt har jeg ikke lyst til at føde, hvis de ikke har tid til at tage sig af mig det gode er dog, at vi har fået hvilet os."

07:37

"Jeg har fået at vide af jordemoderen, at de vil prøve at tage vandet, når der er tid og plads ovre på fødegangen, men at jeg nok ikke skal regne med noget før efter middag. Hvis det lykkedes, men at der ikke sker mere inden for et par timer, så skal jeg have vestimulerende drop."

14:18

"Mon der er kommet mere gang i det igen? Du skal selvfølgelig bare lade være at svare, hvis du ikke orker, har tid eller har lyst"

"Så er det bare et tegn på at der sket noget. Jeg forventer slet ikke, at du skal opdatere mig."

"Det er bare mig og min nysgerrighed, som vil fortælle at jeg tænker på dig"

15:57

"Der er fuld gang i det hele nu! Jeg kom på fødegangen og fik taget vandet kl 13 og så kom der hurtigt veer, der også nev godt til. Og følte slet ikke jeg var med mentalt eller kunne slappe af. Fik epidural omkring kl 15 og nu har jeg mere ro og føler mig med. Så nu skal kroppen lige arbejde sig frem til finalen"

17:54

"Nu fejrer vi fødselsdag"

Tak til Hanne H. !

- Tak fordi du ville dele dine erfaringer om igangsættelse af fødsel.

Har du også noget du vil dele, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv til kamilla@mamamilla.dk

Søg