Gravid uge 12

Skrevet af: Kamilla Vinding

|

Læsetid 9 min

Gravid uge 12 (11+0 - 11+6)

Tillykke, du er nu officielt i sidste uge af første trimester. 

Du er 11 fulde uger og x antal dage.

I løbet af graviditeten i dage svarer uge 12 til tidspunktet i graviditeten, hvor babyen begynder at udvikle sine egne små funktioner – fra hår på hovedet til babys hud og endda babyens fordøjelsessystem. Dette er også tidspunktet, hvor risikoen for spontane aborter falder markant. Så nyd disse sidste uger i første trimester og lad os tage et nærmere kig på, hvad der sker i gravid uge 12.

Snart skal du have din første scanning, hvor du vil kunne se babyens form og bevægelser mere tydeligt. Det er en uforglemmelig oplevelse at se dit barns første billeder og følge med i deres udvikling


Gravid uge 12

Dit barn

En af de mest bemærkelsesværdige ændringer i uge 12, er udviklingen af ​​babyens kønsorganer. Selvom det stadig kan være tidligt at afgøre, begynder kønsorganerne at udvikle sig mere tydeligt på dette tidspunkt.

Er du ligesom jeg ekstremt nysgerrig på at vide hvad der gemmer sig i din mave, kan du måske dykke ned i 'Nub Theory'. Det er en simpel teori der går ud på at man kan bestemme kønnet ud fra et scanningsbillede. Billedet skal selvfølgelig synligt vise Nubben og så er det bedst at gøre fra gravid uge 12 og frem.

En anden bemærkelsesværdig ændring i denne fase er, at babys hud begynder at udvikle sig. Tidligere var barnet helt dækket af hår på hovedet og kroppen, men nu begynder der at ske en forandring. Babyens hud bliver mere defineret og begynder at udvikle sin karakteristiske tekstur og farve.

Babyens vækst og udvikling i gravid uge 12

På dette stadie vejer babyen omkring 14-20 gram og er omtrent 6-7 centimeter lang, hvilket svarer til størrelsen af en limefrugt. Selvom babyen stadig er ganske lille, begynder alle vitale og indre organer at modnes  og arbejde sammen i harmoni.

Synes du også det er spændende at følge babys udvikling uge for uge? Så husk at du kan læse meget mere på MamaMilla. Læs fx om Gravid uge 11 her, eller tag et smugkig på Gravid uge 13 her.

Babys udvikling frem til gravid uge 12

Hjernens udvikling

Hjernens udvikling er en essentiel proces under graviditeten, og i graviditetsuge 12 er hjernen i fuld gang med at dannes. På dette tidspunkt er hjernen stadig i sin tidlige udviklingsfase, men nogle vigtige milepæle begynder at tage form.

Hjernen er i færd med at opbygge neuroner, hvilket er de celler, der er ansvarlige for at overføre information og signaler rundt i kroppen. Samtidig udvikles hjernens forskellige dele, såsom cerebrum, cerebellum og hjernestammen.

Lungerne udvikler sig i gravid uge 12

Denne udvikling er afgørende for barnets overlevelse uden for livmoderen.

Processen med dannelse af lungerne finder sted gennem forskellige stadier af graviditeten. I starten dannes de primære luftveje, kaldet bronkierne, og luftrøret. Dernæst dannes de mindre og mere detaljerede luftveje, kaldet bronkiolerne. Disse luftveje forgrener sig og bliver mere komplekse efterhånden som fosteret vokser.

Lungerne har også vigtige funktioner. De er ansvarlige for at trække vejret og få ilt ind i kroppen samt fjerne kuldioxid som affaldsstof. Desuden er de med til at regulere pH-balancen i blodet. Lungerne udvikler også et beskyttende lag af slim, der hjælper med at forhindre infektioner og irriterende stoffer i at nå frem til luftvejene.

Hjerteslag bliver stabile

I uge 12 af graviditeten begynder babyens hjerteslag at blive mere stabile. Dette betyder, at hjertet begynder at slå i en mere regelmæssig rytme og bliver mere effektivt til at pumpe blod rundt i kroppen. Den normale hjerterytme for en baby i denne fase ligger typisk mellem 120-160 slag per minut.

Den stabile hjerterytme sikrer, at babyen får tilstrækkelig blodforsyning og ilt til alle kropsdele og organer. Det er også et tegn på, at babyens hjerte udvikler sig korrekt og er i stand til at fungere selvstændigt.

