Pseudotvillinger ‚Äď en ven for livet

OKT 15, 2019

Pseudotvillinger - en ven for livet.

L√¶s Mies erfaringer med pseudotvillinger og f√• svar p√• de sp√łrgsm√•l hun oftest modtager, n√•r folk h√łrer om den lille aldersforskel, der er mellem hendes b√łrn. Der er ingen tvivl om at det er h√•rdt, men der er ogs√• mange fordele.

Hvad er pseudotvillinger?

Pseudotvillinger er b√łrn, hvor der er 18 m√•neder eller mindre imellem at de er f√łdt.

De vokser derfor op n√¶sten som tvillinger, fordi n√•r f√łrst babystadiet er overst√•et, er de s√• t√¶t p√• hinanden udviklingsm√¶ssigt, at man kan karakterisere dem som n√¶rmest v√¶rende tvillinger.

Der er 19 m√•neder mellem mine to b√łrn, s√• jeg har n√¶sten pseudotvillinger. Selvom de ikke ‚Äúofficielt‚ÄĚ falder ind under betegnelsen pseudo tvillinger, s√• kan jeg virkelig m√¶rke, at de er t√¶tte ‚Äď n√¶sten som var de tvillinger ‚Äď og s√• betyder den ekstra m√•ned i forhold til definitionen af pseudo tvillinger ikke noget i mine √łjne.

Derfor fik jeg pseudotvillinger

Lige fra min mand og jeg begyndte at tale om b√łrn, talte vi om, at det kunne v√¶re rart at f√• dem t√¶t. T√¶t var i vores optik med 2-3 √•rs mellemrum.. Da jeg fik vores s√łn i september 2014 var et barn mere ikke lige det, der stod f√łrst for i mine tanker. Alligevel skete der det, at jeg blev gravid igen, inden han var fyldt et √•r.

I april 2016 ‚Äď 19 m√•neder efter min s√łns f√łdsel ‚Äď f√łdte jeg vores datter.

Jeg overvejede selvf√łlgelig om det var for tidligt at f√• et barn mere, men det kom jeg rimelig hurtigt v√¶k fra.

En af mine bekymringer gik is√¶r p√•, om det nu var ‚Äúsynd‚ÄĚ for mit f√łrste barn, alts√• at jeg ikke fik tid nok til ham. Men alts√• barn nummer 2 f√•r jo aldrig den samme alenetid som den f√łrstef√łdte. S√• hvis det var synd for den f√łrste, vil det s√• ikke ogs√• v√¶re synd for nummer 2? Selvf√łlgelig har man som for√¶lder mere overskud til en lille baby, jo st√łrre det andet barn er, men alligevel var det en bekymring, jeg hurtigt lagde fra mig igen. Omvendt, s√• kan vores s√łn aldrig huske tiden, hvor det kun var ham. For ham at se, har lilles√łster bare altid v√¶ret der.

Jeg kan virkelig se, hvor meget gl√¶de de har af hinanden. Allerede da min datter var 4 m√•neder (da var min s√łn lige knapt 2 √•r) begyndte de at grine sammen, og min s√łn kunne underholde hende, mens hun l√• p√• maven i kravleg√•rden.

En anden ting jeg overvejede var, at det ville blive mega h√•rdt med to sm√• (ble)b√łrn og om min krop kunne holde til to graviditeter t√¶t p√• hinanden. Men det fyldte ikke n√¶r s√• meget. Det blev ogs√• megah√•rdt, fordi min datter var syg ved f√łdslen og amningen/spisning var noget h√ł, men trods det fortryder jeg ikke, at vi gjorde det.

Jeg havde ogs√• lidt d√•rlig samvittighed over for mit arbejde. Da jeg kom tilbage fra barsel med den f√łrste, havde jeg under et halvt √•r, inden jeg skulle g√• fra igen. Heldigvis tog min chef og kollegaer det virkelig fint.

Hvordan er det at have to b√łrn, hvor der er en lille aldersforskel? Hvorfor fik I to b√łrn t√¶t p√• hinanden? Er det ikke h√•rdt? Det er sp√łrgsm√•l, jeg af og til f√•r, n√•r folk opdager, at der er under to √•r mellem to af mine b√łrn.

- Mie / Mor til pseudotvillinger

Mine erfaringer med det bedste og det mest irriterende ved pseudotvillinger

Det er b√•de k√¶rlighed og konflikter med pseudotvillinger. De kan v√¶re bedste venner, men de kan godt nok ogs√• v√¶re uenige, men s√•dan er det vist med alle s√łskende :-)

Det h√•rdeste er to sm√• b√łrn, der skriger p√• samme tid. Jeg synes ikke, at natteroderiet var slemt, det er kun i perioder, at det har v√¶ret h√•rdt. Lige nu er det nok utilstr√¶kkeligheden, der fylder mest - alts√• det at de begge to vil have min fulde opm√¶rksomhed p√• een gang. Men jeg vil faktisk mene, at det er blevet h√•rdere, efter vi har f√•et en lilles√łster mere. Faktisk synes jeg, det var h√•rdere at f√• nr 3 end nr 2, p√• trods af at de to store kom til verden s√• t√¶t.

