Corona - Afklaring til gravide og nybagte mødre

På denne side får du et samlet overblik over Corona-udbruddets konsekvenser for dig.
Vi har delt artiklen op i 4:
1. Sådan påvirker Corona din graviditet
2. Sådan påvirker Corona din fødsel
3. Corona, amning og baby
4. Hvis I bliver smittet

Levering af varer under Corona-nedlukningen
Under nedlukning af Danmark sender vi stadig pakker som normalt.
Køb inden kl. 13 og modtag dagen efter.

Sådan påvirker Corona din graviditet

Jordemoderbesøg
I denne tid, hvor Danmark er lukket ned, skal vi så vidt muligt undgå kontakt, og hvis vi viser tegn på sygdom skal vi blive helt hjemme, men hvad nu hvis du skal til jordemoder, glukosetest, scanning eller lignende?
Alle konsultationer som kan, bliver i denne periode lavet telefonisk, du vil derfor blive ringet op af din jordemoder, fremfor at tage over til jordemoderhuset som du plejer.

Scanning
Skal du til konsultationer som kræver fysisk fremmøde, vil man, hvis du viser symptomer på sygdom, rykke det til du er rask igen, hvilket er 24 timer efter du sidst har haft symptomer på sygdom, ellers kan du møde op, som du plejer.
Det er vigtigt at du selv ringer på forhånd hvis du har symptomer og ikke bør komme.

Er det farligt hvis du bliver syg?
Som udgangspunkt ikke. Corona er en ny virus, derfor er der ikke så meget viden om den endnu, men indtil videre, er der ingen grund til at være nervøs, hvis du er gravid.
Corona sætter sig på lungerne. Ens lungekapacitet kan være lav i sidste trimester, derfor kan de to være en dårlig kombination. Så du vil muligvis få behov for ekstra ilt hvis du er uheldig at få Corona som gravid i 3 trimester.
Man har testet fostervand og brystmælk, uden at finde tegn på COVID-19, selvom mor er syg, så alt tyder på at fosteret ikke bliver smittet.

Skal du testes?
Sundhedsstyrelsen fik ved en fejl meldt ud, at alle gravide skal testes.
Det var en fejl for det skal de ikke. Viser du tegn på sygdom, skal du informere din jordemoder og sige det når du ringer til fødegangen, når dine veer starter.
De vil teste dig når du kommer ind på hospitalet, så de kan tage forbehold for Corona, hvis du er smittet.

Hvis du får Corona
Hvis du har COVID-19, vil du blive bedt om at blive hjemme, som alle andre, og lægerne vil teste din baby, når du har født. Du kan læse mere om fødslen længere nede. Husk, at intet indikere på nuværende tidspunkt at Corona kan skade dit barn.

Som gravid er du i risikogruppen
Der er ikke noget der tyder på at du som gravid eller ammende, har større risiko for at blive alvorlig syg, men ud fra et forsigtighedsprincip, har Sundhedsstyrelsen sat gravide og ammende i risikogruppen, hvilket betyder, at du skal:
-Overvej at beskytte dig selv bedst muligt
-Undgå steder hvor der er mange mennesker, tæt pakket
-Hold afstand til andre mennesker, specielt hvis de viser tegn på sygdom
-Undgå kys, kram og håndtryk
-Vær særlig opmærksom på god hygiejne

Sådan påvirker Corona din fødsel

Corona har betydning for dig som fødende
Du kan kun have én med til fødslen.
Den person som er med dig, må ikke vise tegn på COVID-19.
Når I efterfølgende kommer på barselsgangen, må I ikke få besøg. Alt besøg frarådes på hospitalerne.
Derudover bør du overveje, ikke at inviterer folk på barselbesøg, før Sundhedsstyrelsen har lavet deres anbefalinger omkring samvær om i eller jeres gæster kan være smittebærer, uden at vide det.

Når din fødsel går igang
Som altid, når din fødsel begynder, skal du ringe til fødegangen og forhøre dig hos en jordemoder, om hvorvidt du skal komme ind eller ej. Her er det vigtigt, at du fortæller, hvis du har tegn på COVID-19 eller hvis du generelt viser tegn på sygdom.

