Gravid uge 40

Skrevet af: Kamilla Vinding

|

Læsetid 11 min

Gravid uge 40 (39+0 - 39+6)

Gravid uge 40 er her endelig, og du kan sikkert næsten ikke vente længere! Nu er det bare et spørgsmål om tid, før din lille skat kommer til verden. Du er nu 39 fulde uger og spekulere sikkert på hvordan du kan sparke fødslen i gang.

Du tæller dage til termin og holder øje med enhver lille mærkning i din krop. Tanken om dagene efter fødslen virker sikkert stadig uvirkelige, men du er klar til at møde dit barn.


Gravid uge 40

De sidste uger af graviditeten

Velkommen til de sidste uger af din graviditet! Du har nået milepælen på 39 hele uger (gravid uge 40), og det er en spændende tid fyldt med forventning og sikkert også en smule utålmodighed. Det sidste trin af dit graviditets eventyr bringer dig tættere på mødet med dit elskede barn.

I disse uger vil dit fokus være på at forberede dig både fysisk og mentalt inden selve fødslen. Du kan mærke den voksende spænding, og måske begynder du også at undre dig over, hvornår dit lille vidunder endelig vil komme til verden. Lad os tage et nærmere kig på de sidste uger af din graviditet og alt, hvad der venter på dig.

En af de mest spændende og nervøse tanker er som regel: Hvornår og hvordan vil det ske? De første tegn på, at fødslen er nær forestående, kan være, at du begynder at mærke veer eller måske en let blødning. Disse signaler kan være et tegn på, at din krop er ved at forberede sig på at bringe dit barn ind i verden. Det er vigtigt at være opmærksom på disse tegn og kontakte din sundhedspersonale, hvis du oplever dem.

Du har formentlig vænnet dig til at have en stor mave og mærke barnets bevægelser, men nu begynder du måske at længes efter at møde din lille. Det er normalt at være spændt og utålmodig i disse sidste uger, men prøv at nyde hvert øjeblik og skabe nogle sidste minder om din graviditet.

Forberedelsen fortsætter her i gravid uge 40, og der er stadig nogle ting, du kan gøre for at gøre dig klar til fødslen. En af de vigtigste forberedelser er at sørge for at have alt, hvad du og din baby har brug for efter fødslen. Dette kan omfatte ammeudstyr, tøj til babyen og personlige fornødenheder til dig selv. Tjek også, om du har alt, hvad du har brug for til hospitalet, såsom ID, forsikringsoplysninger og din hospitals taske. Ved at have disse ting klar, vil du føle dig mere tryg og forberedt på den store dag.

Find alt du skal bruge til dig og baby her på MamaMilla.dk

Med din baby fuldt udviklet og klar til at møde verden i disse sidste uger af graviditeten, undre du dig måske over, hvordan fødslen vil være. Det er normalt at have blandede følelser om selve fødselsprocessen, men tro på dig selv og din krop. Din krop er designet til at føde, og du har gjort alt det hårde arbejde med at bære din baby i ni måneder.

Vær tillidsfuld over for din egen evne til at bringe dit barn sikkert til verden. Husk også at fødslen er en unik oplevelse for hver kvinde, så prøv at bevare et åbent sind og være åben for alle muligheder.

Dit barn i gravid uge 40

Alle de vitale organer og systemer er fuldt udviklede, og dit barn er klar til at takle verden udenfor livmoderen. Din baby vil fortsætte med at tage på i vægt og opbygge sine fedtdepoter, der vil hjælpe med at regulere kropstemperaturen, når den kommer ud. Barnets hoved vil normalt ligge nede i bækkenet i denne fase og er klar til fødslen.

Størrelse på foster

Gravid uge 40 markerer slutningen af ​​den ni måneder lange rejse. I denne uge er din baby omkring 50 centimeter lang og vejer omkring 3,5 kilo. Det er dog vigtigt at bemærke, at disse tal kan variere inden for et normalt interval.

