Gravid uge 27

Skrevet af: Kamilla Vinding

|

Læsetid 7 min

Gravid uge 27 (26+0 -26+6)

I gravid uge 27 er der kun 13-15 uger tilbage før mødet med din lille baby.

I den 26. uge er din baby cirka 36 centimeter lang og vejer omkring 900-1100 gram. Dette svarer til størrelsen af en stor papaya Barnet bliver stærkere og kan nu åbne og lukke øjnene. Det kan også reagere på lys og lyde i omgivelserne.

Vægtøgning spiller en vigtig rolle i babyens udvikling i dette sidste trimester. Din baby vil nu begynde at tage mere på i vægt for at få det nødvendige fedtlag til at regulere kropstemperaturen udenfor livmoderen.

Som du nærmer dig terminen, kan du forvente at opleve mere ubehag og øget tryk på bækkenet. Din mave vil vokse, og du kan opleve hyppigere vandladning. Det er vigtigt at lytte til din krop og hvile nok for at håndtere disse ændringer.

Fortsæt med at tage sig af dig selv og din baby, og sørg for at følge din læges ordrer.

Dit barn

Barnets udvikling i gravid uge 27 er en spændende tid, hvor din baby fortsætter med at vokse og udvikle sig i maven. Ved denne tidspunkt i graviditeten er barnet omkring 36 centimeter langt og vejer omkring 1 kilo.

Dens organer og systemer er nu næsten fuldt udviklede, og barnet har nået en vigtig milepæl - det kan nu bruge lungerne til at trække vejret, selvom det stadig er meget tidligt. Det betyder, at hvis barnet blev født nu, ville det have en rimelig chance for at overleve med specialiseret medicinsk behandling.

Barnet ligger godt rullet sammen i maven og bevæger sig aktivt, selvom pladsen begynder at blive snæver.

Babys udvikling frem til gravid uge 27

Barnets størrelse og vægt i gravid uge 27

Dette svarer til vægten af en kokosnød og er på størrelse med en kanin. I denne fase af graviditeten er barnet godt på vej til at være færdigudviklet og klar til at møde verden udenfor.

Barnets størrelse og vægt i løbet af graviditeten er et vigtigt tegn på udviklingen. I denne uge begynder barnets fedtlag at øges for at hjælpe med at regulere kroppstemperaturen efter fødslen. Derudover udvikles barnets lunger yderligere, og proteinet surfaktant produceres for at hjælpe med at holde lungerne åbne og funktionelle efter fødslen.

Gravid uge 27

Hjertelyd, respiratoriske bevægelser, muskeludvikling og reflekser

Hjertelyden kan nu høres tydeligt ved hjælp af et stetoskop eller en doppler-lydmonitor. Det lille hjerte slår normalt med en hastighed på omkring 120-160 slag pr. minut. Disse hjertelyde er en vigtig indikator for barnets trivsel og vurderes ofte ved hjælp af en hjertelydskurve (CTG).

Respiratoriske bevægelser begynder også at blive mere synlige. Barnet øver sig på at trække vejret ved at flytte membranen og skabe en rytmisk bevægelse i brystet.

I denne periode oplever barnet også en betydelig muskeludvikling. Musklerne bliver stærkere, og barnet kan begynde at lave mere koordinerede bevægelser. Et af de mest bemærkelsesværdige fremskridt er udviklingen af reflekser.

Barnet kan nu reagere på forskellige stimuli ved at bevæge sig eller reagere med refleksbevægelser som greberefleksen eller sukkererefleksen.

Kropssammensætning og funktioner

Babyen i gravid uge 27 er også i stand til at trække vejret ved at absorbere ilt gennem moderens blod og afgive kuldioxid tilbage gennem blodet.

Babyens bevægelser er utroligt vigtige på dette tidspunkt i graviditeten. Som gravid skal du være opmærksom på babyens bevægelser og søge lægehjælp, hvis der er en pludselig eller markant ændring i bevægelsernes intensitet eller hyppighed.