Gravid uge 12

Mor

Det varer ikke længe før du vil begynde at mærke babyens bevægelser for første gang. Det er en ubeskrivelig følelse! Det er også et tegn på, at din baby vokser og trives derinde.

Måske har du følt dig træt og udmattet i de første uger af graviditeten, men i uge 12 vil du nok begynde at opleve, at din energi vender tilbage. Det giver dig mulighed for at nyde og engagere dig i dine daglige aktiviteter uden at føle dig for træt.

Som din baby vokser i størrelse, vil der også være mindre plads i din livmoder. Det betyder, at du vil begynde at mærke din mave vokse og se din baby bule blive mere synlig for omverdenen. Det er en dejlig følelse at se din mave vokse og vide, at der vokser et lille bitte menneske indeni.

I denne uge skal du nok også til 1 trimesterscanning. Her vil du kunne beundre din babys bevægelser og formation mere tydeligt. Det er en utroligt spændende oplevelse, men jeg må også påminde dig om vigtigheden og alvoren i årsagen til denne scanning.

Denne særlige 1. trimesterscanning er nemlig en risikovurdering for kromosomafvigelser hos din baby. Scanningen giver dig også vigtige informationer om babyens sundhed og udvikling på nuværende tidspunkt i din graviditet.

Jeg husker tydeligt mine egne bekymringer og spørgsmål under min første graviditet. Spontan abort var noget, jeg ofte tænkte på, da det er en bekymring mange kvinder har. Men lad mig berolige dig - risikoen for abort falder betydeligt efter første trimester altså denne uge. Det er derfor vigtigt at være positiv og huske, at de fleste graviditeter går godt.

Strammer tøjet?

Har du lagt mærke til, at dit tøj begynder at stramme? Det er helt normalt i graviditeten, da din krop gennemgår mange forandringer. Når du når gravid uge 12, begynder livmoderen for alvor at udvide sig for at give masser af plads til din voksende baby. Dette kan have en indvirkning på din tilpasning i dit sædvanlige tøj.

Er det ikke dit første barn, vil du sikker opleve at det er gået hurtigere med baby bulen end i din sidste graviditet.

Det er vigtigt at føle sig tilpas og godt tilpas under graviditeten. Ventetøj er designet specielt til gravide for at sikre, at du føler dig veltilpas og stilfuld på samme tid. Hos MamaMilla.dk finder du et bredt udvalg af ventetøj og graviditetstøj, der passer til enhver smag og stil. Vi elsker at hjælpe dig med at føle dig godt tilpas i din krop, mens din baby vokser i din mave.

Derfor tilbyder vi et stort udvalg af ventetøj i forskellige størrelser og designs, der kan tilpasses din kropsforandring i løbet af graviditeten. Uanset om du leder efter en behagelig graviditetsjeans, en løs top eller en flot kjole, kan du finde det hos MamaMilla.dk.

Øget appetit og vægtøgning

Når du når graviditetsuge 12, kan du muligvis opleve en øget appetit og vægtøgning. Dette skyldes både hormonelle ændringer og fosterets vækst. De hormonelle ændringer kan påvirke din smag og lugtesans, hvilket kan føre til, at du har lyst til visse fødevarer og måske endda får cravings.

Fosteret vokser og udvikler sig hurtigt i denne fase, hvilket kræver ekstra energi og næringsstoffer. Det er derfor vigtigt at opretholde en god ernæring og sund vægtøgning under graviditeten.

For at opretholde en god ernæring er det vigtigt at spise en varieret kost med fokus på frugt, grøntsager, fuldkorn og protein. Det anbefales at du stadig følger de officielle kostråd for gravide og ammende. Du bør undgå fødevarer med højt indhold af sukker og mættet fedt, da disse kan være usunde og bidrage til unødvendig vægtøgning.

Det kan også være en god ide at spise små, hyppige måltider i løbet af dagen for at undgå overspisning og holde blodsukkeret stabilt. Husk at drikke rigeligt med vand for at holde dig hydreret.

Husk, at hver kvinde er forskellig, og vægtøgningen kan variere - MEGET. Det er vigtigt at tale med din læge eller jordemoder om dine individuelle kostbehov og for at sikre dig, at du får den nødvendige ernæring under din graviditet.

Symptomer

Rygsmerter og ubehag i kroppen kan øges, da de ekstra kilo fra den voksende livmoder og ændringer i din kroppens holdning kan påvirke din rygsøjle. Du kan overveje at bruge en støttende graviditetspude for at aflaste trykket på ryggen og sikre en bedre nattesøvn eller hvile på sofaen.