En del af din samlede vægt kommer fra moderkagen, som også spiller en vigtig rolle i at forsyne din baby med næringsstoffer og ilt under graviditeten. Moderkagen kan veje omkring 500 gram og bidrager til den samlede vægt.

Når din baby er født, vil livmoderen gradvist reducere sin størrelse. Dette er en naturlig proces, hvor livmoderen begynder at trække sig sammen og gendanne sig til sin ikke-gravide størrelse. Amning kan også hjælpe med at stimulere livmoderen til at trække sig sammen og bidrage til denne reduktion i størrelse.

Ved fødslen er dit barns hoved ofte lidt kegleformet på grund af den passage gennem fødselskanalen. Men du vil hurtigt opdage, at barnets hoved vil tage en mere normal form i løbet af de første dage og uger.

Når det kommer til hormonpåvirkning hos nyfødte, kan du forvente at se nogle tegn på dette. Det kan være, at din baby har lidt hævede bryster eller endda nogle udflåd fra vagina. Disse er helt normale fænomener, og de skyldes de hormoner, som din baby blev udsat for i din krop under graviditeten.

I forhold til terminsdatoen er det vigtigt at forstå, at de fleste kvinder ikke føder præcist på deres terminsdato. At gå over tiden er helt normalt, og din læge eller jordemoder vil holde øje med dig og din baby for at sikre, at alt er okay. Så bare vær tålmodig, og snart vil du have dit vidunderlige barn i dine arme.

Babys udvikling frem til gravid uge 40
Gravid uge 40

Huden kan skalle af

Hvis du er så heldig at din baby allerede er kommet ud til dig, har du måske bemærket dette. Ellers vil jeg blot informere dig så du ikke får et chok.

Huden på din baby har været beskyttet af et lag af fosterfedt, som har holdt den fugtig og beskyttet i livmoderen. Men når fødslen nærmer sig, begynder din babys hud at blive tør, og dette kan medføre afskalning eller rynkethed. Dette er helt normalt og udgør ingen skade for din baby.

Der er flere mulige årsager til, at huden skaller af. En af årsagerne er den naturlige proces med at fjerne fosterfedtet fra huden efter fødslen. Denne afskalning kan også være forårsaget af hormonelle forandringer eller selv din babys naturlige hududvikling. Det er vigtigt at bemærke, at denne afskalning normalt ikke påvirker dit barns helbred og forsvinder af sig selv.

Så hvis du bemærker, at din babys hud skaller af, behøver du ikke bekymre dig. Det er blot en naturlig del af processen, og din baby vil snart have en dejlig, blød og perfekt hud.

Mor

Selvom det kan være både fysisk og følelsesmæssigt udmattende at nå dette stadie i graviditeten, er det vigtigt at huske på, at dette er det sidste skridt mod at møde dit barn for første gang. I gravid uge 40 er der flere ting, der kan ske, som kan hjælpe med at starte fødslen og øge spændingen og forventningen om at blive mor.

Et helt nyt liv venter lige om hjørnet

Et helt nyt liv venter lige om hjørnet for dig og din nyfødte baby. Efter den spændende rejse gennem graviditeten og den lange ventetid, er det endelig blevet tid til at møde dit lille mirakel ansigt til ansigt.

Den nyfødte baby skal nu lære at håndtere en række fysiologiske processer udenfor livmoderen. En af de vigtigste opgaver er at mestre iltningsprocessen. I livmoderen fik babyen ilt gennem moderkagen, men nu skal lungerne tage over og suge ilt fra luften.

Ligeledeles skal det lille hjerte at lære at pumpe ilt rundt i kroppen på egen hånd.

Spisning er også en afgørende proces, som din baby skal lære. Brystmælk eller modermælkserstatning er den primære kilde til næring i de første måneder. Det kan være en udfordring at etablere en god ammeteknik og at sikre en tilstrækkelig mælkeproduktion. Det kræver tålmodighed og støtte. Hvis du oplever nogen problemer, er det vigtigt at søge hjælp fra sundhedsfagligt personale.