I gravid uge 27 fortsætter barnets neurologiske udvikling i en hurtig fart. Barnets hjerne oplever stor aktivitet, da neuroner forbinder sig med hinanden og danner flere komplekse netværk. Denne udvikling er helt afgørende for barnets fremtidige evner og intellektuelle kapacitet.

Barnets hoveddiameter i gravid uge 27 er omkring 6 cm. Disse tal kan variere, da hver baby udvikler sig individuelt. Det er fascinerende at tænke på, at den lille baby i maven allerede nu har et fundament for sin fremtidige læring og udvikling.

Den neurologiske udvikling er afgørende for barnets evne til at behandle sensoriske input, bevæge sig og reagere på omgivelserne. Det er også i denne periode, at babyen begynder at udvikle sin evne til at genkende forskellige lyde, såsom moderens stemme.


Gravid uge 27

Mor

Den kemiske og hormonelle forbindelse mellem dig som moder og dit barn er fortsat stærk i gravid uge 27. Dit blod forsyner barnet med ilt og næring gennem moderkagen. Hormoner som oxytocin spiller også en rolle i at skabe båndet mellem jer.

En række faktorer kan påvirke barnets udvikling og trivsel baseret på moderens tilstand. For eksempel kan negative påvirkninger som stress eller dårlig ernæring have indflydelse på barnets vækst og udvikling.

Det er derfor vigtigt for at være opmærksom på dit eget velbefindende. Ved at tage dig godt af dig selv, både fysisk og følelsesmæssigt.

Derudover strømmer dit blod gennem moderkagen og sørger for, at barnet får alle de nødvendige ressourcer.

Linea Fusca

Under graviditeten kan der forekomme forskellige forandringer i kroppen, herunder en mørk lodret streg kaldet Linea Fusca, der viser sig på maven. Denne streg dannes som et resultat af hormonelle ændringer, der påvirker pigmentproduktionen i huden.

Linea Fusca viser sig normalt omkring graviditetens 27. uge og kan strække sig fra området lige under navlen ned til skambenet. Stregen kan variere i bredde og farveintensitet, og i nogle tilfælde kan den blive mørkere og mere markant i løbet af graviditeten.

Dannelsen af Linea Fusca er relateret til ændringer i hormonniveauet, især hormonet melanotropin. Dette hormon stimulerer melanocytterne, der er ansvarlige for produktionen af pigmentet melanin. Den øgede produktion af melanin fører til mørkningen af huden og dannelsen af Linea Fusca.

Linea Fusca er en almindelig og naturlig del af graviditeten, og dens tilstedeværelse bør ikke vække bekymring. Det er vigtigt at huske, at hver graviditet er individuel, og nogle kvinder kan opleve Linea Fusca i større eller mindre grad end andre.

Tegn og symptomer relateret til tredje trimester

I tredje trimester af graviditeten kan der være flere tegn og symptomer, som både mor og baby oplever. Disse inkluderer forandringer i kroppen, søvnproblemer, plukkeveer og fosterets bevægelser.

Forandringer i kroppen er almindelige i tredje trimester. Mange kvinder oplever en øget vægt og forstørrelse af maven, hvilket kan medføre ubehag og smerter. Der kan også være hævelse af hænder, fødder og ankler på grund af øget væskeophobning. Nogle kvinder oplever også smerter i bækkenet på grund af løsnede led og ligamenter.

Søvnproblemer er også almindelige i denne fase af graviditeten. Den voksende mave kan gøre det svært at finde en behagelig soveposition, og hyppige toiletbesøg om natten kan forstyrre søvnen. Desuden kan hormonelle ændringer og angst omkring den kommende fødsel også påvirke søvnkvaliteten.

Plukkeveer, også kendt som Braxton Hicks sammentrækninger, kan begynde at forekomme i tredje trimester. Disse sammentrækninger er ukoordinerede og føles som mavestramninger. De er en naturlig del af forberedelsen til den kommende fødsel, men de kan være ubehagelige og forårsage bekymring hos nogle kvinder.

