En ærlig beretning om amning

OKT 8, 2021

En ærlig beretning om amning

Hvad gør man, når amningen ikke helt spiller, men Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn ammes fuldt, til de er omkring 6 måneder? Det syner umiddelbart nemt at amme, men virkeligheden kan være en helt anden. Nogle mødre oplever store udfordringer ved amningen, og der kan være forskellige årsager til, at den ikke fungerer. Nedenfor kan du læse en ærlig beretning fra en af de mødre, som har oplevet udfordringer med amningen.

Første amning og alt for mange spørgsmål

Det var mandag d. 24. februar, og jeg var ankommet til Riget kl. 11.00 for at blive igangsat.

Jeg var ikke gået over tid, men min datter var for lille, og lægerne mente, at det var tid til, at hun skulle ud og have mad. Ordet mad var ikke noget jeg studsede yderligere over, for det eneste, jeg kunne bekymre mig om, var hendes størrelse. Alt dette ændrede sig i det sekund jeg havde født, for dér blev min datter lagt op til mit bryst, og jeg skulle nu give mig i kast med amningen for første gang.

Men den amning, den var altså ikke lige til - det var den i hvert fald ikke for mig. Tusindvis af tanker passerede gennem mit hoved, og jeg kunne ikke lade være med at tænke tanker som, hvornår løber mælken til, hvilke ammestillinger er gode, hvor ofte skal baby spise, og kan man amme for meget?

Det er nogle af de spørgsmål man står overfor som nyfødt mor, og der findes et hav af forskellige hjemmesider med god information, men al den information kan også være svær at samle, når tankerne og overskuddet er fokuseret et andet sted.

Ømme bryster og ammebrik

Efter et par dage på hospitalet var mælken løbet til. Vi blev sendt hjem og kunne for første gang træde ind i lejligheden med vores datter. I et øjeblik glemte jeg alt om amningen og havde ingen idé om de udfordringer, jeg ville komme til at stå overfor. Heldigvis blev jeg aldrig ramt af ømme brystvorter, men jeg producerede for meget mælk, hvorfor jeg alligevel ikke slap afsted uden smerter.

Dette forårsagede desværre, at amningen blev en stor udfordring, og noget som jeg egentlig vil beskrive som lidt af et cirkus; på med ammebrik, lægge baby til, baby kløjs i mælken, fordi det strømmer for hurtigt ud, baby vifter ammebrik af, mælk ud over det hele.

Det var min hverdag i 3,5 måned, og det desværre kun meget få gange, hvor jeg kunne nyde amningen.

Ammebrik*

En ammebrik, også kaldet suttebrik eller diebrik, er et tyndt og fleksibelt dække, som kan benyttes under amning. Ammebrikker er ofte lavet af silikone og anvendt i situationer, hvor barnet har svært ved at sutte på brystet.

Før man føder, får man tilbudt kurser omkring amning, men heller ikke her bliver man informeret omkring, hvad man skal gøre, hvis amningen ikke kan lade sig gøre – noget jeg ser tilbage på og godt kunne have savnet ved disse kurser.

- Laura Lea Nocita
Mor

Lange amninger og ensomhed

Udover at have problemer med overproduktion, var jeg heller ikke tryg ved, at andre skulle kigge på, når jeg ammede. Hvis jeg skulle ud at gå en tur, sørgede jeg for at amme lige inden vi gik ud ad døren og blev altid tæt på lejligheden, så jeg hurtigt kunne nå tilbage, hvis min datter skulle vågne op og være sulten.

Når vi havde gæster, gik jeg ind i et andet værelse for at amme, og her blev jeg ofte ramt af en ensomhed. Her sad jeg alene med min nyfødte datter og mælk ud over det hele, imens vores gæster sad i stuen med min kæreste og hyggede sig.

