Pseudotvillinger – en ven for livet

OKT 15, 2019

Pseudotvillinger - en ven for livet.

Læs Mies erfaringer med pseudotvillinger og få svar på de spørgsmål hun oftest modtager, når folk hører om den lille aldersforskel, der er mellem hendes børn. Der er ingen tvivl om at det er hårdt, men der er også mange fordele.

Hvad er pseudotvillinger?

Pseudotvillinger er børn, hvor der er 18 måneder eller mindre imellem at de er født.

De vokser derfor op næsten som tvillinger, fordi når først babystadiet er overstået, er de så tæt på hinanden udviklingsmæssigt, at man kan karakterisere dem som nærmest værende tvillinger.

Der er 19 måneder mellem mine to børn, så jeg har næsten pseudotvillinger. Selvom de ikke “officielt” falder ind under betegnelsen pseudo tvillinger, så kan jeg virkelig mærke, at de er tætte – næsten som var de tvillinger – og så betyder den ekstra måned i forhold til definitionen af pseudo tvillinger ikke noget i mine øjne.

Derfor fik jeg pseudotvillinger

Lige fra min mand og jeg begyndte at tale om børn, talte vi om, at det kunne være rart at få dem tæt. Tæt var i vores optik med 2-3 års mellemrum.. Da jeg fik vores søn i september 2014 var et barn mere ikke lige det, der stod først for i mine tanker. Alligevel skete der det, at jeg blev gravid igen, inden han var fyldt et år.

I april 2016 – 19 måneder efter min søns fødsel – fødte jeg vores datter.

Jeg overvejede selvfølgelig om det var for tidligt at få et barn mere, men det kom jeg rimelig hurtigt væk fra.

En af mine bekymringer gik især på, om det nu var “synd” for mit første barn, altså at jeg ikke fik tid nok til ham. Men altså barn nummer 2 får jo aldrig den samme alenetid som den førstefødte. Så hvis det var synd for den første, vil det så ikke også være synd for nummer 2? Selvfølgelig har man som forælder mere overskud til en lille baby, jo større det andet barn er, men alligevel var det en bekymring, jeg hurtigt lagde fra mig igen. Omvendt, så kan vores søn aldrig huske tiden, hvor det kun var ham. For ham at se, har lillesøster bare altid været der.

Jeg kan virkelig se, hvor meget glæde de har af hinanden. Allerede da min datter var 4 måneder (da var min søn lige knapt 2 år) begyndte de at grine sammen, og min søn kunne underholde hende, mens hun lå på maven i kravlegården.

En anden ting jeg overvejede var, at det ville blive mega hårdt med to små (ble)børn og om min krop kunne holde til to graviditeter tæt på hinanden. Men det fyldte ikke nær så meget. Det blev også megahårdt, fordi min datter var syg ved fødslen og amningen/spisning var noget hø, men trods det fortryder jeg ikke, at vi gjorde det.

Jeg havde også lidt dårlig samvittighed over for mit arbejde. Da jeg kom tilbage fra barsel med den første, havde jeg under et halvt år, inden jeg skulle gå fra igen. Heldigvis tog min chef og kollegaer det virkelig fint.

Hvordan er det at have to børn, hvor der er en lille aldersforskel? Hvorfor fik I to børn tæt på hinanden? Er det ikke hårdt? Det er spørgsmål, jeg af og til får, når folk opdager, at der er under to år mellem to af mine børn.

- Mie / Mor til pseudotvillinger

Mine erfaringer med det bedste og det mest irriterende ved pseudotvillinger

Det er både kærlighed og konflikter med pseudotvillinger. De kan være bedste venner, men de kan godt nok også være uenige, men sådan er det vist med alle søskende :-)

Det hårdeste er to små børn, der skriger på samme tid. Jeg synes ikke, at natteroderiet var slemt, det er kun i perioder, at det har været hårdt. Lige nu er det nok utilstrækkeligheden, der fylder mest - altså det at de begge to vil have min fulde opmærksomhed på een gang. Men jeg vil faktisk mene, at det er blevet hårdere, efter vi har fået en lillesøster mere. Faktisk synes jeg, det var hårdere at få nr 3 end nr 2, på trods af at de to store kom til verden så tæt.