Derudover kan en øget tryk på blæren og øget rygsmerter også blive mere udtalt i denne uge. Den voksende livmoder lægger pres på blæren, hvilket kan føre til hyppigere behov for at tisse.

Af erfaring kan jeg anbefale at undgå at drikke meget væske for tæt på sengetid for at undgå ulideligt mange toiletbesøg i nattetimerne.

Hvis du oplever ubehag eller gener, der bekymrer dig, er det altid bedst at konsultere din læge eller jordemoder for yderligere rådgivning og vejledning.

Test og screeninger i løbet af 12. graviditetsuge

Du vil med garanti have fået tilbudt forskellige test og screeninger for at vurdere din babys sundhed og udvikling. En af de mest almindelige er nakkefoldsscanningen, som vurderer risikoen for, at din baby kan have genetiske eller kromosomale problemer såsom Downs syndrom.

Denne scanning kombineres med en blodprøve du gerne skulle have fået foretaget inden, for at give en mere præcis vurdering.

Disse tests er frivillige, men det er en god ide at tale med din læge eller jordemoder om, hvilke tests der er mest relevante for dig og din babys sundhed.

Ugens tip til mor

Har du fortalt til nogle at du er gravid endnu? Nogle kvinder vælger at holde graviditeten som en hemmelighed indtil efter det første jordemoderbesøg eller scanning.

Uanset hvad kan det være en god ide at overveje om du vil sige det til nogen og i så fald til hvem. 
Dette fordi du i løbet af denne uges test og scanninger, kan modtage informationer som kan skabe bekymringer for dig. 

I et sådan tilfælde kan det være guld værd at have nogle at dele sine tanker og eventuelt bekymringer med. Vi er alle forskellige og jeg vil på ingen måde advokerer for hvad der er bedst for dig. Det er bare vigtigt for mig at du selv tager op til overvejelse hvad der er bedst for dig.

Har du allerede været til din nakkefoldsscanning og kribler det for at fortælle det til gud og hver mand? 
Jeg kender det! Der er så mange søde måder at fortælle det på og du er sikkert stødt på den helt søde og  klassiske med et billede at en lille body til en nyfødt og din fine positive graviditetstest.

Hos MamaMilla kan du finde et stort udvalg at babytøj og andre søde babyting, som du kan bruge til at fortælle den glædelige nyhed. Hvis du har spørgsmål eller har brug for hjælp, er du velkommen til at kontakte vores erfarne team. Vi er her for at hjælpe dig med de bedste produkter og rådgivning, så du kan nyde denne smukke tid.

Gravid uge 12

Partner

En vigtig rolle, du som partner kan spille, er at være en lyttende øre og en skulder, når hormonerne suser rundt. Graviditeten kan nogle gange være følelsesmæssigt udfordrende, og du kan hjælpe din partner med at give dig tryghed og trøst.

Mange par finder også glæde ved at forberede sig sammen til den kommende baby. Det kan være sjovt at shoppe babyudstyr, indrette børneværelset og læse meget mere om graviditeten uge for uge samt forældreskabet her på MamaMilla's blog. Dette giver jer mulighed for at skabe fælles forventninger og drømme om fremtiden som forældre.

Husk også at tage stilling til fødselsforberedelsestimer, hvor I sammen kan lære om vejrtrækningsøvelser og fødestillinger. Dette kan hjælpe jer begge med at føle jer mere forberedte og trygge ved den kommende fødsel.

Ugens tip til partneren

Som partner kan du spille en afgørende rolle i din gravide partners liv under hendes graviditet. En måde, du kan støtte hende på og samtidig fejre den første scanning, er ved at købe babytøj. Det er en dejlig gestus, der viser din begejstring og involvering i den kommende ankomst af jeres lille en.

Babytøj er ikke kun praktisk, men også en sød måde at forestille sig jeres baby iført de sødeste og mest stilfulde outfits. Ved at vælge babytøj sammen kan I begynde at bygge forventning og drømme om fremtiden som forældre. Det er også en fantastisk måde at fejre den første scanning og glæden ved at se jeres baby for første gang.

Når I køber babytøj, kan I også tage tid til at snakke om jeres følelser og tanker forbundet med scanningen. Det er normalt at have blandede følelser som forventning, nervøsitet og glæde.

Din støtte betyder med garanti meget for din partner, og jeres fælles oplevelser under graviditeten vil skabe minder for livet. Så tag del i forberedelserne, fejr vigtige milepæle og nyd denne særlige tid sammen.


Med kærlighed, 

Kamilla


Læs om gravid uge 11

Læs om gravid uge 13

Søg