Fosterets bevægelser bliver mere intense og hyppige i tredje trimester. Du vil sandsynligvis mærke babyens spark og bevægelser mere tydeligt. Disse bevægelser er en vigtig indikator for babyens trivsel og udvikling.

Det er vigtigt at bemærke, at disse tegn og symptomer er normale og forventede i tredje trimester. De indikerer, at både mor og baby udvikler sig og forbereder sig på fødslen. Hvis du har bekymringer eller oplever usædvanlige symptomer, er det vigtigt at kontakte din læge eller jordemoder for rådgivning og opfølgning.

Ugens tip til mor

Skal du vikle?

Når man bliver mor eller far, er der næsten ikke noget mere skønt end at have det lille, nye familiemedlem helt tæt på. Men når baby først er kommet til verden, kan det næsten føles helt tomt ikke at mærke det lille liv "derinde" længere.

De små spark og bevægelser, der inden var en daglig del af graviditeten, er pludselig væk. Men der findes en måde, hvorpå man stadig kan have sit barn tæt på og opleve den tryghed og nærhed, som var der under graviditeten - strækvikleneller bæreselen.

Der er mange gode grunde til at overveje at bære sin baby i en vikle. For det første viser forskning, at 3 timers babybæring om dagen kan reducere mængden af gråd hos babyen. Når I har nærkontakt, øges niveauet af oxytocin, også kendt som kærlighedshormonet, hvilket ikke kun bidrager til en gladere baby, men også kan hjælpe med at gøre amningen lettere.

En anden fordel ved viklen er, at den giver dig frie hænder og en "lille smule" mere frihed i hverdagen. Du kan have dit barn tæt på dig, samtidig med at du kan udføre dagligdagsopgaver eller have tid til at slappe af. Desuden kan den være en lindring for børn med refluks, da de kan sove i en oprejst position.

Babyers hofter passer naturligt til den måde, de sidder i viklen, hvilket gør det ergonomisk korrekt og komfortabelt for dem.

Så uanset hvordan du overvejer at bære dit barn, er der mange gode grunde til at komme i gang. Det er en fantastisk måde at skabe nærhed, tryghed og tilfredshed både for dig og dit barn.

Hos MamaMilla.dk kan du finde bæreseler og strækvikler af god kvalitet, der er ergonomisk korrekte og bundet rigtigt for at sikre komfort og sikkerhed for dit barn. Både du og dit barn vil elske den nære oplevelse, som babyviklen kan give.

Partner

Ugens tip til partneren

Øv på børnesange

Øvning på børnesange i gravid uge 27 kan have en utrolig positiv indvirkning på både mor, partner og barn under graviditeten. Når I synger til barnet i maven, skabes der en følelse af nærhed og tryghed. Den melodiske rytme og stemmens vibrationsmønstre kan berolige både den gravide og fosteret.

Men fordelene stopper ikke der. Forskning har vist, at sangene senere hen, også kan have en positiv effekt på barnets kognitive udvikling, hukommelse og motorik. Når børnesange gentages og øves, kan barnet begynde at genkende mønstrene og teksten. Dette kan styrke barnets hukommelse og evne til at absorbere og forstå information.

Sang kan også hjælpe med at udvikle barnets motoriske færdigheder. Bevægelse og dans til musikken kan stimulere motoriske reaktioner og koordination, da barnet forsøger at følge rytmen. Dette er en sjov og interaktiv måde at stimulere barnets bevægelsesudvikling på.

Nogle kendte børnesange, som du kan øve med fakter, inkluderer "Hjulene på bussen", "Elefantens vuggevise" og "Tommelfinger, hvor er du?" Disse sange er ikke kun sjove og fængende, men de kan også hjælpe med at styrke forholdet mellem dig og dit barn samt styrke barnets kognitive evner, hukommelse og motorik.

Med kærlighed, 

Kamilla


Læs om gravid uge 26

Læs om gravid uge 28

Søg