Gravid uge 29

Skrevet af: Kamilla Vinding

|

Læsetid 7 min

Gravid uge 29 (28+0 -28+6)

I gravid uge 29 er der lys for enden af tunnellen, og endestationen er nær. Du har nemlig vraltet dig ind i 3. trimester. Og dét fortjener altså en kæmpe klapsalve.

Barnet er nu omkring 37 centimeter lang og vejer omkring 1.2 - 1.4 kg. Det vokser hurtigt, og mange gravide kvinder oplever nu barnets bevægelser på en mere intens måde. Du kan måske mærke små ryk i maven, når barnet bevæger sig rundt.

Der er nogle vigtige ting, du kan tage dig af i denne uge for at forberede dig til babyens ankomst. Det kan være en god tid til at indrette babyens værelse og sørge for, at alt er klar til den store dag. Du kan også overveje at besøge fødeafdelingen for at tage en rundvisning og blive fortrolig med miljøet.

I gravid uge 29 kan det være en god tid at begynde at overveje og diskutere med din læge eller jordemoder om, hvilke vacciner dit barn vil have brug for efter fødslen. Vaccinationer beskytter dit barn mod visse sygdomme og infektioner og er en vigtig del af at holde dit barn sundt.

Du kan også diskutere eventuelle behandlinger eller undersøgelser, der skal foretages før eller umiddelbart efter fødslen for at sikre dit barns velbefindende. Vær åben og kommunikerende med dit sundhedspersonale for at sikre den bedst mulige pleje og beskyttelse for dit barn

Ved denne milepæl er der normalt omkring 77 dage eller lidt over 11 uger tilbage til terminen. Det kan virke som lang tid, men tiden går hurtigt, når der er så meget at se frem til.

Dit barn i gravid uge 29

Barnets vægt vil fortsætte med at stige og baby vil tage på i de kommende uger. Barnet bliver mere og mere følsomt over for lyd og kan reagere på lyde udefra ved at bevæge sig eller blive mere aktivt.

Det betyder at du måske kan begynde at få en mere tydelig fornemmelse af dit barns bevægelser og aktivitet. Du vil måske mærke, at dit barn skubber tilbage, når du lægger hånden på maven, og du kan endda se og mærke små bump og udbulninger på maveskindet.

Det kan være en fantastisk og følelsesladet oplevelse at have sådan en tæt kontakt med dit ufødte barn, men husk at mange gravide også føler det en smule unaturligt og surrealistisk at se sin hud arbejde på den måde og mærke at noget bevæger sig så kraftigt derinde.

Som du nærmer dig udgangen af gravid uge 29, er ernæring stadig vigtigt for dit barns vækst og udvikling. Dit barn får sin næring gennem moderkagen, som filtrerer næringsstoffer fra din krop til barnet. Det er vigtigt at opretholde en sund og afbalanceret kost for at sikre, at dit barn får de nødvendige næringsstoffer.

Du bør fortsætte med at spise frugt, grøntsager, proteiner og fuldkorn for at sikre, at dit barn får alle de nødvendige vitaminer og mineraler. Det kan også være en god idé at tage en graviditetsvitamin for at sikre, at du opfylder dit og dit barns ernæringsbehov.

Barnets Størrelse

Din baby vejer omkring 1,2 - 1,4 kg og er cirka 37 centimeter i længden. På dette tidspunkt er babyens øjne åbne, men deres nethinder er stadig inaktive.

Selvom babyen ikke kan se klart endnu, begynder udviklingen af deres syns evner i de kommende uger. Mod slutningen af graviditeten vil babyen være i stand til at skelne ændringer i lyset, der filtreres gennem mavevæggen.

Ved fødslen vil babyens øjne være fuldt udviklede, og deres syn vil være mere avanceret. De vil være i stand til at reagere på lys og forme billeder af deres nye omgivelser.

Babys udvikling frem til gravid uge 29

Plads i Livmoderen

I gravid uge 29 af graviditeten begynder babyen at få mindre plads i livmoderen. Da babyen vokser, fylder de mere i livmoderen, hvilket betyder, at bevægelsesfriheden bliver mere begrænset. Dette skyldes også mængden af fostervand, der er til stede.

Fostervandet, der omgiver babyen i livmoderen, spiller en vigtig rolle. Fostervandet fungerer som en støddæmper og beskytter babyen mod stød eller tryk udefra. Det giver også babyen mulighed for at bevæge sig frit inde i livmoderen uden nogen begrænsninger.

Selvom babyens bevægelighed bliver mere begrænset på grund af den mindre plads, de har til rådighed, kan de stadig udføre forskellige bevægelser. Babyen kan strække sig, bøje sig, rulle rundt og endda lave små saltomortaler inde i livmoderen.


Mor

Det er måske ikke kun hænderne, der er i bevægelse hos dig? Rastløse ben er nemlig en ret almindelig tilstand i gravid uge 29 som i ​​den sidste tredjedel af graviditeten.

Jeg oplevede selv en uimodståelig trang til cancan og stepdans, som kunne holde mig vågen det meste af natten. Kloge hoveder siger, at det ofte sker for gravide, som har et lavt niveau af jern eller folat. Så det kan være en god idé, at hive fat i din læge og få tjekket op på dét.

Ellers hjælper magnesiumspray også for mange.

