Gravid uge 19

Skrevet af: Kamilla Vinding

|

Læsetid 7 min

Gravid uge 19 (18+0 - 18+6)

Barnets udvikling er i fuld gang i gravid uge 19, og moderkagen spiller en afgørende rolle i fosterets vækst. I denne uge producerer moderkagen melanin. Produktionen af melanin hjælper med at beskytte barnets hud. Moderkagen fungerer også som en vigtig barriere mellem moderen og barnet og sikrer, at kun nødvendige næringsstoffer og ilt når fosteret.

Du er 126 henne og der er ca. 154 dage til termin

Moderen oplever sikkert hormonelle ændringer, der kan påvirke hendes fysiske og mentale tilstand. Nogle kvinder kan opleve fysiske symptomer som træthed, ømhed i brysterne og hyppig vandladning.


Gravid uge 19

Dit barn

Dit barn vokser og udvikler sig for hver dag, der går. I graviditetsuge 19 er der flere bemærkelsesværdige ændringer, der finder sted i din babys krop.

Et af de mest påfaldende træk ved denne tid i graviditeten er produktionen af melanin, et pigmentprotein, der er ansvarligt for at give farve til både håret og huden. Dette betyder, at din babys øjne, hår og hud gradvist begynder at tage farve.

Barnets hørelse udvikles også gradvist, og det kan begynde at reagere på lyde udefra. Som graviditeten skrider frem, udvikler dit barns organer sig også. Dets nyrer arbejder på at filtrere og producere urin, mens nervesystemet udvikler sig, og nervetråde danner forbindelser i kroppen.

Graviditet er en unik rejse, og du er godt halvvejs igennem denne fantastiske oplevelse. Snart vil du møde dit barn og begynde en ny rejse med moderskab. Nyd dette øjeblik, og husk at trække vejret dybt, mens du vokser sammen med dit ufødte barn.

Gravid uge 19 - Størrelse og vægt på fosteret

I denne uge, når din babys vægt omkring 250 gram, og længden fra hoved til numse er ca. 21,5 cm. Du kan forestille dig dit lille vidunder som en mango i størrelse!

I denne uge er mange af de vigtigste organer i din babys krop begyndt at tage form og fungere. Hjertet pumper kraftigt. Babyens nyrer begynder også at producere urin, og tarmene bevæger sig, hvilket er en vigtig del af fordøjelsessystemets udvikling.

En anden spændende udvikling i denne uge er produktionen af melanin. Melanin er det pigment,der er ansvarligt for farven på både hud og hår. Din babys hud begynder at producere denne substans, og selvom det endelige udseende afhænger af genetiske faktorer, er det alligevel en interessant at tænke på.

Babys udvikling frem til gravid uge 19

De vigtige organers funktionalitet og form

I denne gravid uge 19 fortsætter udviklingen af de vigtige organer hos fosteret. Hjernen fortsætter med at vokse og bliver mere kompleks, og hjertet fortsætter med at pumpe blod rundt i kroppen. Lungerne er også ved at udvikle sig, og selvom de endnu ikke fungerer fuldt ud, øver de sig allerede på at trække vejret.

Musklerne i fosterets krop er begyndt at udvikle sig, og bevægelserne bliver mere tydelige og koordinerede. Moderkagen spiller en væsentlig rolle i fosterets udvikling ved at forsyne det med næringsstoffer og ilt fra moders blod. Moderkagen fungerer også som et filter, der beskytter fosteret mod skadelige stoffer.

Alle disse organer arbejder sammen for at sikre fosterets vækst og trivsel. Hjernen styrer og koordinerer alle kropsfunktioner, hjertet giver ilt og næringsstoffer til organerne, lungerne øver sig på at trække vejret og musklerne bevæger sig og styrker sig.

Udviklingen af hørelsen, smags- og lugtesansene

I uge 19 af graviditeten fortsætter udviklingen af fosterets sanser, herunder hørelse, smagssans og lugtesans. Fosterets hørelse er nu mere udviklet, og det kan begynde at reagere på lyde udefra. Moderens hjerteslag, hendes stemme og selv hverdagslyde kan alle nå barnet gennem fostervandet.

Fosterets smagssans begynder også at udvikle sig i denne uge. Gennem fostervandet kan barnet smage de forskellige fødevarer, som du spiser. Dette kan påvirke barnets præference for forskellige smage senere i livet.

Lugtesansen hos fosteret begynder også at udvikle sig. Dine duftstoffer kan nå frem til barnet gennem moderkagen og fostervandet. Dette kan være med til at danne en forbindelse mellem dig og barnet, da fosteret kan genkende din lugt efter fødslen.

Denne udvikling af hørelse, smagssans og lugtesans hos fosteret er vigtig for din og fosterets forbindelse. Det giver en mulighed for at kommunikere med barnet gennem din stemme og at skabe en følelsesmæssig forbindelse allerede inden fødslen.

Mor i gravid uge 19

Du spiller en uerstattelig rolle i dit barns liv, både før og efter fødslen. Du er den, der former barnets første oplevelser, liv og kærlighed. En mor er en sand heltinde, elsket og beundret af sit barn for altid.

Livmoderen & Moderkage

Livmoderen er det sted i din krop, hvor barnet vokser og udvikler sig gennem hele graviditeten. Den tilpasser sig størrelsesmæssigt og strukturelt for at rumme barnet på bedst mulig måde.

