Gravid uge 10

Skrevet af: Kamilla Vinding

|

Læsetid 10 min

Gravid uge 10 (9+0 - 9+6)

Hver graviditet er unik og anderledes, men fælles er, at i uge 10 begynder dit foster at tage form som en lille babyfigur. Det betyder at den ser mere menneskelig ud end tidligere. Babyens hoved er forholdsmæssigt stort i forhold til resten af kroppen, men dette udligner sig i løbet af din graviditet.

I denne uge er din baby cirka 3,5 centimeter lang fra hoved til hale, eller hoved til numse om man vil. Og vejer omkring 4-5 gram. Hjertet slår nu omkring 180 slag i minuttet, det er to til tre gange hurtigere end dit eget hjerte!

Gravid uge 10 er en god tid til at tage dig lidt af dig selv. Det er vigtigt at få nok søvn, spise ordentlige måltider og motionere regelmæssigt. Disse aktiviteter hjælper ikke kun med at holde dig sund, men også med at styrke din baby.Gravid uge 10

Dit barn - Hvad sker der i gravid uge 10?

Fysisk udvikling

Babyen udvikler sig hurtigere end nogensinde i den 10. graviditetsuge. Dette er en vigtig tid for babyens vækst og udvikling i løbet af graviditeten. Forældrene kan støtte denne udvikling ved at opretholde en sund livsstil og spise en afbalanceret kost.

I denne uge begynder babyen at vokse rigtig hurtigt. Længden fra hoved til hale, også kendt som CRL (Crown-Rump Length), måles normalt fra dette tidspunkt. Det er en standardmetode til at vurdere fosterets størrelse og udvikling i denne tidlige fase af graviditeten.

Det er spændende at tænke på, hvordan dit lille foster gradvist vil vokse og udvikle sig til en rigtig baby i den kommende tid.

Hoved i forhold til krop er lige nu helt uproportioneret. Men som en del af del normale udvikling, ændres propotionerne langsomt gennem graviditeten, og bliver helt almindelige i løbet af de sidste uger.

Babyens hoved bliver mere tydeligt formet, og øjnene fortsætter med at bevæge sig tættere sammen. Derudover begynder babyens ydre kønsorganer at danne sig.

I løbet af denne uge fortsætter hjernens udvikling i et hurtigt tempo.

Graviditetens 10. uge betyder også en stigning i babyens hjerteslag, hvilket er et spændende udviklingstegn. Hjertet begynder at slå hurtigere og bliver mere synligt på ultralydsbillederne.

Overgangen til en hurtigere hjertefrekvens har stor betydning for babyens udvikling. Hjertet er babyens vigtigste organ. Det er centralt for at sikre, at ilt og næringsstoffer transporteres til fosteret. Derfor er det afgørende, at hjertet fungerer korrekt.

På dette tidspunkt fungerer babyens hjerte ved, at det pumper ilt og næringsstoffer fra moderens krop gennem navlestrengen og ind i fosterets blodbaner.

Babys udvikling frem til gravid uge 10

Mental udvikling

Babyens mentale udvikling begynder nu at tage form. Selvom hjertet er babyens vigtigste organ, er hjernen også i fuld gang med at udvikle sig. I denne fase dannes de grundlæggende strukturer i hjernen, og nervecellerne begynder at kommunikere med hinanden. Denne udvikling danner fundamentet for babyens kognitive, følelsesmæssige og adfærdsmæssige funktioner senere i livet.

Det er også i denne periode, at nogle af babyens tidlige reflekser og bevægelser begynder at tage form, hvilket er en spændende milepæl i graviditeten.

Alt i alt er uge 10 en vigtig periode, hvor din babys udvikling fortsætter i et imponerende tempo.

Mor

Det er også spændende ændringer, der sker i din krop, såsom øget mængde blod i livmoderen, hvilket kan medføre en smule hævelse ved området og faktisk også vejrtræknings-gener. Tarmene begynder at bevæge sig, og du kan måske opleve øget aktivitet i din fordøjelse.

Gravid uge 10 er også en god tid til at tage sig af dig selv. Det er vigtigt at få nok søvn, spise ordentlige måltider og motionere regelmæssigt. Disse aktiviteter hjælper ikke kun med at holde dig sund, men også med at styrke din baby.

Hvad er de vigtigste ting at vide?

Hvis du er gravid i uge 10, vil du måske bemærke ændringer i din egen krop. Nogle kvinder oplever væskeophobning og oppustethed og træg mave. På dette tidspunkt på grund af hormonelle ændringer. Det er vigtigt at huske at drikke tilstrækkeligt med vand og følge en sund kost for at minimere de ubehagelige symptomer.

Du kan støtte babyens udvikling ved at fortsætte med at spise en varieret og sund kost. Dette bidrager til en sund vægtøgning og sikrer, at babyen får alle de nødvendige næringsstoffer til sin vækst. Det er også vigtigt at undgå skadelige stoffer som alkohol og rygning, da de kan have negativ indflydelse på babyens udvikling.