Det bedste er, når min søn og datter finder ind i den samme leg, hvilket de heldigvis rigtig ofte gør. Lige nu er de hinandens bedste venner. Jeg elsker at se den glæde, de har ved hinanden og det vi kan lave sammen. De er stort set på samme udviklingstrin, så vi/de kan lege de samme lege, de følges ad på legepladsen, de synes (som regel) de samme serier i fjernsynet er sjove, og de kan stort set lægge de samme puslespil. Kort sagt er de næsten på niveau med hinanden nu og det er bare fedt at opleve og en kæmpe fordel i hverdagen. Det tror jeg ville have taget noget længere tid, hvis der fx havde været de sædvanlige tre-fire år imellem dem. Det er også en kæmpe fordel nu, hvor vi har fået en lillesøster mere. Så kan de to store lege sammen, mens jeg mader/pusler/nusser om lillesøster. Ulempen er dog også at J og L kan rotte sig sammen mod mig og lave ballade...

Er der noget, jeg ville have gjort anderledes? Nej, det er der ikke :-) Jeg elsker mine børn, og jeg kan ikke forestille mig, at de skulle have været nogen andre end dem, de er.

Mine 5 bedste råd, hvis du overvejer pseudotvillinger:

# 1

Forvent det værste

Regn med at det bliver mega hårdt at have to små børn med en lille aldersforskel – så kan det kun blive lettere!

Jeg synes ikke, at det blev så hårdt med nr to, som jeg havde frygtet, på trods af at vi havde en hård start (baby var syg ved fødslen, og den store havde skoldkopper).

 

..fortsat

Vi kæmpede også med amningen og endte med at gå over til flaske.

Men det første lange stykke tid var jeg “høj” på følelsen over at have to små dejlige børn, og at det var det helt rigtige at få dem så tæt.

Den følelse levede jeg længe på.

# 2

Hårdere 2. graviditet

Husk at det kan være hårdt at være gravid samtidig med at have et lille barn.

# 1

Forvent det værste

Regn med at det bliver mega hårdt at have to små børn med en lille aldersforskel – så kan det kun blive lettere!

Jeg synes ikke, at det blev så hårdt med nr to, som jeg havde frygtet, på trods af at vi havde en hård start (baby var syg ved fødslen, og den store havde skoldkopper).

Vi kæmpede også med amningen og endte med at gå over til flaske.

Men det første lange stykke tid var jeg “høj” på følelsen over at have to små dejlige børn, og at det var det helt rigtige at få dem så tæt.

Den følelse levede jeg længe på.

# 2

Hårdere 2. graviditet

Husk at det kan være hårdt at være gravid samtidig med at have et lille barn.

# 3

Sænk forventningerne

Lad være med at forvente at du som mor skal være perfekt.

Tag tingene som de kommer og bare følg med.

Med to små børn kommer der bare en masse uforudsete ting.

# 4

Brug far

Lad far komme rigtig meget på banen i forhold til det første barn, hvis han ikke var det i forvejen. Så bliver overgangen til storebror måske ikke så hård, selvom mor bliver nødt til at bruge ekstra meget tid på den mindste i starten.

Her reagerede storebror stort set ikke på at der kom en mere. Hun var der bare, og han kunne ikke huske andet.

# 5

Glæd dig!

Absolut glæd dig!

Jo større børnene bliver, jo mere glæde får de af hinanden!

# 3

Sænk forventningerne

Lad være med at forvente at du som mor skal være perfekt.

Tag tingene som de kommer og bare følg med.

Med to små børn kommer der bare en masse uforudsete ting.

# 4

Brug far

Lad far komme rigtig meget på banen i forhold til det første barn, hvis han ikke var det i forvejen. Så bliver overgangen til storebror måske ikke så hård, selvom mor bliver nødt til at bruge ekstra meget tid på den mindste i starten.

Her reagerede storebror stort set ikke på at der kom en mere. Hun var der bare, og han kunne ikke huske andet.

# 5

Glæd dig

Absolut glæd dig!

Jo større børnene bliver, jo mere glæde får de af hinanden!

Tak til Mie !

- Tak fordi du ville dele dine erfaringer med pseudotvillinger.

Har du også noget du vil dele, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv til kamilla@mamamilla.dk

Søg