Den gode nyhed er så, at symptomerne næsten altid bliver bedre efter fødslen. 
Men indtil da - hvad kan du så gøre? Her er nogle af de ting, der hjalp mig med at finde ro:

  • Bevægelse: Det er tungt på det her tidpunkt i graviditeten, men en lang svømmetur hjalp altid mig med at komme af med energien i benene.
  • Massage: Smid benene i skødet på din partner og lad dem hjælpe dig.
  • Udstrækning: Jeg fik en god rutine med at strække lægmusklerne inden sengetid.

Gravid uge 29

Det kan være svært at ligge på ryggen

I gravid uge 29 kan det være svært at ligge på ryggen under graviditeten på grund af det øgede tryk fra livmoderen på blodårerne. Dette kan forårsage svimmelhed og ubehag for mange gravide kvinder. Når du ligger fladt på ryggen, kan livmoderen presse på den store blodåre, der transporterer blodet fra det nedre halvdel af kroppen til hjertet. Dette kan resultere i nedsat blodgennemstrømning og iltforsyning.

For at undgå dette ubehag anbefales det at ligge på siden eller med rygstøtte under graviditeten. Ved at skifte til en sideliggende position frigøres trykket på blodkarrene, hvilket kan forhindre svimmelhed og ubehag.

Der er også visse aktiviteter, der kan hjælpe med at styrke ryggen og lindre ubehag under graviditeten. Dette kan omfatte lette træningsøvelser, såsom skånsomme strækøvelser, yoga eller vandgymnastik. Disse kan øge fleksibiliteten og styrken i ryggen og derved reducere ubehag og smerter.

Som sagt tidligere hjalp en god svømmetur altid for mig. Det var rart at føle vægtløs samtidig med at man får rørt sig. Hvis du lige som jeg, for længe siden har måttet erkende at maven stritter for voldsomt og at du ikke kan klemme dig ned i noget som helst af dit gamle udstyr, selv ikke badedragten med masser af strech i. Så fortvivl ikke! Graviditetsbadedragten er din nye bedste investering, og derfor sælger vi dem på MamaMilla.dk. Og ellers har vi også et udvalg af træningstøj til gravide.


Åreknuder og hæmorroider

Under graviditeten er der øget tryk på kroppens blodkar, hvilket kan føre til udvikling af åreknuder og hæmorroider. Hormonelle ændringer kan også bidrage til disse tilstande.

Åreknuder og hæmorroider er derfor almindelige tilstande, som mange gravide kvinder oplever under deres graviditet. Åreknuder opstår, når blodkar udvider sig og bliver tydelige gennem huden, ofte på benene. Hæmorroider er hævede blodårer i analområdet.

For at forebygge åreknuder og hæmorroider er det vigtigt at opretholde en sund livsstil. Regelmæssig motion, især svømning eller gåture, kan også hjælpe med at forbedre blodcirkulationen her i gravid uge 29.

Behandling af åreknuder og hæmorroider under graviditeten kan omfatte at bruge kompressionsstrømper eller -strømpebukser for at forbedre blodgennemstrømningen.

Ugens tip til mor

Hvem skal med på fødegangen?

Når det kommer til at vælge hvem der skal med på fødegangen, er det vigtigt at du føler dig tryg og komfortabel under fødslen. Nogle kvinder ønsker at have flere mennesker omkring sig for at dele den vidunderlige oplevelse, mens andre foretrækker kun at have deres partner og jordemoder til stede.

Det er vigtigt at kommunikere klart og tydeligt til dem, der er involveret i fødslen, om dine præferencer. Hvis du kun ønsker din partner og jordemoder til stede, så sørg for at få det sagt. På den måde undgår du eventuelle ubehagelige eller konfliktfyldte situationer på selve dagen.

Din partner kan være en uvurderlig støtte i løbet af fødslen. De kan tilbyde fysisk og følelsesmæssig støtte, og være din største støtte under hele processen. Husk at tale med din partner om deres rolle under fødslen og sørg for at være åben om dine forventninger og ønsker.

Uanset om du beslutter dig for at have mange mennesker eller kun din partner med på fødegangen, så er det vigtigt at huske, at det er dig, der træffer beslutningen. Det handler om at skabe den bedst mulige oplevelse for dig selv og din baby.

Gravid uge 29

Partner

Ugens tip til partneren

Som partner til en gravid kvinde er du en vigtig støtte gennem hele graviditeten. Nu, hvor I befinder jer i gravid uge 29, er det vigtigt at fortsætte med at være en aktiv og engageret deltager især i fødselsforberedelsen. På dette tidspunkt bør I begynde at fokusere mere specifikt på selve fødslen, samt de første dage efter jeres barns ankomst.

Der er flere ting, du kan gøre for at forberede dig som partner. Først og fremmest er det en god idé at informere dig selv om diverse fødselsprocesser og mulige komplikationer, så du er rustet til at handle hurtigt, hvis noget uforudset skulle opstå. I kan også gå til fødselsforberedelseskurser hvor I kan lære om vejrtræknings- og afspændingsteknikker, der kan hjælpe din partner under fødslen.

Derudover er det vigtigt, at du er tilgængelig for din partner både følelsesmæssigt og praktisk. Vær opmærksom på hendes behov og ønsker, og vær lydhør over for de udfordringer og følelser, hun oplever. Vær der for hende, når hun har brug for dig.

Med kærlighed,


Kamilla


Læs om gravid uge 28

Læs om gravid uge 30

Søg