I denne fase af graviditeten er det vigtigt at være bevidst om babyens udvikling og hvis man ikke allerede har været til læge, er denne uge en oplagt mulighed, så der rettidigt kan tages de nødvendige prøver inden eventuel scanning. Graviditetsuge 10 er en spændende tid, og det er fantastisk at se, hvordan barnets udvikling skrider frem. Vær tålmodig og nyd denne unikke livslange proces med at bringe et lille menneske ind i verden.

Blodvolumen stiger i gravid uge 10

Under graviditeten gennemgår din krop en række fysiologiske ændringer for at understøtte udviklingen af fosteret og forberede sig på fødslen. En af disse ændringer er øget blodvolumen, der tjener flere formål:

 1. Næringsstoftransport: Det øgede blodvolumen hjælper med at transportere ekstra næringsstoffer og ilt til fosteret, som er afgørende for dets vækst og udvikling.
 2. Fosterets behov: Fosteret har brug for ilt og næringsstoffer, som skal leveres via moderkagen. Den ekstra blodmængde sørger for, at tilstrækkelige mængder af disse essentielle stoffer når fosteret.
 3. Hjælper moderkagen: Moderkagen, som forbinder fosteret til moderens krop, spiller en central rolle i graviditeten. Det øgede blodvolumen hjælper med at understøtte moderkagens funktion.
 4. Øget stofskifte: Under graviditeten øges dit stofskifte, hvilket betyder, at kroppen producerer flere affaldsstoffer, der skal fjernes. Den øgede blodvolumen hjælper med at transportere disse affaldsstoffer til nyrerne og lungerne, hvor de kan fjernes.

Den øgede mængde af blod gør dig også træt. Din krop bruger nu endnu flere kræfter på at pumpe blodet ordenligt rundt i kroppen og derfor mere energi.

Den øgede blodvolumen begynder at stige tidligt i graviditeten og når normalt sit højdepunkt omkring midten af graviditeten. Den fortsætter med at stige i løbet af graviditeten. Dog i langsommere takt, frem til fødslen.

Ondt i maven og oppustethed stiger

Du kan opleve ondt i maven og oppustethed, især i gravid uge 10 af din graviditet. Det skyldes de hormonelle ændringer og den øgede produktion af progesteron i kroppen. Det kan være ubehagelige symptomer, men der er måder at reducere dem på.

En af de bedste måder at håndtere ondt i maven og oppustethed på, er gennem kosten. Nogle fødevarer kan bidrage til at reducere disse symptomer. Prøv at inkludere madvarer som ingefær, ananas og bananer, der kan hjælpe med fordøjelsen og reducere oppustetheden. Fibre, der findes i brune ris, fuldkornsprodukter og grøntsager, kan også være gavnligt.

Det kan anbefales at spise små måltider, også spise hyppigere end normalt for at mindske ubehaget. Det hjælper også med at holde fordøjelsen i gang. Svesker og alternativt rosiner kan sætte gang i maven ved eventuel forstoppelse. Husk endelig også at drikke nok vand, da dehydrering kan forværre oppustethed og kvalme.

Jeg er ikke ekspert men har skrevet det som har virket for mig. Tal altid med din læge eller jordemoder hvis du er det mindste i tvivl!


Sørg for at baby får nok vand, gode vitaminer og mineraler fra maden

Det er utroligt vigtigt under graviditeten at sikre, at du og dermed din baby får tilstrækkeligt med vand. Vand spiller en afgørende rolle i at opretholde en sund graviditet og kan hjælpe med at forhindre dehydrering, der kan have negative virkninger på både dig og baby.

Vitaminer og mineraler er også essentielle for en sund graviditet. B-vitaminer, folinsyre, jern og calcium er særligt vigtige. Du kan få disse næringsstoffer fra en afbalanceret kost, der inkluderer fødevarer som grønbladet grøntsager, frisk frugt, mælkeprodukter, fuldkornsprodukter og magert kød. Det er også en god idé at konsultere din læge om eventuelle kosttilskud, du måske har brug for.

Som gravid anbefales det, at du følger de officielle kostråd.

Af vitaminer og mineraler indebære det blandt andet:

 • Folsyre: 400 µg dagligt i de første 12 uger af graviditeten.
 • D-vitamin: 10 µg dagligt gennem hele graviditeten.
 • Jern: 40-50 mg dagligt fra 10. graviditetsuge.
 • Calcium: 500 mg calcium dagligt gennem hele graviditeten. Det kan undlades, hvis du spiser mejeriprodukter svarende til 250-300 ml mælk og mælkeprodukt og 20 g ost (1 skive) dagligt eller 350-400 ml mælk eller mælkeprodukt, hvis du ikke spiser ost.

Det vil altså sige at du i denne uge kan påbegynde jerntilskud på 40-50 mg dagligt.

Husk altid at konsultere din læge, før du begynder at tage kosttilskud under graviditeten. Nogle almindelige kosttilskud, der ofte anbefales til gravide kvinder, inkluderer folinsyre, jern og calciumtilskud.

Gravid uge 10 hvad skal du spise

Væske begynder at danne sig i kroppen

Under graviditetens 10. uge begynder kroppen at opleve en stigning i væskedannelsen. Det sker på baggrund af de hormonelle og fysiske forandringer.

