Gravid uge 1

Skrevet af: Kamilla Vinding

|

Læsetid 4 min

Gravid uge 1 (0+0 - 0+6)

Gravid uge 1 markerer starten på en spændende rejse, hvor en lille ny begyndelse tager form i livmoderen.

På dette tidspunkt er du teknisk set ikke gravid endnu. Men det er ikke desto mindre en spændende tid, hvor kroppen begynder at forberede sig på en potentiel graviditet. I denne uge vil vi se nærmere på, hvad der sker i din krop, de tidlige tegn på graviditet og hvordan du kan navigere denne fase. Læs videre for at få mere information og rådgivning om graviditetens første uge!

Gravid uge 1 er faktisk ikke en graviditetsuge, men begyndelsen på din cyklus. Det er den tid, hvor du får din menstruation, og din krops hormonelle cyklus starter forfra. Men selvom det ikke er selve graviditeten, er det stadig en vigtig tid at være opmærksom på din krop og dens behov.

Hej, menstruation! Når din cyklus begynder, kan du opleve lavt østrogenniveau, hvilket kan få dig til at føle dig træt og uden energi. Du kan også have menstruationssmerter, være øm eller irritabel. Husk at lytte til din krop og tag et hvil, når du føler dig træt.

Efter nogle dage vil dit østrogenniveau stige, og du kan føle, at din hjerne er mere klar og fokuseret. Det er en god tid at få tingene gjort, hvis du har vigtige opgaver.

Det kan virke enkelt, men det er de små ting, vi ofte glemmer. Husk, at både din krop og dit sind påvirker hinanden. Så vær opmærksom på dine behov i denne cyklus og giv dig selv den pleje og omsorg, du fortjener.

Under gravid uge 1 er ægget stadig i færd med at modnes. Når ægget er blevet modent, vil det blive udløst fra æggestokken og rejse ned i æggelederen. Hvis sædceller befrugter ægget under denne rejse, vil du blive gravid. Det er dog også på dette tidspunkt, at barnets køn bliver bestemt. Hvis sædcellen har et X-kromosom, bliver det et pigebarn, og hvis sædcellen har et Y-kromosom, bliver det en dreng.

Gravid uge 1

Gravid uge 1

Den første uge af graviditeten er faktisk baseret på din sidste menstruation. Selvom du teknisk set ikke er gravid endnu, betragtes den første uge som starten på beregningen af din termin. Dette skyldes, at det kan være vanskeligt at fastslå nøjagtigt, hvornår befrugtningen finder sted.

I løbet af denne tid vil din ægmodningscyklus begynde, og din krop vil gøre sig klar til en potentielt vellykket befrugtning og implantation. Der kan være hormonelle forandringer, der påvirker din krop og dit humør.

Det starter med din menstruation, hvor du afviser dit livmoderslimhinde. Efterfulgt af dette vil ægget modnes og er klar til befrugtning. Når ægløsningen finder sted, kan befrugtningen ske, og det befrugtede æg vil rejse gennem æggelederen til livmoderen, hvor det vil forsøge at implanttere sig.

Selvom denne første uge måske ikke føles som noget specielt, kan det ikke desto mindre være begyndelsen på noget vidunderligt. Inden du ved af det, vil du være halvvejs gennem graviditeten.

Gravid uge 1

Menstruation starter

Menstruation er en naturlig del af en kvindes liv og markerer begyndelsen på din reproduktive cyklus. Når din tidligere ægløsning ikke har ført til befrugtning, vil livmoderens foring, der er blevet tykkere i forberedelse til en mulig graviditet, blive afstødt.

Dette resulterer i menstruation - blødningen, der normalt varer i omkring 3-7 dage. Din krop udskiller blod og væv gennem skeden som en del af denne proces, og du kan opleve symptomer som mavesmerter og humørsvingninger.

Menstruation er en naturlig del af kvindeligheden og en påmindelse om, at din krop er sund og i stand til at bære liv.

I slutningen af gravid uge 1 vil din menstruation sikkert være stoppet eller også lige oppe over, alt efter hvor lang din blødningsperiode er.

Du får menstruation og er ikke gravid endnu

Det kan være forvirrende at få sin menstruation, når man ikke ønsker at blive gravid endnu. Menstruationen er en del af kvindens naturlige cyklus, der forekommer hver måned, medmindre der er sket en befrugtning af ægget.

Efter menstruationen starter kroppen processen med at modne et nyt æg til ægløsning.

Ægløsning er tidspunktet, hvor ægget frigives fra æggestokken og bevæger sig ned i æggelederen. Dette er det tidspunkt, hvor en kvinde er mest frugtbar og har mulighed for at blive gravid. Varigheden af menstruationscyklussen kan variere fra kvinde til kvinde, og dette påvirker også tidspunktet for ægløsning.

Det tager normalt cirka to uger fra menstruationens start til ægløsningen finder sted. Så selvom det hedder sig at man er gravid i 40 uger under graviditeten, tæller man faktisk to uger af graviditeten med, hvor du endnu ikke var gravid.

Så husk, at selvom du får din menstruation, er der stadig en chance for at blive gravid senere på måneden, når ægløsningen finder sted.

Hvad bestemmer kønnet?

Kønnet på et foster bestemmes under selve befrugtningen. For at forstå denne proces er det vigtigt at kende til kønskromosomerne og deres rolle.

Når et æg bliver befrugtet af en sædcelle, bidrager hver af dem med et kønskromosom - enten X eller Y. Ægget indeholder altid et X-kromosom, mens sædcellerne kan indeholde enten et X-kromosom, der tilhører det kvindelige køn, eller et Y-kromosom, der tilhører det mandlige køn.

Kombinationen af kønskromosomer fra ægget og sædcellen bestemmer fostrets køn. Hvis ægget befrugtes af en sædcelle med et X-kromosom, vil fosteret have to X-kromosomer og udvikle sig til en pige. Hvis sædcellen indeholder et Y-kromosom, vil fosteret have et X- og et Y-kromosom og udvikle sig til en dreng.

Det er vigtigt at bemærke, at det er tilfældigt, hvilken slags sædcelle der når frem til ægget først og befrugter det. Derfor er kønsbestemmelse ved befrugtning en tilfældig proces, hvor halvdelen af sædcellerne har et X-kromosom og den anden halvdel har et Y-kromosom.

Men der vil gå lang tid før de ydre kønsorganer formerer sig således at det kan bestemmes på en scanning.


Med kærlighed, 

Kamilla


Læs om gravid uge 2

Søg