Amningen kunne ofte tage en time, og det føltes som lang tid ikke at være en del af det sociale, når jeg havde trukket mig tilbage. Jeg fødte lige før første lock-down og var derfor ikke blevet tilknyttet en mødregruppe eller andre aktiviteter, som kunne stimulere min sociale lyst. Derfor betød det meget for mig at være en del af det sociale, når vi havde gæster.

Ensomhed*

Foreningen for Bedre Barsel har i 2020 lavet en undersøgelse der viser, at næsten hver tredje mor oplever en ensomhed i den første tid efter fødslen.

Det er altså en naturlig følelse, som andre nybagte mødre kan genkende, og du er derfor ikke alene.

Som nybagt mor har man behov for at være sammen med andre, man kan spejle sig i – det kan blandt andet være hos veninder som også er på barsel eller andre mødre i en mødregruppe.

Friamning og mangel på tid

Eftersom min datter var for lille, skulle jeg sørge for at hun blev ammet hver 2. time. Noget som jeg tænker er meget forskelligt for baby til baby, da de jo alle har forskellige behov.

Da hun havde en tilpas størrelse, fortalte min sundhedsplejerske, at det nu var okay at friamme.

Det viste sig dog også at have sine udfordringer med sig, da det nogle gange kunne være flere gange i timen, flere gange om dagen. Visse dage kunne jeg føle, at jeg ikke havde et minut for mig selv, fordi hele dagen gik med at amme min datter.

Info omkring friamning*

Når man friammer er det ud fra barnets behov og uden overvejelser omkring hyppighed, tid eller interval mellem amninger. Som udgangspunkt ammes der efter barnets signaler, hvilket også gælder om natten.

Verdenssundhedsorganisationen WHOanbefaler blandet andet, at du sover i nærheden af barnet, så du kan amme, når det udviser tegn på at ville ammes.

Ammestillinger og ammepuder

Der findes mange forskellige ammestillinger – nogle mere avancerede end andre. Jeg fik aldrig prøvet dem alle af, men man kan finde mange gode sider online, som viser, hvordan man kan amme i forskellige stillinger.

Af de stillinger jeg fik givet mig i kast med, viste det sig kun at være en af stillingerne der fungerede, den klassiske – jeg tror det var en kombination af, at stillingen for mig virkede mindst ”fjollet”, og så fandt jeg de andre stillinger svære at benytte, nu hvor ammebrikken også var inde i billedet.

En af de ting jeg ville ønske, at jeg havde været bedre til under amning, er at have benyttet en ammepude. Der findes utrolig mange smarte ammepuder, og havde jeg været lidt bedre til at hive den frem, havde jeg måske heller ikke haft så ondt i nakken efter de mange timer med amning.

Ammepude*

Ved at benytte en ammepude kan amningen gøres mere komfortabel, og du kan ligge med din baby på behagelig vis, mens du ammer.

Ammepuden hjælper dig med at slappe af i kroppen, og du undgår på den måde at få ondt i ryggen og skuldrene. Derover vil din baby ligge dejligt på en ammepude.

 

Informationer fundet hos: En god start og Ammenet

Gode råd og slut med amning

Sundhedsplejersken var min go-to person, da jeg havde udfordringer med amningen.

Som tidligere nævnt var jeg ikke en del af en mødregruppe, og ingen af mine veninder havde på daværende tidspunkt fået børn. Udover sundhedsplejersken findes mange brugbare steder på nettet, hvor det er muligt at finde information om amning.

Da jeg efter 3,5 måned besluttede mig for at droppe amningen, havde mine google-søgninger ændret sig fra ”amning” til ”modermælkserstatning”, men det var alligevel en kæmpe lettelse. Jeg kunne fordybe mig i min datter, når hun skulle have mad og fokusere på at være til stede.

Tak til Laura !

- Tak fordi du ville dele dine erfaringer med dit ammeforløb.

Har du også noget du vil dele, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv til kamilla@mamamilla.dk

Søg