Det bedste er, n√•r min s√łn og datter finder ind i den samme leg, hvilket de heldigvis rigtig ofte g√łr. Lige nu er de hinandens bedste venner. Jeg elsker at se den gl√¶de, de har ved hinanden og det vi kan lave sammen. De er stort set p√• samme udviklingstrin, s√• vi/de kan lege de samme lege, de f√łlges ad p√• legepladsen, de synes (som regel) de samme serier i fjernsynet er sjove, og de kan stort set l√¶gge de samme puslespil. Kort sagt er de n√¶sten p√• niveau med hinanden nu og det er bare fedt at opleve og en k√¶mpe fordel i hverdagen. Det tror jeg ville have taget noget l√¶ngere tid, hvis der fx havde v√¶ret de s√¶dvanlige tre-fire √•r imellem dem. Det er ogs√• en k√¶mpe fordel nu, hvor vi har f√•et en lilles√łster mere. S√• kan de to store lege sammen, mens jeg mader/pusler/nusser om lilles√łster. Ulempen er dog ogs√• at J og L kan rotte sig sammen mod mig og lave ballade...

Er der noget, jeg ville have gjort anderledes? Nej, det er der ikke :-) Jeg elsker mine b√łrn, og jeg kan ikke forestille mig, at de skulle have v√¶ret nogen andre end dem, de er.

Mine 5 bedste råd, hvis du overvejer pseudotvillinger:

# 1

Forvent det værste

Regn med at det bliver mega h√•rdt at have to sm√• b√łrn med en lille aldersforskel ‚Äď s√• kan det kun blive lettere!

Jeg synes ikke, at det blev s√• h√•rdt med nr to, som jeg havde frygtet, p√• trods af at vi havde en h√•rd start (baby var syg ved f√łdslen, og den store havde skoldkopper).

 

..fortsat

Vi kæmpede også med amningen og endte med at gå over til flaske.

Men det f√łrste lange stykke tid var jeg ‚Äúh√łj‚ÄĚ p√• f√łlelsen over at have to sm√• dejlige b√łrn, og at det var det helt rigtige at f√• dem s√• t√¶t.

Den f√łlelse levede jeg l√¶nge p√•.

# 2

Hårdere 2. graviditet

Husk at det kan være hårdt at være gravid samtidig med at have et lille barn.

# 1

Forvent det værste

Regn med at det bliver mega h√•rdt at have to sm√• b√łrn med en lille aldersforskel ‚Äď s√• kan det kun blive lettere!

Jeg synes ikke, at det blev s√• h√•rdt med nr to, som jeg havde frygtet, p√• trods af at vi havde en h√•rd start (baby var syg ved f√łdslen, og den store havde skoldkopper).

Vi kæmpede også med amningen og endte med at gå over til flaske.

Men det f√łrste lange stykke tid var jeg ‚Äúh√łj‚ÄĚ p√• f√łlelsen over at have to sm√• dejlige b√łrn, og at det var det helt rigtige at f√• dem s√• t√¶t.

Den f√łlelse levede jeg l√¶nge p√•.

# 2

Hårdere 2. graviditet

Husk at det kan være hårdt at være gravid samtidig med at have et lille barn.

# 3

Sænk forventningerne

Lad være med at forvente at du som mor skal være perfekt.

Tag tingene som de kommer og bare f√łlg med.

Med to sm√• b√łrn kommer der bare en masse uforudsete ting.

# 4

Brug far

Lad far komme rigtig meget p√• banen i forhold til det f√łrste barn, hvis han ikke var det i forvejen. S√• bliver overgangen til storebror m√•ske ikke s√• h√•rd, selvom mor bliver n√łdt til at bruge ekstra meget tid p√• den mindste i starten.

Her reagerede storebror stort set ikke på at der kom en mere. Hun var der bare, og han kunne ikke huske andet.

# 5

Glæd dig!

Absolut glæd dig!

Jo st√łrre b√łrnene bliver, jo mere gl√¶de f√•r de af hinanden!

# 3

Sænk forventningerne

Lad være med at forvente at du som mor skal være perfekt.

Tag tingene som de kommer og bare f√łlg med.

Med to sm√• b√łrn kommer der bare en masse uforudsete ting.

# 4

Brug far

Lad far komme rigtig meget p√• banen i forhold til det f√łrste barn, hvis han ikke var det i forvejen. S√• bliver overgangen til storebror m√•ske ikke s√• h√•rd, selvom mor bliver n√łdt til at bruge ekstra meget tid p√• den mindste i starten.

Her reagerede storebror stort set ikke på at der kom en mere. Hun var der bare, og han kunne ikke huske andet.

# 5

Glæd dig

Absolut glæd dig!

Jo st√łrre b√łrnene bliver, jo mere gl√¶de f√•r de af hinanden!

Tak til Mie !

- Tak fordi du ville dele dine erfaringer med pseudotvillinger.

Har du ogs√• noget du vil dele, vil vi meget gerne h√łre fra dig. Skriv til kamilla@mamamilla.dk 

 

 

 

 

 pogv.dk

S√łg