Afføring og søvn er også ting, som babyen skal lære at håndtere. Det kan tage noget tid før babyens fordøjelsessystem er fuldt udviklet, og afføringsmønstrene kan variere. Søvn er også en vigtig proces for babyens vækst og udvikling. Vær forberedt på uregelmæssige søvnmønstre og hyppige opvågninger.

Overgangen fra livmoderen til den ydre verden er også en stor forandring for forældrene. Man skal lære at håndtere et helt nyt ansvar og at møde de udfordringer, som det lille barn kan bringe. Det er en tid fyldt med følelser og læring.

Så tag imod dit lille vidunder med åbne arme og vær klar til denne fantastiske rejse ind i et helt nyt liv. Du vil opdage, at kærligheden og glæden ved at være forælder er en oplevelse som ingen andre.

Sådan bliver de første dage med baby (nok)

Er du nået til det punkt, hvor folk nu tager telefonen og siger "Er baby på vej?!", hvis du ringer?
Det kan være drøn irriterende for jeg gætter på, at du er mindst lige så utålmodig som dem omkring dig.

Men meget få kvinder føder faktisk på deres terminsdato (det er vist noget lig mindre end 5%). Prøv at undgå at tælle dagene ned til din terminsdato og regne med, at det er dér, det sker.

Brug i stedet lidt af din sparsomme energi på at forberede dig på tiden efter, baby er ankommet. De første dage handler nemlig om at lære DIT barn at kende. Lære forskellen på bleskift-gråd, sult-gråd og trætheds-gråd.

Her er i hvert fald nogle ting, du ikke behøver gøre hver dag - jeg lærte selv ret hurtigt at springe flere af dem over:

Skifte nattøjet ud, når solen står op. Når du har en nyfødt er der ingen dag og nat, så hvorfor skifte deres tøj hele tiden?

Bade baby hver dag.Babys hud er følsom og kan faktisk blive irriteret, hvis de bades for ofte. En tommelfingerregel er 1-2 gange om ugen.

Give den store vasketur ved hver bleskift. Har baby kun tisset, behøver de ikke blive vasket hver gang, men er der afføring i bleen er det vigtigt, at du er grundig.

Min erfaring er, at du har masser af tid til at få alle rutinerne på plads, så giv dig selv et klap på skulderen, og gør "hvad, der får dig igennem dagen" det første stykke tid.

Symptomer kvinder føler i de sidste uger

I de sidste uger af din graviditet, her i gravid uge 40, kan du opleve forskellige symptomer, der kan være ret udfordrende. Graviditetskløe er en af ​​de almindelige symptomer, som nogle kvinder oplever. Det kan være ubehageligt at have kløende hænder og fødder, og det kan være svært at finde lindring. Denne kløe skyldes øget blodgennemstrømning og hormonelle ændringer i kroppen.

Graviditetskløe eller svangerskabforgiftning kan på dette tidspunkt lede til en snak om igangsættelse af fødslen.

Derudover kan du også føle dig mere overtræt i de sidste uger. Din krop arbejder hårdt for at bære dit voksende barn, og det kan efterlade dig følelsesmæssigt og fysisk udmattet. Det er vigtigt at passe på dig selv og hvile, når du har brug for det.

Det er også vigtigt, at du har tæt dialog med din læge eller jordemoder i disse sidste uger/dage. De vil følge med i din tilstand og sikre, at alt går som det skal. Dette kan omfatte regelmæssige lægeundersøgelser, overvågning af babyens hjertelyd og eventuelt en ultralydsscanning.

Hvis du oplever symptomer som graviditetskløe, overtræthed eller anden bekymring, skal du ikke tøve med at kontakte din læge eller jordemoder. De er der for at hjælpe dig.