Hvis du har væske i kroppen er det en god idé at:

 1. Hydrer dig: Væskedannelsen betyder, at din krop har brug for mere vand end nogensinde før. Drik rigeligt med vand for at holde dig hydreret og understøtte babyens udvikling.
 2. Find støttende tøj og sko: Invester i graviditetstøj såsom bukser, shorts og legging til gravide, der giver støtte til din voksende mave og ryg. Støttende sko kan også lindre trykket på dine fødder og ankler.
 3. Blid motion: Let træning som gåture eller svømning kan hjælpe med at reducere hævelser og forbedre din generelle velvære.

Vær opmærksom på din krop og lyt til dens behov. Husk, at det er en enestående tid i dit liv, så sørg for at give dig selv den omsorg og opmærksomhed, du fortjener.

Tag hver dag som den kommer, og søg altid råd fra din læge eller jordemoder, hvis du har spørgsmål eller bekymringer. Giv dig selv lov til at nyde denne smukke rejse til fulde!

Gode råd til mor

Når du er gravid i uge 10, er det vigtigt at tage dig godt af dig selv og din voksende baby. Her er nogle gode råd til dig som kommende mor:

1. Spis sundt og varieret: En af de vigtigste ting, du kan gøre for din baby's sundhed og udvikling, er at spise en sund og varieret kost. Prøv at inkludere en bred vifte af frugt, grøntsager, fuldkorn og proteiner i din kost. Prøv også at undgå usunde fødevarer med højt sukker- og fedtindhold.

2. Drik masser af vand: Det er vigtigt at holde sig hydreret under graviditeten. Drik rigeligt vand om dagen for at sikre, at din krop og din baby får tilstrækkelig væske. Det mindsker også kvalme som et en af de mest kendte symptomer på graviditet.

Gravid uge 10, gode råd til din kost

3. Vær aktiv hver dag: Selvom du måske føler dig træt og udmattet under graviditeten, er det vigtigt at være fysisk aktiv. Prøv at få mindst 30 minutters moderat motion om dagen, som gåture eller svømning. Dette vil hjælpe med at holde din krop sund.

4. Tag vigtige vitaminer og mineraler: Under graviditeten har din krop brug for ekstra næringsstoffer til at støtte din babys udvikling. Sørg for at tage de nødvendige kosttilskud, herunder folsyre og jern, som anbefalet af din læge. Din blodvolume er steget og dermed er behovet for jern opstået. Påbegynd jerntilskud i denne uge.

5. Få tilstrækkelig hvile: Graviditeten kan være anstrengende for din krop, så det er vigtigt at give dig selv tid til at hvile og slappe af. Prøv at få mindst otte timer søvn om natten og tag regelmæssige hvil i løbet af dagen, hvis det er nødvendigt.

6. Søg støtte og rådgivning: Det er normalt at have spørgsmål og bekymringer under graviditeten. Sørg for at søge støtte og rådgivning fra dine kære og din læge. De kan give dig den vejledning og støtte, du har brug for i denne spændende tid.

Husk, at hver graviditet er unik, så det er vigtigt at lytte til din krop og følge dine læges råd. Med den rette pleje og opmærksomhed vil du og din baby have de bedste chancer for en sund og vellykket graviditet.

Partner

Gode råd til partner

Under graviditetens første trimester kan mødre opleve nogle fysiske ændringer såsom oppustethed og træg mave, det gør sig specielt gældende for gravid uge 10. Det anbefales at drikke rigeligt med vand og spise små måltider for at forbedre fordøjelsen. Hvis der er behov for at øge jernindtaget, kan man vælge madvarer med organisk jern eller tage tilskud.

Hjælp derfor gerne din partner med at forberede små og hyppigere måltider der bidrager til forbedring såsom groft brød og andre fiberholdige madvarer.

Din gravide partner gennemgår mange hormonelle og fysiske forandringer lige nu, hvilket tager på kræfterne. Det afspejler sig ofte i overvældende træthed og glemsomhed.

Glemsomhed hos en gravid er ofte et udtryk for manglende hvile og er derfor helt almindeligt. Mind derfor gerne din gravide partner om at tage et hvil eller to når du øjner muligheden for det. Derudover kan du også være behjælpelig med at minde hende om de daglige vitaminer og eventuelle kosttilskud hun skal tage.

Som følge af graviditeten kan der opstå vand i kroppen, oppustethed og fordøjelsesbesvær. Ting der ofte kan afhjælpes ved simple forandringer. Derfor kan du hjælpe med at opfordre til en sund livstil med regelmæssig moderat motion og sund kost.

Du kan for eksempel tilbyde at gå en tur sammen og nyde nogle hyggelige stunder, eller bidrage til at finde nye spændende madopskrifter, med fødevarer som indeholder de anbefalede kostråd for gravide eller ammende.

Husk, at hver graviditet er forskellig. Tænk over, hvad din partner har brug for, og skræddersy din støtte efter hendes ønsker og behov.


Med kærlighed, 

Kamilla


Læs om Gravid uge 11

Læs om gravid uge 9

Søg