En ærlig beretning om amning

OKT 8, 2021

En ærlig beretning om amning

Hvad g√łr man, n√•r amningen ikke helt spiller, men Sundhedsstyrelsen anbefaler, at sp√¶db√łrn ammes fuldt, til de er omkring 6 m√•neder? Det syner umiddelbart nemt at amme, men virkeligheden kan v√¶re en helt anden. Nogle m√łdre oplever store udfordringer ved amningen, og der kan v√¶re forskellige √•rsager til, at den ikke fungerer. Nedenfor kan du l√¶se en √¶rlig beretning fra en af de m√łdre, som har oplevet udfordringer med amningen.

F√łrste amning og alt for mange sp√łrgsm√•l

Det var mandag d. 24. februar, og jeg var ankommet til Riget kl. 11.00 for at blive igangsat.

Jeg var ikke g√•et over tid, men min datter var for lille, og l√¶gerne mente, at det var tid til, at hun skulle ud og have mad. Ordet mad var ikke noget jeg studsede yderligere over, for det eneste, jeg kunne bekymre mig om, var hendes st√łrrelse. Alt dette √¶ndrede sig i det sekund jeg havde f√łdt, for d√©r blev min datter lagt op til mit bryst, og jeg skulle nu give mig i kast med amningen for f√łrste gang.

Men den amning, den var alts√• ikke lige til - det var den i hvert fald ikke for mig. Tusindvis af tanker passerede gennem mit hoved, og jeg kunne ikke lade v√¶re med at t√¶nke tanker som, hvorn√•r l√łber m√¶lken til, hvilke ammestillinger er gode, hvor ofte skal baby spise, og kan man amme for meget?

Det er nogle af de sp√łrgsm√•l man st√•r overfor som nyf√łdt mor, og der findes et hav af forskellige hjemmesider med god information, men al den information kan ogs√• v√¶re sv√¶r at samle, n√•r tankerne og overskuddet er fokuseret et andet sted.

√ėmme bryster og ammebrik

Efter et par dage p√• hospitalet var m√¶lken l√łbet til. Vi blev sendt hjem og kunne for f√łrste gang tr√¶de ind i lejligheden med vores datter. I et √łjeblik glemte jeg alt om amningen og havde ingen id√© om de udfordringer, jeg ville komme til at st√• overfor. Heldigvis blev jeg aldrig ramt af √łmme brystvorter, men jeg producerede for meget m√¶lk, hvorfor jeg alligevel ikke slap afsted uden smerter.

Dette for√•rsagede desv√¶rre, at amningen blev en stor udfordring, og noget som jeg egentlig vil beskrive som lidt af et cirkus; p√• med ammebrik, l√¶gge baby til, baby kl√łjs i m√¶lken, fordi det str√łmmer for hurtigt ud, baby vifter ammebrik af, m√¶lk ud over det hele.

Det var min hverdag i 3,5 måned, og det desværre kun meget få gange, hvor jeg kunne nyde amningen.

Ammebrik*

En ammebrik, også kaldet suttebrik eller diebrik, er et tyndt og fleksibelt dække, som kan benyttes under amning. Ammebrikker er ofte lavet af silikone og anvendt i situationer, hvor barnet har svært ved at sutte på brystet.

F√łr man f√łder, f√•r man tilbudt kurser omkring amning, men heller ikke her bliver man informeret omkring, hvad man skal g√łre, hvis amningen ikke kan lade sig g√łre ‚Äď noget jeg ser tilbage p√• og godt kunne have savnet ved disse kurser.

- Laura Lea Nocita
Mor

Lange amninger og ensomhed

Udover at have problemer med overproduktion, var jeg heller ikke tryg ved, at andre skulle kigge p√•, n√•r jeg ammede. Hvis jeg skulle ud at g√• en tur, s√łrgede jeg for at amme lige inden vi gik ud ad d√łren og blev altid t√¶t p√• lejligheden, s√• jeg hurtigt kunne n√• tilbage, hvis min datter skulle v√•gne op og v√¶re sulten.

N√•r vi havde g√¶ster, gik jeg ind i et andet v√¶relse for at amme, og her blev jeg ofte ramt af en ensomhed. Her sad jeg alene med min nyf√łdte datter og m√¶lk ud over det hele, imens vores g√¶ster sad i stuen med min k√¶reste og hyggede sig.