Moderkagen er dit nye organ og sikre en forbindelse mellem dig selv og barnet via navlestrengen. Denne fungerer som barnets livline, der leverer ilt og næringsstoffer samt fjerner affaldsstoffer. Den spiller også en rolle i beskyttelse af barnet ved at regulere indholdet i fostervandet og hjælpe med at opretholde et stabilt og sikkert miljø for barnet.

Livmoderen og moderkagen arbejder i synergi for at sikre, at barnet modtager alt den nødvendige næring og beskyttelse under graviditeten.

Hvilke ting leverer moderkagen?

Moderkagen er en vital del af graviditeten, der spiller en afgørende rolle i fosterets udvikling. Ud over at levere ilt og næringsstoffer til fosteret producerer moderkagen også forskellige hormoner, som er vigtige for både moderens og barnets sundhed.

En af de vigtigste hormoner, moderkagen sørger for, er dannelsen råmælk eller kolostrum. Dette er en tyk, gulagtig væske, der produceres af brystkirtlerne i slutningen af graviditeten og kort efter fødslen. Råmælk er rig på næringsstoffer og antistoffer, der styrker barnets immunsystem og beskytter det mod infektioner.

Moderkagen spiller også en rolle i produktionen af blodkarrene i brysterne, der er afgørende for mælkeproduktionen efter fødslen. Disse blodkar hjælper med at forsyne brystvævet med de nødvendige næringsstoffer og hormoner til at producere mælk til det nyfødte barn.

Derudover producerer moderkagen også melanin, der er ansvarlig for at give barnets hud sin farve og beskytte det mod solskader. Moderkagen lægger også et beskyttende stof kaldet vernix caseosa, der fugter og beskytter barnets hud mod fostervandet.

Hormonel påvirkning på moderen & fosteret

Hormonel påvirkning under graviditeten her i gravid uge 19 spiller en afgørende rolle i både moderens krop og udviklingen af fosteret. Estradiol og progesteron er to hormoner, der spiller en vigtig rolle i hele graviditetsforløbet. Disse hormoner produceres i større mængder under graviditeten og har forskellige virkninger på både din og barnets krop.

Estradiol-niveauet stiger markant under graviditeten og er en vigtig del i udviklingen af barnets organer, herunder hjernen og kønsorganerne. Det bidrager også til væksten af din livmoder og bryster. Samtidig stimulerer estradiol produktionen af prolaktin, et hormon der er vigtig for mælkeproduktionen i brystkirtlerne.

Progesteron-niveauet stiger også betydeligt under graviditeten og spiller en afgørende rolle i at opretholde graviditeten. Progesteron hjælper med at afslappe livmodermusklerne, hvilket forhindrer for tidlig fødsel.

En anden vigtig hormonel ændring under graviditeten er produktionen af oxytocin. Oxytocin, også kendt som kærlighedshormonet, spiller en vigtig rolle i at styrke forbindelsen mellem dig og fosteret. Det øger kontraktionerne i livmoderen under fødslen og hjælper med at stimulere mælkeudskillelsen under amning.

Ugens tip til mor

Det er nu vigtigere end nogensinde at tage sig af sig selv og at være opmærksom på eventuelle ændringer i kroppen.

En af de ændringer, som mange kvinder oplever i denne uge, er øget hårvækst og negleforandringer. Dette skyldes de hormonelle ændringer, der finder sted i kroppen. Mørke pletter i ansigtet og linea nigra, en mørk linje nedad maven, kan også forekomme.

Find det gamle gear frem

Har du masser af babytøj fra tidligere børn? Eller har venner og familie været gavmilde? Så kan du bruge den her uge på at finde det frem fra gemmerne, rengøre det og tjekke, at det stadig er sikkert at bruge.

Dan dig et overblik over, om du mangler noget, og sørg for at have alt klar til den kommende tid.
Find alt du har brug for indenfor babyudstyr, graviditets produkter, babytøj og meget mere på MamaMilla.dk

Gravid uge 19

Partner

Ugens tip til partneren

I gravid uge 19 kan partneren fortsætte med at hjælpe og støtte den gravide ved at være opmærksom på eventuelle graviditetsgener, som hun måtte opleve. Aflast hende ved at tage sig af huslige pligter, som kan være anstrengende for hende i denne fase af graviditeten. Dette kan reducere hendes fysiske og mentale belastning betydeligt.

Det er også en god idé at begynde at snakke om og planlægge sjove og hyggelige ting, I kan lave med jeres kommende spædbarn. Det kan være alt fra ture i parken, lege i sandkassen eller bare nogle hyggelige stunder derhjemme. At drømme om disse ting kan gøre det hele mere overskueligt og give jer noget at se frem til.

Husk at disse drømme ikke behøver at være fjerne eller langsigtede. I kan også fokusere på kortsigtede drømme, som f.eks. at købe sødt og praktisk tøj til babyen eller at lave et babyalbum. Disse små projekter kan give jer noget sjovt at lave sammen og bringe jer tættere på hinanden som par.

Vær opmærksom på, at det altid er vigtigt at være lydhør og forstående over for din partners behov og bekymringer under graviditeten. Sørg for at være en aktiv deltager i beslutninger og vær tilgængelig for at give støtte og opmuntring under hele processen.


Med kærlighed, 

Kamilla


Læs om gravid uge 18

Læs om gravid uge 20

Søg