Har du allerede været så heldig at få din baby? Så kan du opdatere din babys fødselsdato i feltet under denne blog og få de gode råd, der passer til din guldklumps alder og udvikling. Er du allerede på vores mailing liste, kan du bare skrive din email ind sammen med fødselsdatoen, så bliver vores system opdateret og du kan begynde at modtage mails der passer til lige præcis din babys fødselstidspunkt

Ugens tip til mor

Ugens tip til dig som er i gravid uge 40 er at huske at slappe af og finde måder at nyde denne ventetid på. Selvom det kan være svært at være tålmodig, er det vigtigt at huske, at din krop og babyen har brug for, at du tager det roligt og lytter til dig selv.

En god måde at slappe af på kan være at forkæle dig selv med små ting i hverdagen. Prøv at tage et varmt bad, læs en god bog eller lyt til afslappende musik. Du kan også lave små ting, der får dig til at føle dig godt tilpas, som at lakere dine negle eller gå en tur i naturen.

Det er også vigtigt at være opmærksom på dine følelser efter fødslen. Efter fødslen kan mange forskellige følelser komme op til overfladen, og det er helt normalt. Men hvis du føler dig overvældet eller nedtrykt i længere tid, kan det være tegn på en fødselsdepression.

Det er vigtigt at søge hjælp, hvis du tror, du kan have en fødselsdepression. Snak med din læge eller en sundhedsplejerske, som kan hjælpe dig med at få den rette støtte og behandling.

Partner

Du er måske helt klar til at møde dit lille barn her i gravid uge 40 og har sikkert hørt om alle de ting, der kan sætte gang i fødslen. Men husk, at kun få kvinder føder faktisk på deres terminsdato, så prøv at undgå at tælle dagene ned.

Denne uge handler om dig og din vigtige rolle som støtte for den fødende kvinde. Din tilstedeværelse og støtte kan have en stor betydning for oplevelsen af fødslen og give den fødende kvinde en følelse af tryghed og ro.


Gravid uge 40

Ugens tip til partneren

Hjælp hende med at finde gode fødestillinger, som kan lette veernes intensitet. Prøv forskellige positioner, som ligger godt for hende og hjælper hende med at finde ro og komfort. Vær opmærksom på, hvad hun føler er bedst for hende og hjælp hende med at skifte stilling efter behov.

Efter barnets fødsel er det vigtigt at opretholde nærhed. Hold hende tæt, kram hende og vis hende din kærlighed og støtte. Denne fysiske nærhed kan hjælpe både hende og barnet med at finde tryghed og blive koblet sammen.

Husk, at du også skal være opmærksom på dine egne følelser under fødslen. Det kan være overvældende at se den fødende kvinde i smerte, og det er vigtigt at tale om dine følelser. Hvis du oplever svære følelser eller tegn på fødselsdepression, søg hjælp hos fagfolk, som kan støtte dig og give dig råd.

Vær stolt af dig selv for din støtte og nærvær under fødslen. Du spiller en enormt vigtig rolle, og din tilstedeværelse og kærlighed er uvurderlig.

Tag en tur med støvsugeren

Når du om lidt kommer hjem fra hospitalet med et nyt liv, så er hovedrengøring det sidste, du har lyst til. Men gør dig selv en tjeneste og svinge støvsugeren og kluden nu eller få en anden til det.

Tro mig, jeg taler af erfaring. Da vi kom hjem fra hospitalet med vores første barn et par dage efter fødslen, var vi helt udmattede. Men da vi kom ind i vores hjem og så det støvede og rodede, blev vi bare endnu mere trætte.

Så hvis du har muligheden, så tag en tur med støvsugeren eller få en anden til at gøre det for jer. Tro mig, du vil takke dig selv senere. Det kan virkelig hjælpe med at skabe en rolig og behagelig atmosfære i hjemmet, hvor du kan slappe af og nyde tiden med dit nyfødte barn.


Med kærlighed, 

Kamilla


Læs om gravid uge 39

Læs om gravid uge 41

Søg