Amningen kunne ofte tage en time, og det f√łltes som lang tid ikke at v√¶re en del af det sociale, n√•r jeg havde trukket mig tilbage. Jeg f√łdte lige f√łr f√łrste lock-down og var derfor ikke blevet tilknyttet en m√łdregruppe eller andre aktiviteter, som kunne stimulere min sociale lyst. Derfor bet√łd det meget for mig at v√¶re en del af det sociale, n√•r vi havde g√¶ster.

Ensomhed*

Foreningen for Bedre Barsel har i 2020 lavet en unders√łgelse der viser, at n√¶sten hver tredje mor oplever en ensomhed i den f√łrste tid efter f√łdslen.

Det er alts√• en naturlig f√łlelse, som andre nybagte m√łdre kan genkende, og du er derfor ikke alene.

Som nybagt mor har man behov for at v√¶re sammen med andre, man kan spejle sig i ‚Äď det kan blandt andet v√¶re hos veninder som ogs√• er p√• barsel eller andre m√łdre i en m√łdregruppe.

Friamning og mangel på tid

Eftersom min datter var for lille, skulle jeg s√łrge for at hun blev ammet hver 2. time. Noget som jeg t√¶nker er meget forskelligt for baby til baby, da de jo alle har forskellige behov.

Da hun havde en tilpas st√łrrelse, fortalte min sundhedsplejerske, at det nu var okay at friamme.

Det viste sig dog ogs√• at have sine udfordringer med sig, da det nogle gange kunne v√¶re flere gange i timen, flere gange om dagen. Visse dage kunne jeg f√łle, at jeg ikke havde et minut for mig selv, fordi hele dagen gik med at amme min datter.

Info omkring friamning*

Når man friammer er det ud fra barnets behov og uden overvejelser omkring hyppighed, tid eller interval mellem amninger. Som udgangspunkt ammes der efter barnets signaler, hvilket også gælder om natten.

Verdenssundhedsorganisationen WHOanbefaler blandet andet, at du sover i nærheden af barnet, så du kan amme, når det udviser tegn på at ville ammes.

Ammestillinger og ammepuder

Der findes mange forskellige ammestillinger ‚Äď nogle mere avancerede end andre. Jeg fik aldrig pr√łvet dem alle af, men man kan finde mange gode sider online, som viser, hvordan man kan amme i forskellige stillinger.

Af de stillinger jeg fik givet mig i kast med, viste det sig kun at v√¶re en af stillingerne der fungerede, den klassiske ‚Äď jeg tror det var en kombination af, at stillingen for mig virkede mindst ‚ÄĚfjollet‚ÄĚ, og s√• fandt jeg de andre stillinger sv√¶re at benytte, nu hvor ammebrikken ogs√• var inde i billedet.

En af de ting jeg ville √łnske, at jeg havde v√¶ret bedre til under amning, er at have benyttet en ammepude. Der findes utrolig mange smarte ammepuder, og havde jeg v√¶ret lidt bedre til at hive den frem, havde jeg m√•ske heller ikke haft s√• ondt i nakken efter de mange timer med amning.

Ammepude*

Ved at benytte en ammepude kan amningen g√łres mere komfortabel, og du kan ligge med din baby p√• behagelig vis, mens du ammer.

Ammepuden hjælper dig med at slappe af i kroppen, og du undgår på den måde at få ondt i ryggen og skuldrene. Derover vil din baby ligge dejligt på en ammepude.

 

Informationer fundet hos: En god start og Ammenet

Gode råd og slut med amning

Sundhedsplejersken var min go-to person, da jeg havde udfordringer med amningen.

Som tidligere n√¶vnt var jeg ikke en del af en m√łdregruppe, og ingen af mine veninder havde p√• dav√¶rende tidspunkt f√•et b√łrn. Udover sundhedsplejersken findes mange brugbare steder p√• nettet, hvor det er muligt at finde information om amning.

Da jeg efter 3,5 m√•ned besluttede mig for at droppe amningen, havde mine google-s√łgninger √¶ndret sig fra ‚ÄĚamning‚ÄĚ til ‚ÄĚmoderm√¶lkserstatning‚ÄĚ, men det var alligevel en k√¶mpe lettelse. Jeg kunne fordybe mig i min datter, n√•r hun skulle have mad og fokusere p√• at v√¶re til stede.

Tak til Laura !

- Tak fordi du ville dele dine erfaringer med dit ammeforl√łb.

Har du ogs√• noget du vil dele, vil vi meget gerne h√łre fra dig. Skriv til kamilla@mamamilla.dk

S√łg