Under fødslen
Hvis du er smittet, vil dit barn blive overvåget af en CTG under fødslen, så kan personalet holde øje med om din baby har det godt.
Derudover, skal du bære maske og personalet vil bære fuldt beskyttelsesudstyr.
Fødslen vil foregå på en stue, som er lavet om til en isolations stue, hvilket betyder at dig og din partner, ikke må forlade stuen før I skal hjem.

Hvis din partner ikke kan deltag pga. symptomer
Din partner må ikke deltage i fødslen, hvis han/hun viser tegn på sygdom.
Det er jo meget indgribende, og derfor har vi også diskuteret det meget. Mit råd er at tænke på en plan b og c allerede nu. Altså, hvem kan man tage med, hvis ens partner er syg” siger Lis Munk, som er landsformand for Jordemoderforeningen.
Lis Munk anbefaler derudover, at faderen ikke ser mor eller barn, før han har været sygdomsfri i 24 timer. Det er vigtigt at passe godt på det nyfødte barn.
Derudover foreslår hun, at far kan følge med på Skype, både under og efter fødselen, på den måde er det stadig muligt at følge med og være der.

Hjemmefødsel
Har du planlagt en hjemmefødsel, vil dette blive frarådet, hvis du har, eller viser tegn på Corona. Ellers er det stadig muligt, som før.

Hvad med barnet hvis du er smittet?
Da Corona er meget nyt, er viden på området ikke særlig stort. Man ved stadig ikke, hvilken påvirkning det præcist har på barnet, at mor er smittet.
I de få tilfælde der har været, hvor mor har født og været smittet, har barnet ikke haft virussen.

Efter fødslen
Hvis moderen er smittet og ikke har brug for behandling, anbefales det at hun hurtigst muligt forlader hospitalet. Efterfølgende vil hun få mulighed for råd og vejledning via en hotline i 3 uger efter fødslen.

Sundhedsplejersken
Når man har født, bliver man tilknyttet en sundhedsplejerske. Hun/han kommer stadig, men vil holde en anbefalet afstand, for at passe på sig selv, dig og dit barn, samt de andre hun/han besøger på sine ture.

Corona, amning og baby

Du skal blive ved med at amme
Hvis du er smittet eller viser tegn på sygdom, skal du stadig have tæt fysisk kontakt og amme dit barn. Indtil videre, ser det ud til at spædbørn ikke bliver ramt særlig hårdt af COVID-19.
Den fysiske kontakt er ekstrem vigtig for det lille barn og din mælkeproduktion.
Er du smittet, anbefales det dog at du bruger maske og vasker dit bryst med sæbe inden amning.

Der kan være en fordel
Ved andre vira som minder om Corona, har det viste sig, at moderens mælk indeholdte antistoffer imod den virus, som moderen var smittet med, det betyder at barnet opnår beskyttelse imod sygdommen.

Hvis I bliver syge

Når du har et spædbarn, er der forskellige ting du skal observere, for at vide om dit barn er sygt og har brug for hjælp.
Du skal holde øje med manglende suttelyst, slaphed, hurtig, udsættende eller besværet vejrtrækning, hoste, feber eller hypotermi, tiltagende gylpetendens eller tegn til forkølelse. Det kan være tegn på Corona, og er du i tvivl, skal du ringe til din egen læge eller 1813.

Det er vigtigt at holde hygiejnen i top.
Både for at forebygge, men også for at blive hurtigt raske.

Sundhedsstyrelsen anbefaler:
Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder
Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt
Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen
Hvis du er ældre eller kronisk syg – hold afstand og bed andre tage hensyn
Kilde: Sundhedstyrelsen

Vask på 60 grader
Corona slås først ned ved vask på 60 grader.
Derfor anbefales det at alt vaskes på 60 grader i disse tider.
Det er ikke alt babyudstyr som kan vaskes på 60 grader men nedenfor ser du et valg af det som er.

Danmark står sammen
Husk at holde afstand - Vi står sammen på afstand.
Tak til alle jer som overholder Sundhedstyrelsens retningslinjer, det er for vores allesammens skyld. Pas på jeres maver, nyfødte baby og hinanden.

Kærlige hilsner fra
Kamilla Vinding, ejer af MamaMilla.dk

Kom til alle sutter og få 20%

Søg